91. Force between two identical bar magnets whose centres are r metre apart is $$4.8\,N,$$  when their axes are in the same line. If separation is increased to $$2r,$$  the force between them is

A $$2.4\,N$$
B $$1.2\,N$$
C $$0.6\,N$$
D $$0.3\,N$$
Answer :   $$0.3\,N$$
Discuss Question

92. The time period of oscillation of a bar magnet suspended horizontally along the magnetic meridian is $${T_0}.$$ If this magnet is replaced by another magnet of the same size and pole strength but with double the mass, the new time period will be

A $$\frac{{{T_0}}}{2}$$
B $$\frac{{{T_0}}}{{\sqrt 2 }}$$
C $$\sqrt 2 {T_0}$$
D $$2{T_0}$$
Answer :   $$\sqrt 2 {T_0}$$
Discuss Question

93. A compass which is allowed to move in a horizontal plane is taken to a geomagnetic pole. It

A will stay in north-south direction only
B will stay in east-west direction only
C will stay in any position
D None of these
Answer :   will stay in any position
Discuss Question

94. A bar magnet having centre $$O$$ has a length of $$4\,cm.$$  Point $${P_1}$$ is in the broad side-on and $${P_2}$$ is in the end side-on position with $$O{P_1} = O{P_2} = 10\,{\text{metres}}{\text{.}}$$     The ratio of magnetic intensities $$H$$ at $${P_1}$$ and $${P_2}$$ is

A $${H_1}:{H_2} = 16:100$$
B $${H_1}:{H_2} = 1:2$$
C $${H_1}:{H_2} = 2:1$$
D $${H_1}:{H_2} = 100:16$$
Answer :   $${H_1}:{H_2} = 1:2$$
Discuss Question

95. A bar magnet of magnetic moment $$M$$ is placed in a magnetic field of induction $$B.$$ The torque exerted on it is

A $$M \cdot B$$
B $$ - M \cdot B$$
C $$M \times B$$
D $$ - M \times B$$
Answer :   $$M \times B$$
Discuss Question

96. A bar magnet is hung by a thin cotton thread in a uniform horizontal magnetic field and is in equilibrium state. The energy required to rotate it by $${60^ \circ }$$ is $$W.$$ Now the torque required to keep the magnet in this new position is

A $$\frac{W}{{\sqrt 3 }}$$
B $$\sqrt 3 W$$
C $$\frac{{\sqrt 3 W}}{2}$$
D $$\frac{{2W}}{{\sqrt 3 }}$$
Answer :   $$\sqrt 3 W$$
Discuss Question

97. A bar magnet of length $$'\ell '$$ and magnetic dipole moment $$'M'$$ is bent in the form of an arc as shown in figure. The new magnetic dipole moment will be
Magnetic Materials mcq question image

A $$\frac{3}{\pi }M$$
B $$\frac{2}{\pi }M$$
C $$\frac{M}{2}$$
D $$M$$
Answer :   $$\frac{3}{\pi }M$$
Discuss Question

98. If a diamagnetic substance is brought near the North or the South pole of a bar magnet, it is

A repelled by both the poles
B repelled by the North pole and attracted by the South pole
C attracted by the North pole and repelled by the South pole
D attracted by both the poles
Answer :   repelled by both the poles
Discuss Question

99. Which of the following is responsible for the earth’s magnetic field?

A Convective currents in earth’s core.
B Diversive current in earth’s core.
C Rotational motion of earth.
D Translational motion of earth.
Answer :   Convective currents in earth’s core.
Discuss Question

100. A bar magnet having a magnetic moment of $$2 \times {10^4}J{T^{ - 1}}$$   is free to rotate in a horizontal plane. A horizontal magnetic field $$B = 6 \times {10^{ - 4}}T$$   exists in the space. The work done in taking the magnet slowly from a direction parallel to the field to a direction $${60^ \circ }$$ from the field is

A $$12\,J$$
B $$6\,J$$
C $$2\,J$$
D $$0.6\,J$$
Answer :   $$6\,J$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section