31. Copper of fixed volume $$V$$ is drawn into wire of length $$l.$$ When this wire is subjected to a constant force $$F,$$ the extension produced in the wire is $$\Delta l.$$  Which of the following graphs is a straight line?

A $$\Delta l\,versus\,\frac{1}{l}$$
B $$\Delta l\,versus\,{l^2}$$
C $$\Delta l\,versus\,\frac{1}{{{l^2}}}$$
D $$\Delta l\,versus\,l$$
Answer :   $$\Delta l\,versus\,{l^2}$$
Discuss Question

32. Two identical charged spheres are suspended by strings of equal lengths. The strings make an angle of $${30^ \circ }$$ with each other. When suspended in a liquid of density $$0.8g\,c{m^{ - 3}},$$   the angle remains the same. If density of the material of the sphere is $$1.6g\,c{m^{ - 3}},$$   the dielectric constant of the liquid is-

A $$4$$
B $$3$$
C $$2$$
D $$1$$
Answer :   $$2$$
Discuss Question

33. In the figure shown, a light container is kept on a horizontal rough surface of coefficient of friction $$\mu = \frac{{Sh}}{V}.$$  A very small hole of area $$S$$ is made at depth $$h.$$ Water of volume $$V$$ is filled in the container. The friction is not sufficient to keep the container at rest. The acceleration of the container initially is
Mechanical Properties of Solids and Fluids mcq question image

A $$\frac{V}{{Sh}}g$$
B $$g$$
C zero
D $$\frac{{Sh}}{V}g$$
Answer :   $$\frac{{Sh}}{V}g$$
Discuss Question

34. The length of elastic string, obeying Hooke’s law is $${\ell _1}$$ metres when the tension $$4N$$ and $${\ell _2}$$ metres when the tension is $$5N.$$  The length in metres when the tension is $$9N$$ is -

A $$5{\ell _1} - 4{\ell _2}$$
B $$5{\ell _2} - 4{\ell _1}$$
C $$9{\ell _1} - 8{\ell _2}$$
D $$9{\ell _2} - 8{\ell _1}$$
Answer :   $$5{\ell _2} - 4{\ell _1}$$
Discuss Question

35. A steel ring of radius $$r$$ and cross-section area $$'A'$$ is fitted on to a wooden disc of radius $$R\left( {R > r} \right).$$   If Young's modulus be $$E,$$ then the force with which the steel ring is expanded is

A $$AE\frac{R}{r}$$
B $$AE\left( {\frac{{R - r}}{r}} \right)$$
C $$\frac{E}{A}\left( {\frac{{R - r}}{A}} \right)$$
D $$\frac{{Er}}{{AR}}$$
Answer :   $$AE\left( {\frac{{R - r}}{r}} \right)$$
Discuss Question

36. which of the following is correct for young's modulus of elasticity $$\left( \gamma \right)$$ ? [where $$r$$ = radius of cross section of wire, $$l$$ = length of wire]

A $$\gamma \propto {r^2}$$
B $$\gamma \propto {l^3}$$
C $$\gamma \propto \frac{1}{{{r^2}}}$$
D $$\gamma \propto {l^2}$$
Answer :   $$\gamma \propto \frac{1}{{{r^2}}}$$
Discuss Question

37. The cylindrical tube of a spray pump has radius $$R,$$ one end of which has $$n$$ fine holes, each of radius $$r.$$ If the speed of the liquid in the tube is $$v,$$ the speed of the ejection of the liquid through the holes is

A $$\frac{{v{R^2}}}{{{n^2}{r^2}}}$$
B $$\frac{{v{R^2}}}{{n{r^2}}}$$
C $$\frac{{v{R^2}}}{{{n^3}{r^2}}}$$
D $$\frac{{{v^2}R}}{{nr}}$$
Answer :   $$\frac{{v{R^2}}}{{n{r^2}}}$$
Discuss Question

38. Which of the following affects the elasticity of a substance?

A Change in temperature
B Hammering and annealing
C Impurity in substance
D All of the above
Answer :   All of the above
Discuss Question

39. Air of density $$1.2\,kg\,{m^{ - 3}}$$   is blowing across the horizontal wings of an aeroplane in such a way that its speeds above and below the wings are $$150\,m{s^{ - 1}}$$   and $$100\,m{s^{ - 1}},$$   respectively. The pressure difference between the upper and lower sides of the wings, is

A $$60\,N{m^{ - 2}}$$
B $$180\,N{m^{ - 2}}$$
C $$7500\,N{m^{ - 2}}$$
D $$12500\,N{m^{ - 2}}$$
Answer :   $$7500\,N{m^{ - 2}}$$
Discuss Question

40. When temperature of a gas is $${20^ \circ }C$$  and pressure is changed from $${p_1} = 1.01 \times {10^5}Pa$$     to $${p_2} = 1.165 \times {10^5}Pa$$     then the volume changed by $$10\% .$$  The bulk modulus is-

A $$1.55 \times {10^5}Pa$$
B $$0.115 \times {10^5}Pa$$
C $$1.4 \times {10^5}Pa$$
D $$1.01 \times {10^5}Pa$$
Answer :   $$1.55 \times {10^5}Pa$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section