11. A wheel having angular momentum $$2\pi \,kg - {m^2}/s$$   about its vertical axis, rotates at the rate of $$60\,rpm$$  about this axis, The torque which can stop the wheel’s rotation in $$30\,\sec$$  would be

A $$\frac{\pi }{{18}}Nm$$
B $$\frac{{2\pi }}{{15}}Nm$$
C $$\frac{\pi }{{12}}Nm$$
D $$\frac{\pi }{{15}}Nm$$
Answer :   $$\frac{\pi }{{15}}Nm$$
Discuss Question

12. Four identical thin rods each of mass $$M$$ and length $$l,$$ form a square frame. Moment of inertia of this frame about an axis through the centre of the square and perpendicular to its plane is

A $$\frac{4}{3}M{l^2}$$
B $$\frac{2}{3}M{l^2}$$
C $$\frac{{13}}{3}M{l^2}$$
D $$\frac{1}{3}M{l^2}$$
Answer :   $$\frac{4}{3}M{l^2}$$
Discuss Question

13. A body $$A$$ of mass $$M$$ while falling vertically downwards under gravity breaks into two parts; a body $$B$$ of mass $$\frac{1}{3}M$$  and a body $$C$$ of mass $$\frac{2}{3}M.$$  The centre of mass of bodies $$B$$ and $$C$$ taken together shifts compared to that of body $$A$$

A does not shift
B depends on height of breaking
C towards body $$B$$
D towards body $$C$$
Answer :   does not shift
Discuss Question

14. A cylinder rolls up an inclined plane, reaches some height, and then rolls down (without slipping throughout these motions). The directions of the frictional force acting on the cylinder are-

A up the incline while ascending and down the incline descending
B up the incline while ascending as well as descending
C down the incline while ascending and up the incline while descending
D down the incline while ascending as well as descending
Answer :   up the incline while ascending as well as descending
Discuss Question

15. Consider a two particle system with particles having masses $${m_1}$$ and $${m_2}.$$  If the first particle is pushed towards the centre of mass through a distance $$d,$$  by what distance should the second particle is moved, so as to keep the centre of mass at the same position?

A $$\frac{{{m_2}}}{{{m_1}}}d$$
B $$\frac{{{m_1}}}{{{m_1} + {m_2}}}d$$
C $$\frac{{{m_1}}}{{{m_2}}}d$$
D $$d$$
Answer :   $$\frac{{{m_1}}}{{{m_2}}}d$$
Discuss Question

16. Moment of inertia of a uniform circular disc about a diameter is $$I.$$ Its moment of inertia about an axis perpendicular to its plane and passing through a point on its rim will be

A $$5I$$
B $$3I$$
C $$6I$$
D $$4I$$
Answer :   $$6I$$
Discuss Question

17. A cart of mass $$M$$ is tied to one end of a massless rope of length $$10\,m.$$ The other end of the rope is in the hands of a man of mass $$M.$$ The entire system is on a smooth horizontal surface. The man is at $$x = 0$$  and the cart at $$x = 10\,m.$$   If the man pulls the cart by the rope, the man and the cart will meet at the point

A they will never meet
B $$x = 10\,m$$
C $$x = 5\,m$$
D $$x = 0$$
Answer :   $$x = 5\,m$$
Discuss Question

18. Two point masses of $$0.3 \,kg$$  and $$0.7 \,kg$$  are fixed at the ends of a rod of length $$1.4 \,m$$  and of negligible mass. The rod is set rotating about an axis perpendicular to its length with a uniform angular speed. The point on the rod through which the axis should pass in order that the work required for rotation of the rod is minimum, is located at a distance of-

A $$0.42 \,m$$  from mass of $$0.3 \,kg$$
B $$0.70 \,m$$  from mass of $$0.7 \,kg$$
C $$0.98 \,m$$  from mass of $$0.3 \,kg$$
D $$0.98 \,m$$  from mass of $$0.7 \,kg$$
Answer :   $$0.98 \,m$$  from mass of $$0.3 \,kg$$
Discuss Question

19. One solid sphere $$A$$ and another hollow sphere $$B$$ are of same mass and same outer radii, Their moments of inertia about their diameters are respectively $${I_A}$$ and $${I_B},$$ such that
Here $${\rho _A}$$ and $${\rho _B}$$ represent their densities.

A $${I_A} = {I_B}$$
B $${I_A} > {I_B}$$
C $${I_A} < {I_B}$$
D $$\frac{{{I_A}}}{{{I_B}}} = {\rho _A} = {\rho _B}$$
Answer :   $${I_A} < {I_B}$$
Discuss Question

20. Two discs of same moment of inertia rotating about their regular axis passing through centre and perpendicular to the plane of disc with angular velocities $${\omega _1}$$ and $${\omega _2}.$$ They are brought into contact face to face coinciding the axis of rotation. The expression for loss of energy during this process is

A $$\frac{1}{2}I{\left( {{\omega _1} + {\omega _2}} \right)^2}$$
B $$\frac{1}{4}I{\left( {{\omega _1} - {\omega _2}} \right)^2}$$
C $$I{\left( {{\omega _1} - {\omega _2}} \right)^2}$$
D $$\frac{1}{8}{\left( {{\omega _1} - {\omega _2}} \right)^2}$$
Answer :   $$\frac{1}{4}I{\left( {{\omega _1} - {\omega _2}} \right)^2}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section