191. Two bodies have their moments of inertia $$I$$ and $$2I$$ respectively about their axis of rotation. If their kinetic energies of rotation are equal, their angular momenta will be in the ratio

A $$2:1$$
B $$1:2$$
C $$\sqrt 2 :1$$
D $$1:\sqrt 2 $$
Answer :   $$1:\sqrt 2 $$
Discuss Question

192. The moment of inertia of a uniform circular disc of radius $$'R'$$ and mass $$'M'$$ about an axis passing from the edge of the disc and normal to the disc is

A $$M{R^2}$$
B $$\frac{1}{2}M{R^2}$$
C $$\frac{3}{2}M{R^2}$$
D $$\frac{7}{2}M{R^2}$$
Answer :   $$\frac{3}{2}M{R^2}$$
Discuss Question

193. A stationary horizontal disc is free to rotate about its axis. When a torque is applied on it, its kinetic energy as a function of $$\theta ,$$ where $$\theta ,$$ is the angle by which it has rotated, is given as $$k{\theta ^2}.$$   If its moment of inertia is $$I$$ then the angular acceleration of the disc is-

A $$\frac{k}{{4I}}\theta $$
B $$\frac{k}{{I}}\theta $$
C $$\frac{k}{{2I}}\theta $$
D $$\frac{{2k}}{I}\theta $$
Answer :   $$\frac{{2k}}{I}\theta $$
Discuss Question

194. A spherical ball rolls on a table without slipping. Then, the fraction of its total energy associated with rotation is

A $$\frac{2}{5}$$
B $$\frac{2}{7}$$
C $$\frac{3}{5}$$
D $$\frac{3}{7}$$
Answer :   $$\frac{2}{7}$$
Discuss Question

195. Two identical discs of mass $$m$$ and radius $$r$$ are arranged as shown in the figure. If $$\alpha $$ is the angular acceleration of the lower disc and $${a_{cm}}$$ is acceleration of centre of mass of the lower disc, then relation between $${a_{cm}},\alpha $$  and $$r$$ is
Rotational Motion mcq question image

A $${a_{cm}} = \frac{\alpha }{r}$$
B $${a_{cm}} = 2\alpha r$$
C $${a_{cm}} = \alpha r$$
D None of these
Answer :   $${a_{cm}} = 2\alpha r$$
Discuss Question

196. The ratio of the radii of gyration of a circular disc about a tangential axis in the plane of the disc and of a circular ring of the same radius about a tangential axis in the plane of the ring is

A $$2:3$$
B $$2:1$$
C $$\sqrt 5 :\sqrt 6 $$
D $$1:\sqrt 2 $$
Answer :   $$\sqrt 5 :\sqrt 6 $$
Discuss Question

197. A particle confined to rotate in a circular path decreasing linear speed, then which of the following is correct?

A $${\vec L}$$ (angular momentum) is conserved about the centre
B Only direction of angular momentum $${\vec L}$$ is conserved
C It spirals towards the centre
D Its acceleration is towards the centre
Answer :   Only direction of angular momentum $${\vec L}$$ is conserved
Discuss Question

198. An annular ring with inner and outer radii $${R_1}$$ and $${R_2}$$ is rolling without slipping with a uniform angular speed. The ratio of the forces experienced by the two particles situated on the inner and outer parts of the ring, $$\frac{{{F_1}}}{{{F_2}}}$$ is

A $${\left( {\frac{{{R_1}}}{{{R_2}}}} \right)^2}$$
B $$\frac{{{R_2}}}{{{R_1}}}$$
C $$\frac{{{R_1}}}{{{R_2}}}$$
D $$1$$
Answer :   $$\frac{{{R_1}}}{{{R_2}}}$$
Discuss Question

199. A circular disc of moment of inertia $${I_t}$$ is rotating in a horizontal plane, about its symmetry axis, with a constant angular speed $${\omega _i}.$$ Another disc of moment of inertia $${I_b}$$ is dropped coaxially onto the rotating disc. Initially the second disk has zero angular speed. Eventually both the discs rotate with a constant angular speed $${\omega _f}.$$ The energy lost by initially rotating disc due to friction is

A $$\frac{1}{2}\frac{{I_b^2}}{{\left( {{I_t} + {I_b}} \right)}}\omega _i^2$$
B $$\frac{1}{2}\frac{{I_t^2}}{{\left( {{I_t} + {I_b}} \right)}}\omega _i^2$$
C $$\frac{1}{2}\frac{{{I_b} - {I_t}}}{{\left( {{I_t} + {I_b}} \right)}}\omega _i^2$$
D $$\frac{1}{2}\frac{{{I_b}{I_t}}}{{\left( {{I_t} + {I_b}} \right)}}\omega _i^2$$
Answer :   $$\frac{1}{2}\frac{{{I_b}{I_t}}}{{\left( {{I_t} + {I_b}} \right)}}\omega _i^2$$
Discuss Question

200. A smooth sphere $$A$$  is moving on a frictionless horizontal plane with angular speed $$\omega $$  and centre of mass velocity $$\upsilon .$$  It collides elastically and head on with an identical sphere $$B$$  at rest. Neglect friction everywhere. After the collision, their angular speeds are $${\omega _A}$$  and $${\omega _B}$$  respectively. Then-

A $${\omega _A} < {\omega _B}$$
B $${\omega _A} = {\omega _B}$$
C $${\omega _A} = \omega $$
D $${\omega _B} = \omega $$
Answer :   $${\omega _A} = \omega $$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section