141. Which of the following are not electromagnetic waves?

A cosmic rays
B gamma rays
C $$\beta $$ -rays
D X-rays.
Answer :   $$\beta $$ -rays
Discuss Question

142. A proton is bombarded on a stationary Lithium nucleus. As a result of collision two $$\alpha $$-particles are produced. The direction of motion of the $$\alpha $$-particles with the initial direction of motion makes an angle $${\cos ^{ - 1}}\frac{1}{4}.$$   If B.E/Nucleon for $$L{i^7}$$  and $$H{e^4}$$  are $$5.60\,MeV$$  and $$7.06\,MeV$$  respectively, then :

A Kinetic energy of striking proton is $$17.28\,MeV$$
B Kinetic energy of striking proton is $$8.64\,MeV$$
C Kinetic energy of striking proton is $$4.32\,MeV$$
D Kinetic energy of striking proton is $$2.16\,MeV$$
Answer :   Kinetic energy of striking proton is $$17.28\,MeV$$
Discuss Question

143. A nucleus with mass number 220 initially at rest emits an $$\alpha $$ -particle. If the $$Q$$ value of the reaction is $$5.5\,MeV,$$  calculate the kinetic energy of the $$\alpha $$ -particle

A $$4.4\,MeV$$
B $$5.4\,MeV$$
C $$5.6\,MeV$$
D $$6.5\,MeV$$
Answer :   $$5.4\,MeV$$
Discuss Question

144. The activity of a radioactive sample is $${A_1}$$ at time $${t_1}$$ and $${A_2}$$ at time $${t_2}.$$ If $$\tau $$ is average life of sample then the number of nuclei decayed in time $$\left( {{t_2} - {t_1}} \right)$$   is

A $${A_1}{t_1} - {A_2}{t_2}$$
B $$\frac{{\left( {{A_1} - {A_2}} \right)}}{2}\tau $$
C $$\left( {{A_1} - {A_2}} \right)\left( {{t_2} - {t_1}} \right)$$
D $$\left( {{A_1} - {A_2}} \right)\tau .$$
Answer :   $$\left( {{A_1} - {A_2}} \right)\tau .$$
Discuss Question

145. The energy spectrum of $$\beta $$-particles [number $$N\left( E \right)$$  as a function of $$\beta $$-energy $$E$$] emitted from a radioactive source is

A Radioactivity mcq option image
B Radioactivity mcq option image
C Radioactivity mcq option image
D Radioactivity mcq option image
Answer :   Radioactivity mcq option image
Discuss Question

146. If a star can convert all the He nuclei completely into oxygen nuclei, the energy released per oxygen nuclei is [Mass of He nucleus is $$4.0026\,amu$$   and mass of Oxygen nucleus is $$15.9994\,amu$$  ]

A $$7.6\,MeV$$
B $$56.12\,MeV$$
C $$10.24\,MeV$$
D $$23.9\,MeV$$
Answer :   $$10.24\,MeV$$
Discuss Question

147. A $$^7Li$$  target is bombarded with a proton beam current of $${10^{ - 4}}A$$  for $$1$$ hour to produce $$^7Be$$  of activity $$1.8 \times {10^8}$$  disintegrations per second. Assuming that one $$^7Be$$  radioactive nucleus is produced by bombarding $$1000$$  protons, determine its half life.

A $$8.6 \times {10^6}s$$
B $$4.2 \times {10^5}s$$
C $$3.1 \times {10^5}s$$
D $$1.1 \times {10^6}s$$
Answer :   $$8.6 \times {10^6}s$$
Discuss Question

148. Which of the following cannot be emitted by radioactive substances during their decay ?

A Protons
B Neutrinoes
C Helium nuclei
D Electrons
Answer :   Protons
Discuss Question

149. The intensity of gamma radiation from a given source is $$I.$$ On passing through $$36\,mm$$  of lead, it is reduced to $$\frac{I}{8}.$$ The thickness of lead which will reduce the intensity to $$\frac{I}{2}$$ will be

A $$9mm$$
B $$6mm$$
C $$12mm$$
D $$18mm$$
Answer :   $$12mm$$
Discuss Question

150. $$_{87}^{221}Ra$$  is a radioactive substance having half life of 4 days. Find the probability that a nucleus undergoes decay after two half lives

A 1
B $$\frac{1}{2}$$
C $$\frac{3}{4}$$
D $$\frac{1}{4}$$
Answer :   $$\frac{3}{4}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section