111. The moment of inertia of a thin uniform rod of mass $$M$$ and length $$L$$ about an axis passing through its midpoint and perpendicular to its length is $${I_0}.$$ Its moment of inertia about an axis passing through one of its ends and perpendicular to its length is

A $${I_0} + \frac{{M{L^2}}}{2}$$
B $${I_0} + \frac{{M{L^2}}}{4}$$
C $${I_0} + 2M{L^2}$$
D $${I_0} + M{L^2}$$
Answer :   $${I_0} + \frac{{M{L^2}}}{4}$$
Discuss Question

112. A small mass $$m$$  is attached to a massless string whose other end is fixed at $$P$$  as shown in the figure. The mass is undergoing circular motion in the $$x-y$$  plane with centre at $$O$$  and constant angular speed $$\omega .$$  If the angular momentum of the system, calculated about $$O$$  and $$P$$ are denoted by $${\vec L_O}$$  and $${\vec L_P}$$  respectively, then
Rotational Motion mcq question image

A $${\vec L_O}$$ and $${\vec L_P}$$ do not vary with time
B $${\vec L_O}$$ varies with time while $${\vec L_P}$$ remains constant
C $${\vec L_O}$$ remains constant while $${\vec L_P}$$ varies with time
D $${\vec L_O}$$ and $${\vec L_P}$$ both vary with time
Answer :   $${\vec L_O}$$ remains constant while $${\vec L_P}$$ varies with time
Discuss Question

113. The moment of inertia of a uniform semicircular disc of mass $$M$$  and radius $$r$$  about a line perpendicular to the plane of the disc through the centre is-

A $$\frac{2}{5}M{r^2}$$
B $$\frac{1}{4}Mr$$
C $$\frac{1}{2}M{r^2}$$
D $$M{r^2}$$
Answer :   $$\frac{1}{2}M{r^2}$$
Discuss Question

114. A particle moving in a circular path has an angular momentum of $$L.$$ If the frequency of rotation is halved, then its angular momentum becomes

A $$\frac{L}{2}$$
B $$L$$
C $$\frac{L}{3}$$
D $$\frac{L}{4}$$
Answer :   $$\frac{L}{2}$$
Discuss Question

115. The moment of inertia of a uniform circular disc of radius $$R$$ and mass $$M$$ about an axis passing from the edge of the disc and normal to the disc is

A $$\frac{1}{2}M{R^2}$$
B $$M{R^2}$$
C $$\frac{7}{2}M{R^2}$$
D $$\frac{3}{2}M{R^2}$$
Answer :   $$\frac{3}{2}M{R^2}$$
Discuss Question

116. Radius of gyration of a body depends upon

A axis of rotation
B translational motion
C shape of the body
D area of the body
Answer :   axis of rotation
Discuss Question

117. At any instant, a rolling body may be considered to be in pure rotation about an axis through the point of contact. This axis is translating forward with speed

A equal to centre of mass
B zero
C twice of centre of mass
D None of the above
Answer :   equal to centre of mass
Discuss Question

118. A solid sphere of mass $$M$$ and radius $$R$$ having moment of inertia $$I$$ about its diameter is recast into a solid disc of radius $$r$$ and thickness $$t .$$  The moment of inertia of the disc about an axis passing the edge and perpendicular to the plane remains $$I.$$  Then $$R$$ and $$r$$ are related as-

A $$r = \sqrt {\frac{2}{{15}}} R$$
B $$r = \frac{2}{{\sqrt {15} }}R$$
C $$r = \frac{2}{{15}}R$$
D $$r = \frac{{\sqrt 2 }}{{15}}R$$
Answer :   $$r = \frac{2}{{\sqrt {15} }}R$$
Discuss Question

119. Initial angular velocity of a circular disc of mass $$M$$  is $${\omega _1}.$$  Then two small spheres of mass $$m$$  are attached gently to diametrically opposite points on the edge of the disc. What is the final angular velocity of the disc?

A $$\left( {\frac{{M + m}}{M}} \right){\omega _1}$$
B $$\left( {\frac{{M + m}}{m}} \right){\omega _1}$$
C $$\left( {\frac{M}{{M + 4m}}} \right){\omega _1}$$
D $$\left( {\frac{M}{{M + 2m}}} \right){\omega _1}$$
Answer :   $$\left( {\frac{M}{{M + 4m}}} \right){\omega _1}$$
Discuss Question

120. Two particles which are initially at rest, move towards each other under the action of their internal attraction. If their speeds are $$v$$ and $$2v$$ at any instant, then the speed of centre of mass of the system will be

A $$2v$$
B $$0$$
C $$1.5\,v$$
D $$v$$
Answer :   $$0$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section