151. Radioactivity mcq question image
The above is a plot of binding energy per nucleon $${E_b},$$ against the nuclear mass $$M;A,B,C,D,E,F$$    correspond to different nuclei. Consider four reactions :
$$\left( {\text{i}} \right)\,A + B \to C + \varepsilon $$
$$\left( {{\text{ii}}} \right)\,C \to A + B + \varepsilon $$
$$\left( {{\text{iii}}} \right)\,D + E \to F + \varepsilon \,{\text{and}}$$
$$\left( {{\text{iv}}} \right)\,F \to D + E + \varepsilon ,$$
where $$\varepsilon $$ is the energy released? In which reactions is $$\varepsilon $$ positive?

A (i) and (iii)
B (ii) and (iv)
C (ii) and (iii)
D (i) and (iv)
Answer :   (i) and (iv)
Discuss Question

152. A 280 days old radioactive substance shows an activity of $$6000\,dps,$$  140 days later its activity becomes $$3000\,dps.$$  What was its initial activity?

A $$20000\,dps$$
B $$24000\,dps$$
C $$12000\,dps$$
D $$6000\,dps$$
Answer :   $$24000\,dps$$
Discuss Question

153. An $$\alpha $$-particle of energy $$5\,MeV$$  is scattered through $${180^ \circ }$$ by a fixed uranium nucleus. The distance of closest approach is of the order of

A $${10^{ - 12}}cm$$
B $${10^{ - 10}}cm$$
C $$1A$$
D $${10^{ - 15}}cm$$
Answer :   $${10^{ - 12}}cm$$
Discuss Question

154. Half-life period of a radioactive substance is $$6\,h.$$  After $$24\,h$$  activity is $$0.01\,\mu C,$$   what was the initial activity?

A $$0.04\,\mu C$$
B $$0.08\,\mu C$$
C $$0.24\,\mu C$$
D $$0.16\,\mu C$$
Answer :   $$0.16\,\mu C$$
Discuss Question

155. Average life of a radioactive sample is $$4\,ms.$$  Initially the total number of nuclei is $${N_0}.$$ A charged capacitor of capacity $$20\,\mu F$$  is connected across a resistor $$R.$$ The value of $$R$$ such that ratio of number of nuclei remaining to charge on capacitor remains constant with time is

A $$100\,\Omega $$
B $$200\,\Omega $$
C $$300\,\Omega $$
D $$400\,\Omega $$
Answer :   $$200\,\Omega $$
Discuss Question

156. In one $$\alpha $$ and 2 $$\beta $$-emissions

A mass number reduces by 2
B mass number reduces by 6
C atomic number reduces by 2
D atomic number remains unchanged
Answer :   atomic number remains unchanged
Discuss Question

157. The binding energy per nucleon is maximum in case of

A $$_2H{e^4}$$
B $$_{26}F{e^{56}}$$
C $$_{56}B{a^{141}}$$
D $$_{92}{U^{235}}$$
Answer :   $$_{26}F{e^{56}}$$
Discuss Question

158. A radioactive nucleus $$X$$ decays to a stable nucleus $$'Y'.$$ Then the graph of rate of formation of $$'Y'$$ against time $$'t'$$ will be

A Radioactivity mcq option image
B Radioactivity mcq option image
C Radioactivity mcq option image
D Radioactivity mcq option image
Answer :   Radioactivity mcq option image
Discuss Question

159. An element $$A$$ decays into element $$C$$ by a two step process
$$\eqalign{ & A \to B{ + _2}H{e^4} \cr & B \to C + 2{e^ - } \cr} $$
then

A $$A$$ and $$C$$ are isotopes
B $$A$$ and $$C$$ are isobars
C $$A$$ and $$B$$ are isotopes
D $$A$$ and $$B$$ are isobars
Answer :   $$A$$ and $$C$$ are isotopes
Discuss Question

160. Consider $$\alpha $$ particles, $$\beta $$ particles and $$\gamma $$ - rays, each having an energy of $$0.5\,MeV.$$  In increasing order of penetrating powers, the radiations are:

A $$\alpha ,\beta ,\gamma $$
B $$\alpha ,\gamma ,\beta $$
C $$\beta ,\gamma ,\alpha $$
D $$\gamma ,\beta ,\alpha $$
Answer :   $$\alpha ,\beta ,\gamma $$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section