71. A bar magnet of magnetic moment $$3.0\,A{\text{ - }}{m^2}$$   is placed in a uniform magnetic field of $$2 \times {10^{ - 5}}T.$$   If each pole of the magnet experiences a force of $$6 \times {10^{ - 4}}N,$$   the length of the magnet is

A $$0.5\,m$$
B $$0.3\,m$$
C $$0.2\,m$$
D $$0.1\,m$$
Answer :   $$0.1\,m$$
Discuss Question

72. The magnetic needle of a tangent galvanometer is deflected at an angle $${30^ \circ }$$ due to a magnet. The horizontal component of earth's magnetic field $$0.34 \times {10^{ - 4}}T$$   is along the plane of the coil. The magnetic intensity is

A $$1.96 \times {10^{ - 4}}T$$
B $$1.96 \times {10^{ - 5}}T$$
C $$1.96 \times {10^{ 4}}T$$
D $$1.96 \times {10^{5}}T$$
Answer :   $$1.96 \times {10^{ - 5}}T$$
Discuss Question

73. The magnetic susceptibility of a paramagnetic substances at $$ - {73^ \circ }C$$  is $$0.0060,$$  then its value at $$ - {173^ \circ }C$$  will be

A 0.0030
B 0.0120
C 0.0180
D 0.0045
Answer :   0.0120
Discuss Question

74. A vibration magnetometer consists of two identical bar magnets placed one over the other such that they are perpendicular and bisect each other. The time period of oscillation in a horizontal magnetic field is $${2^{\frac{5}{4}}}{\text{seconds}}.$$   One of the magnets is removed and if the other magnet oscillates in the same field, then the time period in seconds is

A $${2^{\frac{1}{4}}}$$
B $${2^{\frac{1}{2}}}$$
C $$2$$
D $${2^{\frac{3}{4}}}$$
Answer :   $$2$$
Discuss Question

75. A curve between magnetic moment and temperature of magnet is

A Magnetic Materials mcq option image
B Magnetic Materials mcq option image
C Magnetic Materials mcq option image
D Magnetic Materials mcq option image
Answer :   Magnetic Materials mcq option image
Discuss Question

76. If $${\theta _1}$$ and $${\theta _2}$$ be the apparent angles of dip observed in two vertical planes at right angles to each other, then the true angle of dip $$\theta $$ is given by

A $${\cot ^2}\theta = {\cot ^2}{\theta _1} + {\cot ^2}{\theta _2}$$
B $${\tan ^2}\theta = {\tan ^2}{\theta _1} + {\tan ^2}{\theta _2}$$
C $${\cot ^2}\theta = {\cot ^2}{\theta _1} - {\cot ^2}{\theta _2}$$
D $${\tan ^2}\theta = {\tan ^2}{\theta _1} - {\tan ^2}{\theta _2}$$
Answer :   $${\cot ^2}\theta = {\cot ^2}{\theta _1} + {\cot ^2}{\theta _2}$$
Discuss Question

77. Relative permeability of iron is $$5500,$$  then its magnetic susceptibility will be

A $$5501$$
B $$5499$$
C $$5500 \times {10^7}$$
D None of these
Answer :   $$5499$$
Discuss Question

78. A magnet of magnetic moment $$M$$ is rotated through $${360^ \circ }$$ in a magnetic field $$H,$$ the work done will be

A $$MH$$
B $$2MH$$
C $$2\pi MH$$
D Zero
Answer :   Zero
Discuss Question

79. The magnetic needle has magnetic moment $$8.7 \times {10^{ - 2}}A{m^2}$$    and moment of inertia $$11.5 \times {10^{ - 6}}\,kg{m^2}.$$    It performs 10 complete oscillations in $$6.70\,s,$$  what is the magnitude of the magnetic field?

A $$0.012\,T$$
B $$0.120\,T$$
C $$1.200\,T$$
D $$2.10\,T$$
Answer :   $$0.012\,T$$
Discuss Question

80. Curie temperature is the temperature above which

A a ferromagnetic material becomes paramagnetic
B a paramagnetic material becomes diamagnetic
C a ferromagnetic material becomes diamagnetic
D a paramagnetic material becomes ferromagnetic
Answer :   a ferromagnetic material becomes paramagnetic
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section