91. The half-life of a radioactive element $$A$$ is the same as the mean-life of another radioactive element $$B.$$ Initially both substances have the same number of atoms, then :

A $$A$$ and $$B$$ decay at the same rate always.
B $$A$$ and $$B$$ decay at the same rate initially.
C $$A$$ will decay at a faster rate than $$B.$$
D $$B$$ will decay at a faster rate than $$A.$$
Answer :   $$B$$ will decay at a faster rate than $$A.$$
Discuss Question

92. A nucleus $$_n^mX$$  emits one $$\alpha $$-particle and two $${\beta ^ - }$$ particles. The resulting nucleus is

A $${}_n^{m - 6}Z$$
B $${}_n^{m - 4}X$$
C $${}_{n - 2}^{m - 4}Y$$
D $${}_{n - 4}^{m - 4}Z$$
Answer :   $${}_n^{m - 4}X$$
Discuss Question

93. A radioactive material of half life $$\ell n2$$  was produced in a nuclear reactor. Consider two different instants $$A$$ and $$B.$$ The number of undecayed nuclei at instant $$B$$ was twice of that of instant $$A.$$ If the activities at instants $$A$$ and $$B$$ are $${A_1}$$ and $${A_2}$$ respectively then the difference in the age of he sample at these instants equals.

A $$\left| {\ell n\left( {\frac{{2{A_1}}}{{{A_2}}}} \right)} \right|$$
B $$\ell n2\left| {\ell n\left( {\frac{{{A_1}}}{{{A_2}}}} \right)} \right|$$
C $$\left| {\ell n\left( {\frac{{{A_2}}}{{2{A_1}}}} \right)} \right|$$
D $$\ell n2\left| {\ell n\left( {\frac{{{A_2}}}{{{A_1}}}} \right)} \right|$$
Answer :   $$\left| {\ell n\left( {\frac{{{A_2}}}{{2{A_1}}}} \right)} \right|$$
Discuss Question

94. In a certain hypothetical radioactive decay process, species $$A$$ decays into species $$B$$ and species $$B$$ decays into species $$C$$ according to the reactions :
$$\eqalign{ & A \to 2B + {\text{particles}} + {\text{energy}} \cr & B \to 3C + {\text{particles}} + {\text{energy}} \cr} $$
The decay constant for species is $${\lambda _1} = 1\,{\sec ^{ - 1}}$$   and that for the species $$B$$ is $${\lambda _2} = 100\,{\sec ^{ - 1}}.$$    Initially $${10^4}$$ moles of species of $$A$$ were present while there was none of $$B$$ and $$C.$$ It was found that species $$B$$ reaches its maximum number at a time $${t_0} = 2\,\ln \left( {10} \right)\sec .$$    Calculate the value of maximum number of moles of $$B.$$

A 1
B 2
C 5
D 4
Answer :   2
Discuss Question

95. A nucleus of uranium decays at rest into nuclei of thorium and helium. Then

A the helium nucleus has more kinetic energy than the thorium nucleus
B the helium nucleus has less momentum than the thorium nucleus
C the helium nucleus has more momentum than the thorium nucleus
D the helium nucleus has less kinetic energy than the thorium nucleus
Answer :   the helium nucleus has more kinetic energy than the thorium nucleus
Discuss Question

96. Two radioactive materials $${X_1}$$ and $${X_2}$$ have decay constants $$10\lambda $$  and $$\lambda $$ respectively. If initially they have the same number of nuclei, then the ratio of the number of nuclei of $${X_1}$$ to that of $${X_2}$$ will be $$\frac{1}{e}$$ after a time

A $$\frac{1}{{10\lambda }}$$
B $$\frac{1}{{11\lambda }}$$
C $$\frac{11}{{10\lambda }}$$
D $$\frac{1}{{9\lambda }}$$
Answer :   $$\frac{1}{{9\lambda }}$$
Discuss Question

97. An element $$A$$ decays into an element $$C$$ by a two step process: $$A \to B + He_2^4$$    and $$B \to C + 2e_0^{ - 1}.$$
Then

A $$A$$ and $$C$$ are isotopes
B $$A$$ and $$C$$ are isobars
C $$B$$ and $$C$$ are isotopes
D $$A$$ and $$B$$ are isobars
Answer :   $$A$$ and $$C$$ are isotopes
Discuss Question

98. When the nucleus of a radium-226, which is at rest, decays, an $$\alpha $$ particle and the nucleus of radon are created. The released energy during the decay is $$4.87\,MeV,$$   which appears as the kinetic energy of the two resulted particles. Calculate the kinetic energy of $$\alpha $$ particle and radon nucleus.

A $$4.78\,MeV$$  and $$0.09\,MeV$$
B $$4.67\,MeV$$  and $$0.2\,MeV$$
C $$4.84\,MeV$$  and $$0.03\,MeV$$
D $$4.81\,MeV$$  and $$0.06\,MeV$$
Answer :   $$4.78\,MeV$$  and $$0.09\,MeV$$
Discuss Question

99. The half life of a radioactive isotope $$'X'$$ is 50 years. It decays to another element $$'Y'$$ which is stable. The two elements $$'X'$$ and $$'Y'$$ were found to be in the ratio of $$1 : 15$$  in a sample of a given rock. The age of the rock was estimated to be

A 150 years
B 200 years
C 250 years
D 100 years
Answer :   200 years
Discuss Question

100. In compound $$X\left( {n,\alpha } \right){ \to _3}L{i^7},$$    the element $$X$$ is

A $$_2H{e^4}$$
B $$_5{B^{10}}$$
C $$_5{B^9}$$
D $$_4B{e^{11}}$$
Answer :   $$_5{B^{10}}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section