141. A couple produces

A no motion
B linear and rotational motion
C purely rotational motion
D purely linear motion
Answer :   purely rotational motion
Discuss Question

142. Two identical particles move towards each other with velocity $$2v$$  and $$v$$  respectively. The velocity of centre of mass is-

A $$v$$
B $$\frac{v}{3}$$
C $$\frac{v}{2}$$
D $$Zero$$
Answer :   $$\frac{v}{2}$$
Discuss Question

143. A mass is revolving in a circle which is in the plane of paper. The direction of angular acceleration is

A upward the radius
B towards the radius
C tangential
D at right angle to angular velocity
Answer :   upward the radius
Discuss Question

144. The moment of inertia of a hollow thick spherical shell of mass $$M$$ and its inner radius $${R_1}$$ and outer radius $${R_2}$$ about its diameter is

A $$\frac{{2M}}{5}\frac{{\left( {R_2^5 - R_1^5} \right)}}{{\left( {R_2^3 - R_1^3} \right)}}$$
B $$\frac{{2M}}{3}\frac{{\left( {R_2^5 - R_1^5} \right)}}{{\left( {R_2^3 - R_1^3} \right)}}$$
C $$\frac{{4M}}{5}\frac{{\left( {R_2^5 - R_1^5} \right)}}{{\left( {R_2^3 - R_1^3} \right)}}$$
D $$\frac{{4M}}{3}\frac{{\left( {R_2^5 - R_1^5} \right)}}{{\left( {R_2^3 - R_1^3} \right)}}$$
Answer :   $$\frac{{2M}}{5}\frac{{\left( {R_2^5 - R_1^5} \right)}}{{\left( {R_2^3 - R_1^3} \right)}}$$
Discuss Question

145. A cylinder of height $$20 \,m$$  is completely filled with water. The velocity of efflux of water $$\left( {{\text{in m}}{{\text{s}}^{ - 1}}} \right)$$   through a small hole on the side wall of the cylinder near its bottom is-

A 10
B 20
C 25.5
D 5
Answer :   20
Discuss Question

146. Two persons of masses $$55\,kg$$  and $$65\,kg$$  respectively, are at the opposite ends of a boat. The length of the boat is $$3\,m$$  and weighs $$100\,kg.$$  The $$55\,kg$$  man walks upto the $$65\,kg$$  man and sits with him. If the boat is in still water the centre of mass of the system shifts by

A $$3\,m$$
B $$2.3\,m$$
C zero
D $$0.75\,m$$
Answer :   zero
Discuss Question

147. A thin rod of length $$L$$ and mass $$M$$ is bent at its mid-point into two halves so that the angle between them is $${90^ \circ }.$$ The moment of inertia of the bent rod about an axis passing through the bending point and perpendicular to the plane defined by the two halves of the rod is

A $$\frac{{M{L^2}}}{{24}}$$
B $$\frac{{M{L^2}}}{{12}}$$
C $$\frac{{M{L^2}}}{6}$$
D $$\frac{{\sqrt 2 M{L^2}}}{{24}}$$
Answer :   $$\frac{{M{L^2}}}{{12}}$$
Discuss Question

148. A solid sphere of radius $$R$$ is placed on a smooth horizontal surface. A horizontal force $$F$$ is applied at height $$h$$ from the lowest point. For the maximum acceleration of the centre of mass,

A $$h = R$$
B $$h = 2R$$
C $$h = 0$$
D The acceleration will be same whatever $$h$$ may be
Answer :   The acceleration will be same whatever $$h$$ may be
Discuss Question

149. One quarter sector is cut from a uniform circular disc of radius $$R.$$  This sector has mass $$M.$$  It is made to rotate about a line perpendicular to its plane and passing through the center of the original disc. Its moment of inertia about the axis of rotation is
Rotational Motion mcq question image

A $$\frac{1}{2}M{R^2}$$
B $$\frac{1}{4}M{R^2}$$
C $$\frac{1}{8}M{R^2}$$
D $$\sqrt 2 M{R^2}$$
Answer :   $$\frac{1}{2}M{R^2}$$
Discuss Question

150. The ratio of the radii of gyration of a circular disc to that of a circular ring, each of same mass and radius, around their respective axes is

A $$\sqrt 3 :\sqrt 2 $$
B $$1:\sqrt 2 $$
C $$\sqrt 2 :1$$
D $$\sqrt 2 :\sqrt 3 $$
Answer :   $$1:\sqrt 2 $$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section