171. The stream of a river is flowing with a speed of $$2\,km/h.$$  A swimmer can swim at a speed of $$4\,km/h.$$   What should be the direction of the swimmer with respect to the flow of the river to cross the river straight?

A $${90^ \circ }$$
B $${150^ \circ }$$
C $${120^ \circ }$$
D $${60^ \circ }$$
Answer :   $${120^ \circ }$$
Discuss Question

172. A particle of mass $$m$$ is at rest at the origin at time $$t=0.$$  It is subjected to a force $$F\left( t \right) = {F_0}{e^{ - bt}}$$    in the $$x$$  direction. Its speed $$v\left( t \right)$$  is depicted by which of the following curves?

A Kinematics mcq option image
B Kinematics mcq option image
C Kinematics mcq option image
D Kinematics mcq option image
Answer :   Kinematics mcq option image
Discuss Question

173. If the resultant of the vectors $$3\hat i + 4\hat j + 5\hat k$$   and $$5\hat i + 3\hat j + 4\hat k$$   makes an angle $$\theta $$ with $$x$$-axis, then $$\cos \theta $$  is

A $$0.07$$
B $$0.574$$
C $$0.111$$
D $$0.123$$
Answer :   $$0.574$$
Discuss Question

174. A ship $$A$$ is moving Westwards with a speed of $$10\,km\,{h^{ - 1}}$$  and a ship $$B$$ $$100\,km$$  South of $$A,$$ is moving Northwards with a speed of $$10\,km\,{h^{ - 1}}.$$  The time after which the distance between them becomes shortest is

A $$0\,h$$
B $$5\,h$$
C $$5\sqrt 2 \,h$$
D $$10\sqrt 2 \,h$$
Answer :   $$5\,h$$
Discuss Question

175. The position vector of a particle is $$r = \left( {a\cos \omega t} \right)\hat i + \left( {a\sin \omega t} \right)\hat j.$$      The velocity of the particle is

A directed towards the origin
B directed away from the origin
C parallel to the position vector
D perpendicular to the position vector
Answer :   perpendicular to the position vector
Discuss Question

176. A stone tied to the end of a string of $$1\,m$$  long is whirled in a horizontal circle with a constant speed. If the stone makes 22 revolutions in $$44\,s,$$  what is the magnitude and direction of acceleration of the stone?

A $$\frac{\pi }{4}m{s^{ - 2}}$$  and direction along the radius towards the centre
B $${\pi ^2}m{s^{ - 2}}$$  and direction along the radius away from centre
C $${\pi ^2}m{s^{ - 2}}$$  and direction along the radius towards the centre
D $${\pi ^2}m{s^{ - 2}}$$  and direction along the tangent to the circle
Answer :   $${\pi ^2}m{s^{ - 2}}$$  and direction along the radius towards the centre
Discuss Question

177. Which of the following graphs gives the equation
$$x = {v_0}t + \frac{1}{2}a{t^2}$$

A Kinematics mcq option image
B Kinematics mcq option image
C Kinematics mcq option image
D None of these
Answer :   Kinematics mcq option image
Discuss Question

178. If distance covered by a particle is zero, what can you say about its displacement?

A It may or may not be zero
B It cannot be zero
C It is negative
D It must be zero
Answer :   It must be zero
Discuss Question

179. The range of a projectile is $$R$$ when the angle of projection is $${40^ \circ }.$$  For the same velocity of projection and range, the other possible angle of projection is

A $${45^ \circ }$$
B $${50^ \circ }$$
C $${60^ \circ }$$
D $${40^ \circ }$$
Answer :   $${50^ \circ }$$
Discuss Question

180. The equation of trajectory of projectile is given by $$y = \frac{x}{{\sqrt 3 }} - \frac{{g{x^2}}}{{20}},$$    where $$x$$ and $$y$$ are in metre. The maximum range of the projectile is

A $$\frac{8}{3}m$$
B $$\frac{4}{3}m$$
C $$\frac{3}{4}m$$
D $$\frac{3}{8}m$$
Answer :   $$\frac{4}{3}m$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section