31. At a place on earth, horizontal component of earth’s magnetic field is $${B_1}$$ and vertical component of earth’s magnetic field is $${B_2}.$$ If a magnetic needle is kept vertical, in a plane making angle $$\alpha $$ with the horizontal component of magnetic field, then square of time period of oscillation of needle when slightly distributed is proportional to

A $$\frac{1}{{\sqrt {{B_1}\cos \alpha } }}$$
B $$\frac{1}{{\sqrt {{B_2}} }}$$
C $$\frac{1}{{\sqrt {{{\left( {{B_1}\cos \alpha } \right)}^2} + B_2^2} }}$$
D infinite
Answer :   $$\frac{1}{{\sqrt {{{\left( {{B_1}\cos \alpha } \right)}^2} + B_2^2} }}$$
Discuss Question

32. At a temperature of $${30^ \circ }C,$$  the susceptibility of a ferromagnetic material is found to be $$\chi .$$ Its susceptibility at $${333^ \circ }C$$  is

A $$\chi $$
B $$0.5\,\chi $$
C $$2\,\chi $$
D $$11.1\,\chi $$
Answer :   $$0.5\,\chi $$
Discuss Question

33. A diamagnetic substance is brought near a strong magnet, then it is

A attracted by a magnet
B repelled by a magnet
C repelled by North pole and attracted by South pole
D attracted by North pole and repelled by South pole
Answer :   repelled by a magnet
Discuss Question

34. A short bar magnet of magnetic moment $$0.4\,J{T^{ - 1}}$$   is placed in a uniform magnetic field of $$0.16\,T.$$  The magnet is in stable equilibrium when the potential energy is

A $$ - 0.64\,J$$
B zero
C $$ - 0.082\,J$$
D $$ - 0.064\,J$$
Answer :   $$ - 0.064\,J$$
Discuss Question

35. A dip needle lies initially in the magnetic meridian when it shows an angle of dip $$\theta $$ at a place. The dip circle is rotated through an angle $$x$$ in the horizontal plane and then it shows an angle of dip $$\theta '.$$
Then $$\frac{{\tan \theta '}}{{\tan \theta }}$$ is

A $$\frac{1}{{\cos x}}$$
B $$\frac{1}{{\sin x}}$$
C $$\frac{1}{{\tan x}}$$
D $${\cos x}$$
Answer :   $$\frac{1}{{\cos x}}$$
Discuss Question

36. A Rowland ring of mean radius $$15\,cm$$  has $$3500$$  turns of wire wound on a ferromagnetic core of relative permeability $$800.$$  What is the magnetic field $$B$$ in the core for a magnetising current of $$1.2\,amp$$  ?

A $$4.48\,T$$
B $$2.48\,T$$
C $$5.48\,T$$
D $$3.12\,T$$
Answer :   $$4.48\,T$$
Discuss Question

37. A magnetising field of $$2 \times {10^3}\,amp/m$$    produces a magnetic flux density of $$8\pi \,Tesla$$   in an iron rod. The relative permeability of the rod will be -

A $${10^2}$$
B $${10^0}$$
C $${10^4}$$
D $${10^1}$$
Answer :   $${10^4}$$
Discuss Question

38. The true value of angle of dip at a place is $${60^ \circ },$$  the apparent dip in a plane inclined at an angle of $${30^ \circ }$$ with magnetic meridian is

A $${\tan ^{ - 1}}\frac{1}{2}$$
B $${\tan ^{ - 1}}\left( 2 \right)$$
C $${\tan ^{ - 1}}\left( {\frac{2}{3}} \right)$$
D $${\tan ^{ - 1}}\left( {\frac{{\sqrt 3 }}{4}} \right)$$
Answer :   $${\tan ^{ - 1}}\left( 2 \right)$$
Discuss Question

39. The magnetic field of earth at the equator is approximately $$4 \times {10^{ - 5}}T.$$   The radius of earth is $$6.4 \times {10^6}m.$$   Then the dipole moment of the earth will be nearly of the order of :

A $${10^{23}}A{m^2}$$
B $${10^{20}}A{m^2}$$
C $${10^{16}}A{m^2}$$
D $${10^{10}}A{m^2}$$
Answer :   $${10^{23}}A{m^2}$$
Discuss Question

40. A $$25\,cm$$  long solenoid has radius $$2\,cm$$  and 500 total number of turns. It carries a current of $$15\,A.$$  If it is equivalent to a magnet of the same size and magnetization $$\vec M\left( {\frac{{{\text{magnetic moment}}}}{{{\text{volume}}}}} \right),$$     then $$\left| {\vec M} \right|$$  is:

A $$30000\pi \,A{m^{ - 1}}$$
B $$3\pi \,A{m^{ - 1}}$$
C $$30000\,A{m^{ - 1}}$$
D $$300\,A{m^{ - 1}}$$
Answer :   $$30000\,A{m^{ - 1}}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section