51. A solid sphere of mass $$m$$ and radius $$R$$ is rotating about its diameter. A solid cylinder of the same mass and same radius is also rotating about its geometrical axis with an angular speed twice that of the sphere. The ratio of their kinetic energies of rotation $$\left( {\frac{{{E_{{\text{sphere}}}}}}{{{E_{{\text{cylinder}}}}}}} \right)$$   will be

A $$2:3$$
B $$1:5$$
C $$1:4$$
D $$3:1$$
Answer :   $$1:5$$
Discuss Question

52. A solid cylinder of mass $$50\,kg$$  and radius $$0.5\,m$$  is free to rotate about the horizontal axis. A massless string is wound round the cylinder with one end attached to it and other hanging freely. Tension in the string required to produce an angular acceleration of $$2$$ revolutions $${s^{ - 2}}$$ is

A $$25\,N$$
B $$50\,N$$
C $$78.5\,N$$
D $$157\,N$$
Answer :   $$157\,N$$
Discuss Question

53. The instantaneous angular position of a point on a rotating wheel is given by the equation $$Q\left( t \right) = 2{t^3} - 6{t^2}.$$    The torque on the wheel becomes zero at

A $$t = 0.5\,s$$
B $$t = 0.25\,s$$
C $$t = 2\,s$$
D $$t = 1\,s$$
Answer :   $$t = 1\,s$$
Discuss Question

54. A disc of mass $$M$$  and radius $$R$$  is rolling with angular speed $$\omega $$  on a horizontal plane as shown in Figure. The magnitude of angular momentum of the disc about the origin $$O$$  is
Rotational Motion mcq question image

A $$\left( {\frac{1}{2}} \right)M{R^2}\omega $$
B $$M{R^2}\omega $$
C $$\left( {\frac{3}{2}} \right)M{R^2}\omega $$
D $$2M{R^2}\omega $$
Answer :   $$\left( {\frac{3}{2}} \right)M{R^2}\omega $$
Discuss Question

55. The moment of inertia of a uniform cylinder of length $$\ell $$ and radius $$R$$ about its perpendicular bisector is $$I.$$ What is the ratio $$\frac{\ell }{R}$$ such that the moment of inertia is minimum?

A $$1$$
B $$\frac{3}{{\sqrt 2 }}$$
C $$\sqrt {\frac{3}{2}} $$
D $$\frac{{\sqrt 3 }}{2}$$
Answer :   $$\sqrt {\frac{3}{2}} $$
Discuss Question

56. A tube of length $$L$$ is filled completely with an incompressible liquid of mass $$M$$ and closed at both the ends. The tube is then rotated in a horizontal plane about one of its ends with a uniform angular velocity $$\omega .$$ The force exerted by the liquid at the other end is

A $$\frac{{ML{\omega ^2}}}{2}$$
B $$\frac{{M{L^2}\omega }}{2}$$
C $$ML{\omega ^2}$$
D $$\frac{{M{L^2}{\omega ^2}}}{2}$$
Answer :   $$\frac{{ML{\omega ^2}}}{2}$$
Discuss Question

57. Moment of inertia of a circular wire of mass $$M$$ and radius $$R$$ about its diameter is

A $$\frac{{M{R^2}}}{2}$$
B $$M{R^2}$$
C $$2M{R^2}$$
D $$\frac{{M{R^2}}}{4}$$
Answer :   $$\frac{{M{R^2}}}{2}$$
Discuss Question

58. The minimum velocity $$\left( {{\text{in m}}{{\text{s}}^{ - 1}}} \right)$$   with which a car driver must traverse a flat curve of radius $$150 \,m$$  and coefficient of friction $$0.6$$  to avoid skidding is-

A 60
B 30
C 15
D 25
Answer :   30
Discuss Question

59. A gramophone record is revolving with an angular velocity $$\omega .$$ A coin is placed at a distance $$r$$ from the centre of the record. The static coefficient of friction is $$\mu .$$ The coin will revolve with the record if

A $$r = \mu g{\omega ^2}$$
B $$r < \frac{{{\omega ^2}}}{{\mu g}}$$
C $$r \leqslant \frac{{\mu g}}{{{\omega ^2}}}$$
D $$r \geqslant \frac{{\mu g}}{{{\omega ^2}}}$$
Answer :   $$r \leqslant \frac{{\mu g}}{{{\omega ^2}}}$$
Discuss Question

60. If the linear density (mass per unit length) of a rod of length $$3m$$ is proportional to $$x,$$ where $$x$$ is the distance from one end of the rod, the distance of the centre of gravity of the rod from this end is

A $$2.5\,m$$
B $$1\,m$$
C $$1.5\,m$$
D $$2\,m$$
Answer :   $$2\,m$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section