81. A vibration magnetometer placed in magnetic meridian has a small bar magnet. The magnet executes oscillations with a time period of $$2\,s$$  in the earth’s horizontal magnetic field of $$24\,\mu T.$$  When a horizontal field of $$18\,\mu T$$  is produced opposite to the earth’s field by placing a current carrying wire, the new time period of magnet will be

A $$1\,s$$
B $$2\,s$$
C $$3\,s$$
D $$4\,s$$
Answer :   $$2\,s$$
Discuss Question

82. A $$10\,cm$$  long bar magnet of magnetic moment $$1.34\,A{m^2}$$  is placed in the magnetic meridian with its south pole pointing geographical south. The neutral point is obtained at a distance of $$15\,cm$$  from the centre of the magnet. Calculate the horizontal component of earth’s magnetic field.

A $$0.12 \times {10^{ - 4}}T$$
B $$0.21 \times {10^{ - 4}}T$$
C $$0.34 \times {10^{ - 4}}T$$
D $$0.87 \times {10^{ - 7}}T$$
Answer :   $$0.34 \times {10^{ - 4}}T$$
Discuss Question

83. A permanent magnet in the shape of a thin cylinder of length $$10\,cm$$  has magnetisation $$\left( M \right) = {10^6}A{m^{ - 1}}.$$    Its magnetization current $${I_M}$$ is

A $${10^5}A$$
B $${10^6}A$$
C $${10^7}A$$
D $${10^8}A$$
Answer :   $${10^5}A$$
Discuss Question

84. An example of a perfect diamagnet is a superconductor. This implies that when a superconductor is put in a magnetic field of intensity $$B,$$ the magnetic field $${B_s}$$ inside the superconductor will be such that :

A $${B_s} = - B$$
B $${B_s} = 0$$
C $${B_s} = B$$
D $${B_s} < B\,{\text{but}}\,{B_s} \ne 0$$
Answer :   $${B_s} = 0$$
Discuss Question

85. If a bar magnet of pole strength $$m$$ and magnetic moment $$M$$ is cut perpendicular to its axis in two equal halves then its new pole strength $$m’$$ and magnetic moment $$M’$$ are respectively

A $$m' = m$$   and $$M' = M$$
B $$m' = m$$   and $$M' = \frac{M}{2}$$
C $$m' = \frac{m}{2}$$   and $$M' = 2M$$
D $$m' = 2m$$   and $$M' = \frac{M}{2}$$
Answer :   $$m' = m$$   and $$M' = \frac{M}{2}$$
Discuss Question

86. A magnetic needle lying parallel to a magnetic field requires $$W$$ units of work to turn it through $${60^ \circ }.$$ The torque required to maintain the needle in this position will be

A $$\sqrt 3 W$$
B $$W$$
C $$\frac{{\sqrt 3 }}{2}W$$
D $$2W$$
Answer :   $$\sqrt 3 W$$
Discuss Question

87. Needles $${N_1},{N_2}$$  and $${N_3}$$ are made of a ferromagnetic, a paramagnetic and a diamagnetic substance respectively. A magnet when brought close to them will

A attract $${N_1}$$ and $${N_2}$$ strongly but repel $${N_3}$$
B attract $${N_1}$$ strongly, $${N_2}$$ weakly and repel $${N_3}$$ weakly
C attract $${N_1}$$ strongly, but repel $${N_2}$$ and $${N_3}$$ weakly
D attract all three of them
Answer :   attract $${N_1}$$ strongly, $${N_2}$$ weakly and repel $${N_3}$$ weakly
Discuss Question

88. A watch glass containing some powdered substance is placed between the pole pieces of a magnet. Deep concavity is observed at the centre. The substance in the watch glass is

A iron
B carbon
C chromium
D wood
Answer :   iron
Discuss Question

89. Time periods of vibration of two bar magnets in sum and difference positions are $$4\,\sec$$  and $$6\,\sec$$  respectively. The ratio of their magnetic moments $$\frac{{{M_1}}}{{{M_2}}}$$ is

A $$6:4$$
B $$30:16$$
C $$2.6:1$$
D $$1.5:1$$
Answer :   $$2.6:1$$
Discuss Question

90. A circular coil of $$16$$ turns and radius $$10\,cm$$  carries a current of $$0.75\,A$$  and rest with its plane normal to an external magnetic field of $$5.0 \times {10^{ - 2}}T.$$   The coil is free to rotate about its stable equilibrium position with a frequency of $$2.0\,{s^{ - 1}}$$  Compute the moment of inertia of the coil about its axis of rotation.

A $$3.4 \times {10^{ - 5}}kg\,{m^2}$$
B $$1.2 \times {10^{ - 4}}kg\,{m^2}$$
C $$2.6 \times {10^{ - 4}}kg\,{m^2}$$
D $$4.7 \times {10^{ - 5}}kg\,{m^2}$$
Answer :   $$1.2 \times {10^{ - 4}}kg\,{m^2}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section