121. What will be the equivalent resistance of circuit shown in figure between two points $$A$$ and $$D$$ ?
Electric Current mcq question image

A $$10\,\Omega $$
B $$20\,\Omega $$
C $$30\,\Omega $$
D $$40\,\Omega $$
Answer :   $$30\,\Omega $$
Discuss Question

122. Two metal wires of identical dimensions are connected in series. If $${\sigma _1}$$ and $${\sigma _2}$$ are the conductivities of the metal wires respectively, the effective conductivity of the combination is

A $$\frac{{2{\sigma _1}{\sigma _2}}}{{{\sigma _1} + {\sigma _2}}}$$
B $$\frac{{{\sigma _1} + {\sigma _2}}}{{2{\sigma _1}{\sigma _2}}}$$
C $$\frac{{{\sigma _1} + {\sigma _2}}}{{{\sigma _1}{\sigma _2}}}$$
D $$\frac{{{\sigma _1}{\sigma _2}}}{{{\sigma _1} + {\sigma _2}}}$$
Answer :   $$\frac{{2{\sigma _1}{\sigma _2}}}{{{\sigma _1} + {\sigma _2}}}$$
Discuss Question

123. A constant voltage is applied between the two ends of a uniform metallic wire. Some heat is developed in it. The heat developed is doubled if

A both the length and the radius of the wire are halved.
B both the length and the radius of the wire are doubled.
C the radius of the wire is doubled.
D the length of the wire is doubled.
Answer :   both the length and the radius of the wire are doubled.
Discuss Question

124. A metal wire is subjected to a constant potential difference. When the temperature of the metal wire increases, the drift velocity of the electron in it

A increases, thermal velocity of the electron increases
B decreases, thermal velocity of the electron increases
C increases, thermal velocity of the electron decreases
D decreases, thermal velocity of the electron decreases
Answer :   decreases, thermal velocity of the electron increases
Discuss Question

125. When $$5V$$ potential difference is applied across a wire of length $$0.1\,m,$$  the drift speed of electrons is $$2.5 \times {10^{ - 4}}m{s^{ - 1}}.$$    If the electron density in the wire is $$8 \times {10^{28}}m{s^{ - 3}},$$    the resistivity of the material is close to :

A $$1.06 \times {10^{ - 6}}\Omega m$$
B $$1.06 \times {10^{ - 5}}\Omega m$$
C $$1.06 \times {10^{ - 8}}\Omega m$$
D $$1.06 \times {10^{ - 7}}\Omega m$$
Answer :   $$1.06 \times {10^{ - 5}}\Omega m$$
Discuss Question

126. A current of $$2\,A,$$  passing through a conductor produces $$80\,J$$  of heat in $$10\,s.$$  The resistance of the conductor in ohm is

A 0.5
B 2
C 4
D 20
Answer :   2
Discuss Question

127. A $$4\,\mu F$$ capacitor, a resistance of $$2.5\,M\Omega $$  is in series with $$12\,V$$ battery. Find the time after which the potential difference across the capacitor is 3 times the potential difference across the resistor. [Given l$$n\left( 2 \right) = 0.693$$  ]

A $$13.86s$$
B $$6.93s$$
C $$7s$$
D $$14s$$
Answer :   $$13.86s$$
Discuss Question

128. The total momentum of electrons in a straight wire of length $$1000\,m$$  carrying a current of $$70A$$  is closest to

A $$40 \times {10^{ - 8}}N - \sec $$
B $$30 \times {10^{ - 8}}N - \sec $$
C $$50 \times {10^{ - 8}}N - \sec $$
D $$70 \times {10^{ - 8}}N - \sec $$
Answer :   $$40 \times {10^{ - 8}}N - \sec $$
Discuss Question

129. Each of the resistors shown in Fig. has resistance $$R.$$ Find the equivalent resistance between $$A$$ and $$B.$$
Electric Current mcq question image

A $$\frac{{7R}}{4}$$
B $$\frac{{5R}}{4}$$
C $$\frac{{9R}}{4}$$
D $$\frac{{11R}}{4}$$
Answer :   $$\frac{{11R}}{4}$$
Discuss Question

130. The amount of charge $$Q$$ passed in time $$t$$ through a cross-section of a wire is $$Q = 5{t^2} + 3t + 1.$$    The value of current at time $$t = 5\,s$$   is

A $$9\,A$$
B $$49\,A$$
C $$53\,A$$
D None of these
Answer :   $$53\,A$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section