161. Current is flowing in a coil of area $$A$$ and number of turns $$N,$$ then magnetic moment of the coil, $$M$$ is equal to

A $$NiA$$
B $$\frac{{Ni}}{A}$$
C $$\frac{{Ni}}{{\sqrt A }}$$
D $${N^2}Ai$$
Answer :   $$NiA$$
Discuss Question

162. An arrangement of three parallel straight wires placed perpendicular to plane of paper carrying same current $$I$$ along the same direction is shown in figure. Magnitude of force per unit length on the middle wire $$B$$ is given by
Magnetic Effect of Current mcq question image

A $$\frac{{{\mu _0}{i^2}}}{{2\pi d}}$$
B $$\frac{{2{\mu _0}{i^2}}}{{\pi d}}$$
C $$\frac{{\sqrt 2 {\mu _0}{i^2}}}{{\pi d}}$$
D $$\frac{{{\mu _0}{i^2}}}{{\sqrt 2 \pi d}}$$
Answer :   $$\frac{{{\mu _0}{i^2}}}{{\sqrt 2 \pi d}}$$
Discuss Question

163. The magnetic lines of force inside a bar magnet

A are from north-pole to south-pole of the magnet
B do not exist
C depend upon the area of cross-section of the bar magnet
D are from south-pole to north-pole of the Magnet
Answer :   are from south-pole to north-pole of the Magnet
Discuss Question

164. When a current of $$5 mA$$  is passed through a galvanometer having a coil of resistance $$15\,\Omega $$  it shows full scale deflection. The value of the resistance to be put in series with the galvanometer to convert it into to voltmeter of range $$0 - 10 V$$   is

A $$2.535 \times {10^3}\Omega $$
B $$4.005 \times {10^3}\Omega $$
C $$1.985 \times {10^3}\Omega $$
D $$2.045 \times {10^3}\Omega $$
Answer :   $$1.985 \times {10^3}\Omega $$
Discuss Question

165. Consider two thin identical conducting wires covered with very thin insulating material. One of the wires is bent into a loop and produces magnetic field $${B_1},$$ at its centre when a current $$I$$ passes through it. The ratio $${B_1}:{B_2}$$  is:

A $$1:1$$
B $$1:3$$
C $$1:9$$
D $$9:1$$
Answer :   $$1:3$$
Discuss Question

166. A conducting wire bent in the form of a parabola $${y^2} = 2x$$  carries a current $$i = 2\,A$$  as shown in figure. This wire is placed in a uniform magnetic field $$\overrightarrow B = - 4\hat k\,tesla.$$   The magnetic force on the wire (in newton)
Magnetic Effect of Current mcq question image

A $$ - 16\hat i$$
B $$ 32\hat i$$
C $$ - 32\hat i$$
D $$16\hat i$$
Answer :   $$ 32\hat i$$
Discuss Question

167. At what distance from a long straight wire carrying a current of $$12\,A$$  will the magnetic field be equal to $$3 \times {10^{ - 5}}Wb/{m^2}$$   ?

A $$8 \times {10^{ - 2}}m$$
B $$12 \times {10^{ - 2}}m$$
C $$18 \times {10^{ - 2}}m$$
D $$24 \times {10^{ - 2}}m$$
Answer :   $$8 \times {10^{ - 2}}m$$
Discuss Question

168. A horizontal overhead powerline is at height of $$4m$$ from the ground and carries a current of $$100A$$  from east to west. The magnetic field directly below it on the ground is $$\left( {{\mu _0} = 4\pi \times {{10}^{ - 7}}Tm\,{A^{ - 1}}} \right)$$

A $$2.5 \times {10^{ - 7}}T\,{\text{southward}}$$
B $$5 \times {10^{ - 6}}T\,{\text{northward}}$$
C $$5 \times {10^{ - 6}}T\,{\text{southward}}$$
D $$2.5 \times {10^{ - 7}}T\,{\text{northward}}$$
Answer :   $$5 \times {10^{ - 6}}T\,{\text{southward}}$$
Discuss Question

169. A beam of electrons passes undeflected through mutually perpendicular electric and magnetic fields. If the electric field is switched OFF and the same magnetic field is maintained, the electrons move

A in an elliptical orbit
B in a circular orbit
C along a parabolic path
D along a straight line
Answer :   in a circular orbit
Discuss Question

170. The magnetic field due to a current carrying circular loop of radius $$3\,cm$$  at a point on the axis at a distance of $$4\,cm$$  from the centre is $$54\,\mu T.$$  What will be its value at the centre of loop ?

A $$125\,\mu T$$
B $$150\,\mu T$$
C $$250\,\mu T$$
D $$75\,\mu T$$
Answer :   $$250\,\mu T$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section