171. Resistivity of potentiometer wire is $${10^{ - 7}}\Omega - m$$    and its area of cross-section is $${10^{ - 6}}{m^2}.$$  When a current $$i = 0.1\,A$$  flows through the wire, its potential gradient is

A $${10^{ - 2}}V/m$$
B $${10^{ - 4}}V/m$$
C $$0.1\,V/m$$
D $$10\,V/m$$
Answer :   $${10^{ - 2}}V/m$$
Discuss Question

172. A electric tea kettle has two heating coils. When first coil of resistance $${R_1}$$ is switched on, the kettle begins to boil tea in 6 minutes. When second coil of resistance $${R_2}$$ is switched on, the boiling begins in 8 minutes. The value of $$\frac{{{R_1}}}{{{R_2}}}$$ is

A $$\frac{7}{3}$$
B $$\frac{3}{7}$$
C $$\frac{3}{4}$$
D $$\frac{4}{3}$$
Answer :   $$\frac{3}{4}$$
Discuss Question

173. A wire of resistance $$4\,\Omega $$  is stretched to twice its original length. The resistance of stretched wire would be

A $$2\,\Omega $$
B $$4\,\Omega $$
C $$8\,\Omega $$
D $$16\,\Omega $$
Answer :   $$16\,\Omega $$
Discuss Question

174. If nearly $${10^5}C$$  liberate $$1\,g$$  equivalent of aluminium, then the amount of aluminium (equivalent weight 9) deposited through electrolysis in $$20\,min$$  by a current of $$50\,A$$  will be

A $$0.6\,g$$
B $$0.09\,g$$
C $$5.4\,g$$
D $$10.8\,g$$
Answer :   $$5.4\,g$$
Discuss Question

175. The charge following through a resistance $$R$$ varies with time $$t$$ as $$Q = at - b{t^2},$$   where $$a$$ and $$b$$ are positive constants. The total heat produced in $$R$$ is

A $$\frac{{{a^3}R}}{{3b}}$$
B $$\frac{{{a^3}R}}{{2b}}$$
C $$\frac{{{a^3}R}}{b}$$
D $$\frac{{{a^3}R}}{{6b}}$$
Answer :   $$\frac{{{a^3}R}}{{6b}}$$
Discuss Question

176. A $$100\,W$$  bulb $${B_1}$$ and two $$60\,W$$ bulb $${B_2}$$ and $${B_3},$$ are connected to a $$250\,V$$ source, as shown in figure. Now $${W_1},{W_2}$$  and $${W_3}$$ are the output powers of the bulbs $${B_1},{B_2}$$  and $${B_3},$$ respectively. Then
Electric Current mcq question image

A $${W_1} > {W_2} = {W_3}$$
B $${W_1} > {W_2} > {W_3}$$
C $${W_1} < {W_2} = {W_3}$$
D $${W_1} < {W_2} < {W_3}$$
Answer :   $${W_1} < {W_2} < {W_3}$$
Discuss Question

177. Two cities are $$150\,km$$  apart. Electric power is sent from one city to another city through copper wires. The fall of potential per $$km$$ is $$8\,V$$  and the average resistance per $$km$$ is $$0.5\,\Omega .$$  The power loss in the wire is

A $$19.2\,W$$
B $$19.2\,kW$$
C $$19.2\,J$$
D $$12.2\,kW$$
Answer :   $$19.2\,kW$$
Discuss Question

178. A bridge circuit is shown in figure. The equivalent resistance between $$A$$ and $$B$$ will be
Electric Current mcq question image

A $$21\,\Omega $$
B $$7\,\Omega $$
C $$\frac{{252}}{{85}}\Omega $$
D $$\frac{{14}}{3}\Omega $$
Answer :   $$\frac{{14}}{3}\Omega $$
Discuss Question

179. Two sources of equal emf are connected to an external resistance $$R.$$ The internal resistance of the two sources are $${R_1}$$ and $${R_2}\left( {{R_1} > {R_1}} \right).$$   If the potential difference across the source having internal resistance $${R_2}$$ is zero, then

A $$R = {R_2} - {R_1}$$
B $$R = \frac{{{R_2} \times \left( {{R_1} + {R_2}} \right)}}{{\left( {{R_2} - {R_1}} \right)}}$$
C $$R = \frac{{{R_1}{R_2}}}{{\left( {{R_2} - {R_1}} \right)}}$$
D $$R = \frac{{{R_1}{R_2}}}{{\left( {{R_1} - {R_2}} \right)}}$$
Answer :   $$R = {R_2} - {R_1}$$
Discuss Question

180. An electric kettle has two heating coils. When one of the coils is connected to an AC source, the water in the kettle boils in $$10\,min.$$  When the other coil is used the water boils in $$40\,min.$$  If both the coils are connected in parallel, the time taken by the same quantity of water to boil will be

A $$25\,min$$
B $$15\,min$$
C $$8\,min$$
D $$4\,min$$
Answer :   $$8\,min$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section