231. Kirchhoff’s first law, i.e. $$\sum i = 0$$   at a junction, deals with the conservation of

A angular momentum
B linear momentum
C energy
D charge
Answer :   charge
Discuss Question

232. In a Wheatstone bridge resistance of each of the four sides is $$10\,\Omega .$$  If the resistance of the galvanometer is also $$10\,\Omega ,$$  then effective resistance of the bridge will be

A $$10\,\Omega $$
B $$5\,\Omega $$
C $$20\,\Omega $$
D $$40\,\Omega $$
Answer :   $$10\,\Omega $$
Discuss Question

233. If a wire is stretched to make it 0.1% longer, its resistance will:

A increase by 0.2%
B decrease by 0.2%
C decrease by 0.05%
D increase by 0.05%
Answer :   increase by 0.2%
Discuss Question

234. A $$5V$$ battery with internal resistance $$2\,\Omega $$  and a $$2V$$ battery with internal resistance $$1\,\Omega $$  are connected to a $$10\,\Omega $$  resistor as shown in the figure.
Electric Current mcq question image
The current in the $$10\,\Omega $$  resistor is

A $$0.27\,A\,{P_1}$$  to $${P_1}$$
B $$0.03\,A\,{P_1}$$  to $${P_2}$$
C $$0.03\,A\,{P_1}$$  to $${P_1}$$
D $$0.27\,A\,{P_1}$$  to $${P_2}$$
Answer :   $$0.03\,A\,{P_1}$$  to $${P_1}$$
Discuss Question

235. In a Wheatstone bridge, all the four arms have equal resistance $$R.$$ If the resistance of the galvanometer arm is also $$R,$$ the equivalent resistance of the combination as seen by the battery is

A $$R$$
B $$2\,R$$
C $$\frac{R}{4}$$
D $$\frac{R}{2}$$
Answer :   $$R$$
Discuss Question

236. A capacitor is charged using an external battery with a resistance $$x$$ in series. The dashed line shows the variation of In $$I$$ with respect to time. If the resistance is changed to $$2x,$$ the new graph will be
Electric Current mcq question image

A $$P$$
B $$Q$$
C $$R$$
D $$S$$
Answer :   $$Q$$
Discuss Question

237. The resistance of a discharge tube is

A zero
B ohmic
C non-ohmic
D infinity
Answer :   non-ohmic
Discuss Question

238. A moving coil galvanometer of resistance $$100\,\Omega $$  is used as an ammeter using a resistance $$0.1\,\Omega .$$ The maximum deflection current in the galvanometer is $$100\,\mu A.$$  Find the minimum current in the circuit so that the ammeter shows maximum deflection

A $$100.1\,mA$$
B $$1000.1\,mA$$
C $$10.01\,mA$$
D $$1.01\,mA$$
Answer :   $$100.1\,mA$$
Discuss Question

239. The termistors are usually made of

A metal oxides with high temperature coefficient of resistivity
B metals with high temperature coefficient of resistivity
C metals with low temperature coefficient of resistivity
D semiconducting materials having low temperature coefficient of resistivity
Answer :   metal oxides with high temperature coefficient of resistivity
Discuss Question

240. A cell has an emf $$1.5\,V.$$  When connected across an external resistance of $$2\,\Omega ,$$  the terminal potential difference falls to $$1.0\,V.$$  The internal resistance of the cell is

A $$2\,\Omega $$
B $$1.5\,\Omega $$
C $$1.0\,\Omega $$
D $$0.5\,\Omega $$
Answer :   $$1.0\,\Omega $$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section