111. When a deuterium is bombarded on $$_8{O^{16}}$$  nucleus, an $$\alpha $$-particle is emitted, then the product nucleus is

A $$_7{N^{13}}$$
B $$_5{B^{10}}$$
C $$_4B{e^9}$$
D $$_7{N^{14}}$$
Answer :   $$_7{N^{14}}$$
Discuss Question

112. Which of the following processes represents a $$\gamma $$ -decay ?

A $$^A{X_z} + \gamma { \to ^A}{X_{Z - 1}} + a + b$$
B $$^A{X_z}{ + ^1}{n_o}{ \to ^{A - 3}}{X_{Z - 2}} + c$$
C $$^A{X_z}{ \to ^A}{X_Z} + f$$
D $$^A{X_z} + {e_{ - 1}}{ \to ^A}{X_{Z - 1}} + g$$
Answer :   $$^A{X_z}{ \to ^A}{X_Z} + f$$
Discuss Question

113. Alpha particles are

A 2 free protons
B helium atoms
C singly ionised helium atoms
D doubly ionised helium atoms
Answer :   doubly ionised helium atoms
Discuss Question

114. The binding energy per nucleon of $$_3^7Li$$  and $$_2^4He$$  nuclei are $$5.60\,MeV$$  and $$7.06\,MeV,$$  respectively. In the nuclear reaction $$_3^7Li + _1^1H \to _2^4He + _2^4He + Q,$$      the value of energy $$Q$$ released is

A $$19.6\,MeV$$
B $$-2.4\,MeV$$
C $$8.4\,MeV$$
D $$17.3\,MeV$$
Answer :   $$17.3\,MeV$$
Discuss Question

115. When a $$U^{238}$$  nucleus originally at rest, decays by emitting an alpha particle having a speed $$'u',$$ the recoil speed of the residual nucleus is

A $$\frac{{4u}}{{238}}$$
B $$ - \frac{{4u}}{{234}}$$
C $$\frac{{4u}}{{234}}$$
D $$ - \frac{{4u}}{{238}}$$
Answer :   $$\frac{{4u}}{{234}}$$
Discuss Question

116. A radioactive nucleus can decay by two different processes. The half life for the first process is $${t_1}$$ and that for the second process is $${t_2}.$$ If effective half life is $$t,$$ then

A $$t = {t_1} + {t_2}$$
B $$\frac{1}{t} = \frac{1}{{{t_1}}} + \frac{1}{{{t_2}}}$$
C $$t = \frac{{2{t_1}{t_2}}}{{{t_1} + {t_2}}}$$
D $$t = \frac{{{t_1} + {t_2}}}{2}$$
Answer :   $$\frac{1}{t} = \frac{1}{{{t_1}}} + \frac{1}{{{t_2}}}$$
Discuss Question

117. A sample of radioactive substance has $${10^6}$$ nuclei. If half life is $$20$$ seconds, the number of nuclei left in the sample after $$10$$ second is

A $${10^4}$$
B $$2 \times {10^5}$$
C $$7 \times {10^5}$$
D $$11 \times {10^5}$$
Answer :   $$7 \times {10^5}$$
Discuss Question

118. In a given reaction,
$$_Z{X^4}{ \to _{Z + 1}}{Y^4}{ \to _{Z - 1}}{K^{A - 4}}{ \to _{Z - 1}}{K^{A - 4}}$$
Radioactive radiations are emitted in the sequence of

A $$\alpha ,\beta ,\gamma $$
B $$\gamma ,\alpha ,\beta $$
C $$\beta ,\alpha ,\gamma $$
D $$\gamma ,\beta ,\alpha $$
Answer :   $$\beta ,\alpha ,\gamma $$
Discuss Question

119. The half-life of a radioactive isotope $$X$$ is $$50\,yr.$$  It decays to another element $$Y$$ which is stable. The two elements $$X$$ and $$Y$$ were found to be in the ratio of $$1:15$$  in a sample of a given rock. The age of the rock was estimated to be

A $$200\,yr$$
B $$250\,yr$$
C $$100\,yr$$
D $$150\,yr$$
Answer :   $$200\,yr$$
Discuss Question

120. The activity of a radioactive sample is measured as $${9750\,{\text{counts}}/\min }$$    at $$t = 0$$  and as $${975\,{\text{counts}}/\min }$$    at $$t = 5\,\min .$$   The decay constant is approximately

A $$0.922/\min $$
B $$0.691/\min $$
C $$0.461/\min $$
D $$0.230/\min $$
Answer :   $$0.461/\min $$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section