171. The angle of incidence for a ray of light at a refracting surface of a prism is $${45^ \circ }.$$ The angle of prism is $${60^ \circ }.$$ If the ray suffers minimum deviation through the prism, the angle of minimum deviation and refractive index of the material of the prism respectively, are

A $${30^ \circ };\sqrt 2 $$
B $${45^ \circ };\sqrt 2 $$
C $${30^ \circ };\frac{1}{{\sqrt 2 }}$$
D $${45^ \circ };\frac{1}{{\sqrt 2 }}$$
Answer :   $${30^ \circ };\sqrt 2 $$
Discuss Question

172. If two mirrors are kept inclined at $${60^ \circ }$$ to each other and a body is placed at the middle, then total number of images formed, is

A six
B five
C four
D three
Answer :   five
Discuss Question

173. Light enters at an angle of incidence in a transparent rod of refractive index $$\mu .$$ For what value of the refractive index of the material of the rod the light once entered into it will not leave it through its lateral face whatsoever be the value of angle of incidence ?

A $$\mu > \sqrt 2 $$
B $$\mu = 1$$
C $$\mu = 1.1$$
D $$\mu = 1.3$$
Answer :   $$\mu > \sqrt 2 $$
Discuss Question

174. To get three images of a single object, one should have two plane mirrors at an angle of

A 60°
B 90°
C 120°
D 30°
Answer :   90°
Discuss Question

175. A boy of height $$h$$ is walking away from a street lamp with a constant speed $$v.$$ The height of the street lamp is $$3\,h.$$  The rate at which the length of the boy's shadow is increasing when he is at a distance of $$10\,h$$  from the base of the street lamp is :

A $$2v$$
B $$v$$
C $$\frac{v}{2}$$
D $$\frac{v}{3}$$
Answer :   $$\frac{v}{2}$$
Discuss Question

176. One face of a rectangular glass plate $$6\,cm$$  thick is silvered. An object held $$8\,cm$$  in front of the first face, forms an image $$12\,cm$$  behind the silvered face. The refractive index of the glass is

A 0.4
B 0.8
C 1.2
D 1.6
Answer :   1.2
Discuss Question

177. The image formed by an objective of a compound microscope is

A virtual and diminished
B real and diminished
C real and enlarged
D virtual and enlarged
Answer :   real and enlarged
Discuss Question

178. Ray optics is valid, when characteristic dimensions are

A of the same order as the wavelength of light
B much smaller than the wavelength of light
C of the order of one millimetre
D much larger than the wavelength of light
Answer :   much larger than the wavelength of light
Discuss Question

179. A ray of light traveling in water is incident on its surface open to air. The angle of incidence is $$\theta ,$$ which is less than the critical angle. Then there will be

A only a reflected ray and no refracted ray
B only a refracted ray and no reflected ray
C a reflected ray and are fracted ray and the angle between them would be less than $${180^ \circ } - 2\theta $$
D a reflected ray and a refracted ray and the angle between them would be greater than $${180^ \circ } - 2\theta $$
Answer :   a reflected ray and are fracted ray and the angle between them would be less than $${180^ \circ } - 2\theta $$
Discuss Question

180. A convex lens is in contact with concave lens. The magnitude of the ratio of their focal length is $$\frac{2}{3}.$$ Their equivalent focal length is $$30\,cm.$$  What are their individual focal lengths?

A $$ - 15, 10$$
B $$ - 10, 15$$
C 75, 50
D $$ - 75, 50$$
Answer :   $$ - 15, 10$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section