251. Two cities are $$150\,km$$  apart. Electric power is sent from one city to another city through copper wires. The fall of potential per $$km$$  is $$8$$ volt and the average resistance per $$km$$  is $$0.5\,\Omega .$$  The power loss in the wires is :

A $$19.2\,W$$
B $$19.2\,kW$$
C $$19.2\,J$$
D $$12.2\,kW$$
Answer :   $$19.2\,kW$$
Discuss Question

252. An electric current is passed through a circuit containing two wires of the same material, connected in parallel. If the lengths and radii arein the ratio of $$\frac{4}{3}$$ and $$\frac{2}{3},$$ then the ratio of the current passing through the wires will be

A $$\frac{8}{9}$$
B $$\frac{1}{3}$$
C $$3$$
D $$2$$
Answer :   $$\frac{1}{3}$$
Discuss Question

253. The total power dissipated in watts in the circuit shown here is
Electric Current mcq question image

A 16
B 40
C 54
D 4
Answer :   54
Discuss Question

254. The resistance of hot tungsten filament is about 10 times the cold resistance. What will be the resistance of $$100\,W$$  and $$200\,V$$  lamp when not in use ?

A $$20\Omega $$
B $$40\Omega $$
C $$200\Omega $$
D $$400\Omega $$
Answer :   $$40\Omega $$
Discuss Question

255. If the resistance of a conductor is $$5\Omega $$ at $${50^ \circ }C\,\& \,7\Omega $$   at $${100^ \circ }C,$$  then mean temperature coefficient of resistance (of material) is

A $$0.013{/^ \circ }C$$
B $$0.004{/^ \circ }C$$
C $$0.006{/^ \circ }C$$
D $$0.008{/^ \circ }C$$
Answer :   $$0.013{/^ \circ }C$$
Discuss Question

256. The diagrams below show regions of equipotentials.
Electric Current mcq question image
A positive charge is moved from $$A$$ to $$B$$ in each diagram.

A Maximum work is required to move $$q$$ in figure (iii)
B In all the four cases, the work done is the same
C Minimum work is required to move $$q$$ in figure (i)
D Maximum work is required to move $$q$$ in figure (ii)
Answer :   In all the four cases, the work done is the same
Discuss Question

257. If a wire of resistance $$R$$ is melted and recasted to half of its length, then the new resistance of the wire will be

A $$\frac{R}{4}$$
B $$\frac{R}{2}$$
C $$R$$
D $$2R$$
Answer :   $$\frac{R}{4}$$
Discuss Question

258. A galvanometer has a coil of resistance $$100\,\Omega $$  and gives a full scale deflection for $$30\,mA$$  current. If it is to work as a voltmeter of $$30\,V$$  range, the resistance required to be added will be

A $$900\,\Omega $$
B $$1800\,\Omega $$
C $$500\,\Omega $$
D $$1000\,\Omega $$
Answer :   $$900\,\Omega $$
Discuss Question

259. Two thin, long, parallel wires, separated by a distance $$'d'$$ carry a current of $$'i'$$ $$A$$ in the same direction. They will

A repel each other with a force of $$\frac{{{\mu _0}{i^2}}}{{\left( {2\pi d} \right)}}$$
B attract each other with a force of $$\frac{{{\mu _0}{i^2}}}{{\left( {2\pi d} \right)}}$$
C repel each other with a force of $$\frac{{{\mu _0}{i^2}}}{{\left( {2\pi {d^2}} \right)}}$$
D attract each other with a force of $$\frac{{{\mu _0}{i^2}}}{{\left( {2\pi {d^2}} \right)}}$$
Answer :   attract each other with a force of $$\frac{{{\mu _0}{i^2}}}{{\left( {2\pi d} \right)}}$$
Discuss Question

260. If a neglegibly small current is passed through a wire of length $$15\,m$$  and of resistance $$5\,\Omega $$  having uniform cross-section of $$6 \times {10^{ - 7}}{m^2},$$    then coefficient of resistivity of material, is

A $$1 \times {10^{ - 7}}\Omega - m$$
B $$2 \times {10^{ - 7}}\Omega - m$$
C $$3 \times {10^{ - 7}}\Omega - m$$
D $$4 \times {10^{ - 7}}\Omega - m$$
Answer :   $$2 \times {10^{ - 7}}\Omega - m$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section