61. A bar magnet having a magnetic moment of $$2 \times {10^4}\,J\,{T^{ - 1}}$$    is free to rotate in a horizontal plane. A horizontal magnetic field $$B = 6 \times {10^{ - 4}}T$$    exists in the space. The work done in taking the magnet slowly from a direction parallel to the field to a direction $${60^ \circ }$$ from the field is

A $$0.6\,J$$
B $$12\,J$$
C $$6\,J$$
D $$2\,J$$
Answer :   $$6\,J$$
Discuss Question

62. A diamagnetic material in a magnetic field moves

A perpendicular to the field
B from weaker to the stronger parts of the field
C from stronger to the weaker parts of the field
D None of the above
Answer :   from stronger to the weaker parts of the field
Discuss Question

63. In which type of material the magnetic susceptibility does not depend on temperature?

A Diamagnetic
B Paramagnetic
C Ferromagnetic
D Ferrite
Answer :   Diamagnetic
Discuss Question

64. The coercivity of a small magnet where the ferromagnet gets demagnetized is $$3 \times {10^3}A{m^{ - 1}}.$$   The current required to be passed in a solenoid of length $$10\,cm$$  and number of turns 100, so that the magnet gets demagnetized when inside the solenoid, is:

A $$30\,mA$$
B $$60\,mA$$
C $$3\,A$$
D $$6\,A$$
Answer :   $$3\,A$$
Discuss Question

65. A steel wire of length $$\ell $$ has a magnetic moment $$M.$$ It is bent in $$L$$-shape. The new magnetic moment is

A $$M$$
B $$\frac{M}{{\sqrt 2 }}$$
C $$\frac{M}{2}$$
D $$2M$$
Answer :   $$\frac{M}{{\sqrt 2 }}$$
Discuss Question

66. In end on and broadside on position of a deflection magnetometer, if $${\theta _1}$$ and $${\theta _2}$$ are the deflections produced by short magnets at equal distances, then $$\frac{{\tan {\theta _1}}}{{\tan {\theta _2}}}$$  is

A $$2:1$$
B $$1:2$$
C $$1:1$$
D $$4:1$$
Answer :   $$2:1$$
Discuss Question

67. A bar magnet $$8\,cms$$  long is placed in the magnetic merdian with the $$N$$-pole pointing towards geographical north. Two neutral points separated by a distance of $$6\,cms$$  are obtained on the equatorial axis of the magnet. If horizontal component of earth’s field $$ = 3.2 \times {10^{ - 5}}T,$$    then pole strength of magnet is

A $$5\,ab{\text{-}}amp \times cm$$
B $$10\,ab{\text{-}}amp \times cm$$
C $$2.5\,ab{\text{-}}amp \times cm$$
D $$20\,ab{\text{-}}amp \times cm$$
Answer :   $$5\,ab{\text{-}}amp \times cm$$
Discuss Question

68. A tangent galvanometer is connected directly to an ideal battery. If the number of turns in the coil is doubled, the deflection will

A increase
B decrease
C remain same
D any of these
Answer :   remain same
Discuss Question

69. Relative permittivity and permeability of a material $${\varepsilon _r}$$ and $${\mu _r},$$ respectively. Which of the following values of these quantities are allowed for a diamagnetic material?

A $${\varepsilon _r} = 0.5,{\mu _r} = 1.5$$
B $${\varepsilon _r} = 1.5,{\mu _r} = 0.5$$
C $${\varepsilon _r} = 0.5,{\mu _r} = 0.5$$
D $${\varepsilon _r} = 1.5,{\mu _r} = 1.5$$
Answer :   $${\varepsilon _r} = 1.5,{\mu _r} = 0.5$$
Discuss Question

70. A compass needle placed at a distance $$r$$ from a short magnet in $$\operatorname{Tan} A$$   position shows a deflection of $${60^ \circ }.$$  If the distance is increased to $$r{\left( 3 \right)^{\frac{1}{3}}},$$   then deflection of compass needle is

A $${30^ \circ }$$
B $$60 \times {3^{\frac{1}{3}}}$$
C $$60 \times {3^{\frac{2}{3}}}$$
D $$60 \times {3^{\frac{3}{3}}}$$
Answer :   $${30^ \circ }$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section