101. Two bodies of masres $$1\,kg$$  and $$3\,kg$$  have position vectors $$\hat i + 2\hat j + \hat k$$   and $$ - 3\hat i - 2\hat j + \hat k,$$    respectively. The centre of mass of this system has a position vector

A $$ - 2\hat i + 2\hat k$$
B $$ - 2\hat i - \hat j + \hat k$$
C $$2\hat i - \hat j - 2\hat k$$
D $$ - \hat i + \hat j + \hat k$$
Answer :   $$ - 2\hat i - \hat j + \hat k$$
Discuss Question

102. A light rod of length $$l$$ has two masses $${m_1}$$ and $${m_2}$$ attached to its two ends. The moment of inertia of the system about an axis perpendicular to the rod and passing through the centre of mass is

A $$\frac{{{m_1}{m_2}}}{{{m_1} + {m_2}}}{l^2}$$
B $$\frac{{{m_1} + {m_2}}}{{{m_1}{m_2}}}{l^2}$$
C $$\left( {{m_1} + {m_2}} \right){l^2}$$
D $$\sqrt {{m_1}{m_2}} {l^2}$$
Answer :   $$\frac{{{m_1}{m_2}}}{{{m_1} + {m_2}}}{l^2}$$
Discuss Question

103. Three identical metal balls each of radius $$r$$ are placed touching each other on a horizontal surface such that an equilateral triangle is formed with centres of three balls joined. The centre of mass of the system is located at

A horizontal surface
B centre of one of the balls
C line joining the centres of any two balls
D point of intersection of the medians
Answer :   point of intersection of the medians
Discuss Question

104. The moment of inertia of a disc of mass $$M$$ and radius $$R$$ about a tangent to its rim in its plane is

A $$\frac{2}{3}M{R^2}$$
B $$\frac{3}{2}M{R^2}$$
C $$\frac{4}{5}M{R^2}$$
D $$\frac{5}{4}M{R^2}$$
Answer :   $$\frac{5}{4}M{R^2}$$
Discuss Question

105. A round disc of moment of inertia $${I_2}$$ about its axis perpendicular to its plane and passing through its centre is placed over another disc of moment of inertia $${I_1}$$ rotating with an angular velocity $$\omega $$ about the same axis. The final angular velocity of the combination of discs is

A $$\frac{{\left( {{I_1} + {I_2}} \right)\omega }}{{{I_1}}}$$
B $$\frac{{{I_2}\omega }}{{{I_1} + {I_2}}}$$
C $$\omega $$
D $$\frac{{{I_1}\omega }}{{{I_1} + {I_2}}}$$
Answer :   $$\frac{{{I_1}\omega }}{{{I_1} + {I_2}}}$$
Discuss Question

106. A particle moves in a circle of radius $$5\,cm$$  with constant speed and time period $$0.2\pi s.$$  The acceleration of the particle is

A $$25\,m/{s^2}$$
B $$36\,m/{s^2}$$
C $$5\,m/{s^2}$$
D $$15\,m/{s^2}$$
Answer :   $$5\,m/{s^2}$$
Discuss Question

107. With $$O$$ as the origin of the coordinate axis, the $$X$$ and $$Y$$-coordinates of the centre of mass of the system of particles shown in the figure may be given as. Here $$m$$ and $$2\,m$$  represent the masses of the particles.
Rotational Motion mcq question image

A $$\left( { - \frac{b}{2},0} \right)$$
B $$\left( { - \frac{b}{2},b} \right)$$
C $$\left( { - \frac{b}{3},b} \right)$$
D $$\left( { - \frac{2}{5}b,b} \right)$$
Answer :   $$\left( { - \frac{b}{3},b} \right)$$
Discuss Question

108. Consider a thin uniform square sheet made of a rigid material. If its side is $$'a'$$ mass $$m$$ and moment of inertia $$I$$ about one of its diagonals, then

A $$I > \frac{{m{a^2}}}{{12}}$$
B $$\frac{{m{a^2}}}{{24}} < I < \frac{{m{a^2}}}{{12}}$$
C $$I = \frac{{m{a^2}}}{{24}}$$
D $$I = \frac{{m{a^2}}}{{12}}$$
Answer :   $$I = \frac{{m{a^2}}}{{12}}$$
Discuss Question

109. From a circular disc of radius $$R$$  and mass $$9\,M,$$  a small disc of radius $$\frac{R}{3}$$  is removed from the disc. The moment of inertia of the remaining disc about an axis perpendicular to the plane of the disc and passing through $$O$$  is
Rotational Motion mcq question image

A $$4M{R^2}$$
B $$\frac{{40}}{9}M{R^2}$$
C $$10M{R^2}$$
D $$\frac{{37}}{9}M{R^2}$$
Answer :   $$4M{R^2}$$
Discuss Question

110. Consider a uniform square plate of side $$'a'$$ and mass $$'m'.$$  The moment of inertia of this plate about an axis perpendicular to its plane and passing through one of its corners is

A $$\frac{5}{6}m{a^2}$$
B $$\frac{1}{{12}}m{a^2}$$
C $$\frac{7}{{12}}m{a^2}$$
D $$\frac{2}{3}m{a^2}$$
Answer :   $$\frac{2}{3}m{a^2}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section