51. The electrostatic energy of $$Z$$ protons uniformly distributed throughout a spherical nucleus of radius $$R$$ is given by
$$E = \frac{3}{5}\frac{{Z\left( {Z - 1} \right){e^2}}}{{4\pi {\varepsilon _0}R}}$$
The measured masses of the neutron $$_1^1H,\,_7^{15}N$$   and $$_8^{15}O$$ are $$1.008665\,u,\,1.007825\,u,\,15.000109\,u$$       and $$15.003065\,u,$$   respectively. Given that the radii of both the $$_7^{15}N$$ and $$_8^{15}O$$ nuclei are same, $$1\,u = 931.5\,Me\,V/{c^2}$$    ($$e$$ is the speed of light) and $$\frac{{{e^2}}}{{\left( {4\pi {\varepsilon _0}} \right)}} = 1.44\,MeV\,fm.$$     Assuming that the difference between the binding energies of $$_7^{15}N$$ and $$_8^{15}O$$  is purely due to the electrostatic energy, the radius of either of the nuclei is
$$\left( {1fm. = {{10}^{ - 15}}m} \right)$$

A $$2.85\,fm$$
B $$3.03\,fm$$
C $$3.42\,fm$$
D $$3.80\,fm$$
Answer :   $$3.42\,fm$$
Discuss Question

52. A radioactive clement decays by $$\beta $$ emission. A detector records $$n$$ beta particles in 2 second and in next 2 seconds it records $$0.75\,n$$  beta particles. Find mean life corrected to nearest whole number. Given $$\ell n2 = 0.6931$$   and $$\ell n3 = 1.0986.$$

A $$6.9\,\sec $$
B $$9.9\,\sec $$
C $$10.1\,\sec $$
D $$12.2\,\sec $$
Answer :   $$6.9\,\sec $$
Discuss Question

53. In a radioactive sample, $$_{19}^{40}K$$  nuclei either decay into stable $$_{20}^{40}Ca$$  nuclei with decay constant $$4.5 \times {10^{10}}$$   per year or into stable $$_{18}^{40}Ar$$  nuclei with decay constant $$0.5 \times {10^{ - 10}}$$  per year. Given that in this sample all the stable $$_{20}^{40}Ca$$  and $$_{18}^{40}Ar$$  nuclei are produced by the $$_{19}^{40}K$$ nuclei only. In time $$t \times {10^9}$$  years, if the ratio of the sum of stable $$_{20}^{40}Ca$$  and $$_{20}^{40}Ca$$  nuclei to the radioactive $$_{19}^{40}K$$  nuclei is 99, the value of $$t$$ will be [Given: $$l$$n $$10 = 2.3$$  ]

A 9.2
B 4.6
C 1.15
D 2.3
Answer :   9.2
Discuss Question

54. The half-life of a radioactive substance is 30 minutes. The time (in minutes) taken between $$40\% $$  decay and $$85\% $$  decay of the same radioactive substance is

A 15
B 30
C 45
D 60
Answer :   60
Discuss Question

55. The half-life of a radioactive isotope $$X$$ is $$20\,yr.$$  It decays to another element $$Y$$ which is stable. The two elements $$X$$ and $$Y$$ were found to be in the ratio $$1:7$$  in a sample of a given rock. The age of the rock is estimated to be

A $$40\,yr$$
B $$60\,yr$$
C $$80\,yr$$
D $$100\,yr$$
Answer :   $$60\,yr$$
Discuss Question

56. If $${M_O}$$ is the mass of an oxygen isotope $$_8{O^{17}},{M_P}$$   and $${M_N}$$  are the masses of a proton and a neutron respectively, the nuclear binding energy of the isotope is

A $$\left( {{M_O} - 17{M_N}} \right){c^2}$$
B $$\left( {{M_O} - 8{M_P}} \right){c^2}$$
C $$\left( {{M_O} - 8{M_P} - 9{M_N}} \right){c^2}$$
D $${M_O}{c^2}$$
Answer :   $$\left( {{M_O} - 8{M_P} - 9{M_N}} \right){c^2}$$
Discuss Question

57. A radioactive element has half-life period $$800\,yr.$$  After $$6400\,yr,$$  what amount will remain ?

A $$\frac{1}{2}$$
B $$\frac{1}{{16}}$$
C $$\frac{1}{8}$$
D $$\frac{1}{{256}}$$
Answer :   $$\frac{1}{{256}}$$
Discuss Question

58. Half lives of two isotopes $$X$$ and $$Y$$ of a material are known to be $$2 \times {10^9}{\text{years}}$$    and $$4 \times {10^9}{\text{years}}$$    respectively. If a planet was formed with equal number of these isotopes, then the current age of planet, given that currently the material has $$20\% $$  of $$X$$ and $$80\% $$  of $$Y$$ by number, will be -

A $$2 \times {10^9}\,{\text{years}}$$
B $$4 \times {10^9}\,{\text{years}}$$
C $$6 \times {10^9}\,{\text{years}}$$
D $$8 \times {10^9}\,{\text{years}}$$
Answer :   $$8 \times {10^9}\,{\text{years}}$$
Discuss Question

59. A sample of radioactive material $$A,$$ that has an activity of $$10\,mCi\left( {1\,Ci3.7 \times {{10}^{10}}\,decays/s} \right),$$       has twice the number of nuclei as another sample of a different radioactive material $$B$$ which has an acitvity of $$20\,mCi.$$  The correct choices for half-lives of $$A$$ and $$B$$ would then be respectively:

A 5 days and 10 days
B 10 days and 40 days
C 20 days and 5 days
D 20 days and 10 days
Answer :   20 days and 5 days
Discuss Question

60. $$^{22}Ne$$  nucleus, after absorbing energy, decays into two $$\alpha $$ -particles and an unknown nucleus. The unknown nucleus is

A nitrogen
B carbon
C boron
D oxygen
Answer :   nitrogen
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section