41. If the period of oscillation of freely suspended bar magnet in earth’s horizontal field $$H$$ is $$4\,\sec.$$  When another magnet is brought near it, the period of oscillation is reduced to $$2s.$$  The magnetic field of second bar magnet is

A $$4H$$
B $$3H$$
C $$2H$$
D $$\sqrt 3 H$$
Answer :   $$4H$$
Discuss Question

42. A short bar magnet is placed in the magnetic meridian of the earth with north pole pointing north. Neutral points are found at a distance of $$30\,cm$$  from the magnet on the East-West line, drawn through the middle point of the magnet. The magnetic moment of the magnet in $$A{m^2}$$  is close to: (Given $$\frac{{{\mu _0}}}{{4\pi }} = {10^{ - 7}}$$   in $$SI$$  units and $${B_H} = $$  Horizontal component of earth’s magnetic field $$ = 3.6 \times {10^{ - 5}}tesla$$   )

A 14.6
B 19.4
C 9.7
D 4.9
Answer :   9.7
Discuss Question

43. A coil in the shape of an equilateral triangle of side $$l$$ is suspended between the pole pieces of a permanent magnet such that $$\overrightarrow B $$ is in plane of the coil. If due to a current $$i$$ in the triangle a torque $$\tau $$ acts on it, the side $$l$$ of the triangle is

A $$\frac{2}{{\sqrt 3 }}{\left( {\frac{\tau }{{B.i}}} \right)^{\frac{1}{2}}}$$
B $$2{\left( {\frac{\tau }{{\sqrt 3 B.i}}} \right)^{\frac{1}{2}}}$$
C $$\frac{2}{{\sqrt 3 }}\left( {\frac{\tau }{{B.i}}} \right)$$
D $$\frac{1}{{\sqrt 3 }}\frac{\tau }{{B.i}}$$
Answer :   $$2{\left( {\frac{\tau }{{\sqrt 3 B.i}}} \right)^{\frac{1}{2}}}$$
Discuss Question

44. A bar magnet has a length $$8\,cm.$$  The magnetic field at a point at a distance $$3\,cm$$  from the centre in the broad side-on position is found to be $$4 \times {10^{ - 6}}T.$$   The pole strength of the magnet is.

A $$6 \times {10^{ - 5}}Am$$
B $$5 \times {10^{ - 5}}Am$$
C $$2 \times {10^{ - 4}}Am$$
D $$3 \times {10^{ - 4}}Am$$
Answer :   $$6 \times {10^{ - 5}}Am$$
Discuss Question

45. A $$30\,cm$$  long bar magnet is placed in the magnetic meridian with its north pole pointing south. The neutral point is obtained at a distance of $$40\,cm$$  from the center of the magnet. Find the pole strength of the magnet. The horizontal component of earth's magnetic field is $$0.34\,gauss.$$

A $$25.7\,Am$$
B $$23.7\,Am$$
C $$28.7\,Am$$
D $$26.7\,Am$$
Answer :   $$26.7\,Am$$
Discuss Question

46. The materials suitable for making electromagnets should have

A high retentivity and low coercivity
B low retentivity and low coercivity
C high retentivity and high coercivity
D low retentivity and high coercivity
Answer :   low retentivity and low coercivity
Discuss Question

47. According to Curie’s law, the magnetic susceptibility of a paramagnetic substance at an absolute temperature $$T$$ is proportional to

A $$\frac{1}{{{T^2}}}$$
B $${T^2}$$
C $$\frac{1}{T}$$
D $$T$$
Answer :   $$\frac{1}{T}$$
Discuss Question

48. Let $$V$$ and $$H$$ be the vertical and horizontal components of earth's magnetic field at any point on earth. Near the north pole

A $$V > > H$$
B $$V < < H$$
C $$V = H$$
D $$V = H = 0$$
Answer :   $$V > > H$$
Discuss Question

49. A bar magnet is oscillating in the earth’s magnetic field with a period $$T.$$ What happens to its period of motion, if its mass is quadrupled?

A Motion remains simple harmonic with new period $$ = \frac{T}{2}$$
B Motion remains simple harmonic with new period $$= 2 T$$
C Motion remains simple harmonic with new period $$= 4 T$$
D Motion remains simple harmonic and the period stays nearly constant
Answer :   Motion remains simple harmonic with new period $$= 2 T$$
Discuss Question

50. If the susceptibility of dia, para and ferromagnetic materials are $${\chi _d},{\chi _p},{\chi _f}$$   respectively, then

A $${\chi _d} < {\chi _p} < {\chi _f}$$
B $${\chi _d} < {\chi _f} < {\chi _p}$$
C $${\chi _f} < {\chi _d} < {\chi _p}$$
D $${\chi _f} < {\chi _p} < {\chi _d}$$
Answer :   $${\chi _d} < {\chi _p} < {\chi _f}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section