201. Two point source $${S_1}$$ and $${S_2}$$ are $$24\,cm$$  apart. Where should a convex lens of focal length $$9\,cm$$  be placed in between them so that the images of both sources are formed at the same place?

A $$6\,cm$$  from $${S_1}$$
B $$15\,cm$$  from $${S_1}$$
C $$10\,cm$$  from $${S_1}$$
D $$12\,cm$$  from $${S_1}$$
Answer :   $$6\,cm$$  from $${S_1}$$
Discuss Question

202. Transmission of light in optical fibre is due to

A scattering
B diffraction
C polarisation
D multiple total internal reflections
Answer :   multiple total internal reflections
Discuss Question

203. A ball is dropped from a height of $$20\,m$$  above the surface of water in a lake. The refractive index of water is $$4.3.$$  A fish inside the lake, in the line of fall of the ball, is looking at the ball. At an instant, when the ball is $$12.8\,m$$  above the water surface, the fish sees the speed of ball as [Take $$g = 10\,m/{s^2}.$$  ]

A $$9\,m/s$$
B $$12\,m/s$$
C $$16\,m/s$$
D $$21.33\,m/s$$
Answer :   $$16\,m/s$$
Discuss Question

204. A green light is incident from the water to the air-water interface at the critical angle $$\left( \theta \right).$$  Select the correct statement.

A The entire spectrum of visible light will come out of the water at an angle of 90° to the normal.
B The spectrum of visible light whose frequency is less than that of green light will come out to the air medium.
C The spectrum of visible light whose frequency is more than that of green light will come out to the air medium.
D The entire spectrum of visible light will come out of the water at various angles to the normal.
Answer :   The spectrum of visible light whose frequency is less than that of green light will come out to the air medium.
Discuss Question

205. Angle of deviation $$\left( \delta \right)$$  by a prism (refractive index $$ = \mu ,$$  and supposing the angle of prism $$A$$ to be small) can be given by

A $$\delta = \left( {\mu - 1} \right)A$$
B $$\delta = \left( {\mu + 1} \right)A$$
C $$\delta = \frac{{\sin \frac{{A + \delta }}{2}}}{{\sin \frac{A}{2}}}$$
D $$\delta = \frac{{\mu - 1}}{{\mu + 1}}A$$
Answer :   $$\delta = \left( {\mu - 1} \right)A$$
Discuss Question

206. An air bubble in a glass slab with refractive index $$1.5$$ (near normal incidence) is $$5\,cm$$  deep when viewed from one surface and $$3\,cm$$  deep when viewed from the opposite face. The thickness (in $$cm$$ ) of the slab is

A 8
B 10
C 12
D 16
Answer :   12
Discuss Question

207. A small coin is resting on the bottom of a beaker filled with a liquid. A ray of light from the coin travels upto the surface of the liquid and moves along its surface (see figure).
Ray Optics mcq question image
How fast is the light travelling in the liquid?

A $$1.8 \times {10^8}m/s$$
B $$2.4 \times {10^8}m/s$$
C $$3.0 \times {10^8}m/s$$
D $$1.2 \times {10^4}m/s$$
Answer :   $$1.8 \times {10^8}m/s$$
Discuss Question

208. A point light source is moving with a constant velocity $$v$$ inside a transparent thin spherical shell of radius $$R,$$ which is filled with a transparent liquid. If at $$t = 0$$  light source is at the centre of the sphere, then at what time a thin dark ring will be visible for an observer outside the sphere. The refractive index of liquid with respect to that of shell is $$\sqrt 2 .$$

A $$\frac{R}{{\sqrt 2 V}}$$
B $$\frac{R}{{2V}}$$
C $$\frac{R}{{3V}}$$
D $$\frac{R}{{\sqrt 3 V}}$$
Answer :   $$\frac{R}{{\sqrt 2 V}}$$
Discuss Question

209. A linear aperture whose width is $$0.02\,cm$$  is placed immediately in front of a lens of focal length $$60\,cm.$$  The aperture is illuminated normally by a parallel beam of wavelength $$5 \times {10^{ - 5}}cm.$$   The distance of the first dark band of the diffraction pattern from the centre of the screen is

A $$0.10\,cm$$
B $$0.25\,cm$$
C $$0.20\,cm$$
D $$0.15\,cm$$
Answer :   $$0.15\,cm$$
Discuss Question

210. For the given incident ray as shown in figure, the condition of total internal reflection of the ray will be satisfied if the refractive index of block will be
Ray Optics mcq question image

A $$\frac{{\sqrt 3 + 1}}{2}$$
B $$\frac{{\sqrt 2 + 1}}{2}$$
C $$\sqrt {\frac{3}{2}} $$
D $$\sqrt {\frac{7}{6}} $$
Answer :   $$\sqrt {\frac{3}{2}} $$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section