161. A body $$A$$ begins to move with initial velocity $$2\,m/\sec $$  and continues to move at a constant acceleration $$a.$$ $$\Delta t = $$ 10 seconds after the body $$A$$ begins to move a body $$B$$ departs from the same point with an initial velocity $$12\,m/\sec $$   and moves with the same acceleration $$a.$$ What is the maximum acceleration $$a$$ at which the body $$B$$ can overtake $$A$$ ?

A $$1\,m/{s^2}$$
B $$2\,m/{s^2}$$
C $$\frac{1}{2}\,m/{s^2}$$
D $$3\,m/{s^2}$$
Answer :   $$1\,m/{s^2}$$
Discuss Question

162. A projectile can have the same range $$R$$ for two angles of projection. If $${t_1}$$ and $${t_2}$$ be the times of flight in two cases, then what is the product of two times of flight?

A $${t_1}{t_2} \propto R$$
B $${t_1}{t_2} \propto {R^2}$$
C $${t_1}{t_2} \propto \frac{1}{R}$$
D $${t_1}{t_2} \propto \frac{1}{{{R^2}}}$$
Answer :   $${t_1}{t_2} \propto R$$
Discuss Question

163. Stopping distance of a moving vehicle is directly proportional to

A square of the initial velocity
B square of the initial acceleration
C the initial velocity
D the initial acceleration
Answer :   square of the initial velocity
Discuss Question

164. A particle is moving with a velocity $$\vec v = k\left( {y\hat i + x\hat j} \right)$$    where $$k$$  is a constant. The general equation for its path is:

A $$y = {x^2} + {\text{ constant}}$$
B $${y^2} = x + {\text{ constant}}$$
C $${y^2} = {x^2} + {\text{ constant}}$$
D $$xy = {\text{ constant}}$$
Answer :   $${y^2} = {x^2} + {\text{ constant}}$$
Discuss Question

165. A bullet fired into a wooden block loses half of its velocity after penetrating $$40\,cm.$$  It comes to rest after penetrating a further distance of

A $$\frac{{22}}{3}cm$$
B $$\frac{{40}}{3}cm$$
C $$\frac{{20}}{3}cm$$
D $$\frac{{22}}{5}cm$$
Answer :   $$\frac{{40}}{3}cm$$
Discuss Question

166. A rocket is fired upward from the earth’s surface such that it creates an acceleration of $$19.6\,m{s^{ - 2}}.$$   If after $$5\,s,$$  its engine is switched off, the maximum height of the rocket from earth’s surface would be

A $$980\,m$$
B $$735\,m$$
C $$490\,m$$
D $$245\,m$$
Answer :   $$735\,m$$
Discuss Question

167. A boy standing at the top of a tower of $$20\,m$$  height drops a stone. Assuming, $$g = 10\,m{s^{ - 2}},$$   the velocity with which it hits the ground is

A $$20\,m/s$$
B $$40\,m/s$$
C $$5\,m/s$$
D $$10\,m/s$$
Answer :   $$20\,m/s$$
Discuss Question

168. A stone tied to the end of a string of $$1\,m$$  long is whirled in a horizontal circle with a constant speed. If the stone makes 22 revolution in 44 seconds, what is the magnitude and direction of acceleration of the stone?

A $${\pi ^2}m{s^{ - 2}}$$  and direction along the radius towards the centre.
B $${\pi ^2}m{s^{ - 2}}$$  and direction along the radius away from the centre.
C $${\pi ^2}m{s^{ - 2}}$$  and direction along the tangent to the circle.
D $$\frac{{{\pi ^2}}}{4}m{s^{ - 2}}$$  and direction along the radius towards the centre.
Answer :   $${\pi ^2}m{s^{ - 2}}$$  and direction along the radius towards the centre.
Discuss Question

169. A car accelerates from rest at a constant rate $$\alpha $$ for some time, after which it decelerates at a constant rate $$\beta $$ and comes to rest. If the total time elapsed is $$t,$$ then the maximum velocity acquired by the car is

A $$\left( {\frac{{{\alpha ^2} + {\beta ^2}}}{{\alpha \beta }}} \right)t$$
B $$\left( {\frac{{{\alpha ^2} - {\beta ^2}}}{{\alpha \beta }}} \right)t$$
C $$\frac{{\left( {\alpha + \beta } \right)t}}{{\alpha \beta }}$$
D $$\left( {\frac{{\alpha \beta t}}{{\alpha + \beta }}} \right)$$
Answer :   $$\left( {\frac{{\alpha \beta t}}{{\alpha + \beta }}} \right)$$
Discuss Question

170. If a car covers $${\frac{2}{5}^{th}}$$ of the total distance with $${v_1}$$ speed and $${\frac{3}{5}^{th}}$$ distance with $${v_2}$$ then average speed is

A $$\frac{1}{2}\sqrt {{v_1}{v_2}} $$
B $$\frac{{{v_1} + {v_2}}}{2}$$
C $$\frac{{2{v_1}{v_2}}}{{{v_1} + {v_2}}}$$
D $$\frac{{5{v_1}{v_2}}}{{3{v_1} + 2{v_2}}}$$
Answer :   $$\frac{{5{v_1}{v_2}}}{{3{v_1} + 2{v_2}}}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section