181. If in a circular coil $$A$$ of radius $$R,$$ current $$I$$ is flowing and in another coil $$B$$ of radius $$2R$$  a current $$2I$$ is flowing, then the ratio of the magnetic fields $${B_A}$$ and $${B_B},$$  produced by them will be

A $$1$$
B $$2$$
C $$\frac{1}{2}$$
D $$4$$
Answer :   $$1$$
Discuss Question

182. Two long conductors, separated by a distance $$d$$ carry current $${I_1}$$ and $${I_2}$$ in the same direction. They exert a force $$F$$ on each other. Now the current in one of them is increased to two times and its direction is reversed. The distance is also increased to $$3d.$$ The new value of the force between them is

A $$ - \frac{{2F}}{3}$$
B $$\frac{F}{3}$$
C $$ - 2F$$
D $$ - \frac{F}{3}$$
Answer :   $$ - \frac{{2F}}{3}$$
Discuss Question

183. An electron enters a region where magnetic field $$\left( B \right)$$  and electric field $$\left( E \right)$$  are mutually perpendicular, then

A it will always move in the direction of $$B$$
B it will always move in the direction of $$E$$
C it always possess circular motion
D it can go undeflected also
Answer :   it can go undeflected also
Discuss Question

184. The magnetic induction at a point $$P$$ which is at the distance of $$4\,cm$$  from a long current carrying wire is $${10^{ - 3}}T.$$  The field of induction at a distance $$12\,cm$$  from the current will be

A $$3.33 \times {10^{ - 4}}T$$
B $$1.11 \times {10^{ - 4}}T$$
C $$3 \times {10^{ - 3}}T$$
D $$9 \times {10^{ - 3}}T$$
Answer :   $$3.33 \times {10^{ - 4}}T$$
Discuss Question

185. A uniform electric field and a uniform magnetic field are acting along the same direction in a certain region. If an electron is projected along the direction of the fields with a certain velocity then

A its velocity will increase
B Its velocity will decrease
C it will turn towards left of direction of motion
D it will turn towards right of direction of motion
Answer :   Its velocity will decrease
Discuss Question

186. Two short bar magnets of length $$1 cm$$  each have magnetic moments $$1.20\,A{m^2}$$  and $$1.00\,A{m^2}$$  respectively. They are placed on a horizontal table parallel to each other with their $$N$$ poles pointing towards the South. They have a common magnetic equator and are separated by a distance of $$20.0 cm.$$  The value of the resultand horizontal magnetic induction at the mid-point $$O$$ of the line joining their centres is close to (Horizontal component of earth.s magnetic induction is $$3.6 \times 10.5\,Wb/{m^2}$$   )

A $$3.6 \times 10.5\,Wb/{m^2}$$
B $$2.56 \times 10.4\,Wb/{m^2}$$
C $$3.50 \times 10.4\,Wb/{m^2}$$
D $$5.80 \times 10.4\,Wb/{m^2}$$
Answer :   $$2.56 \times 10.4\,Wb/{m^2}$$
Discuss Question

187. A particle of mass $$M$$ and charge $$Q$$ moving with velocity $$\vec v$$ describe a circular path of radius $$R$$ when subjected to a uniform transverse magnetic field of induction $$B.$$ The work done by the field when the particle completes one full circle is

A $$\left( {\frac{{M{v^2}}}{R}} \right)2\pi R$$
B zero
C $$BQ2\pi R$$
D $$BQv2\pi R$$
Answer :   zero
Discuss Question

188. An ionized gas contains both positive and negative ions. If it is subjected simultaneously to an electric field along the $$+x$$ -direction and a magnetic field along the $$+z$$ -direction, then

A positive ions deflect towards $$+y$$ -direction and negative ions towards $$-y$$ -direction
B all ions deflect towards $$+y$$ -direction
C all ions deflect towards $$-y$$ -direction
D positive ions deflect towards $$-y$$ -direction and negative ions towards $$+y$$ -direction.
Answer :   all ions deflect towards $$-y$$ -direction
Discuss Question

189. A circular arc $$QTS$$  is kept in an external magnetic field $${{\vec B}_0}$$ as shown in figure. The arc carries a current $$I.$$ The magnetic field is directed normal and into the page. The force acting on the arc is
Magnetic Effect of Current mcq question image

A $$2I{B_0}R\hat k$$
B $$I{B_0}R\hat k$$
C $$ - 2I{B_0}R\hat k$$
D $$ - I{B_0}R\hat k$$
Answer :   $$I{B_0}R\hat k$$
Discuss Question

190. A charge $$q$$ moves in a region where electric field $$E$$ and magnetic field $$B$$ both exist, then the force on it is

A $$q\left( {v \times B} \right)$$
B $$qE + q\left( {v \times B} \right)$$
C $$qB + q\left( {B \times v} \right)$$
D $$qB + q\left( {E \times v} \right)$$
Answer :   $$qE + q\left( {v \times B} \right)$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section