121. A capillary tube (A) is dipped in water. Another identical tube (B) is dipped in a soap-water solution. Which of the following shows the relative nature of the liquid columns in the two tubes?

A Mechanical Properties of Solids and Fluids mcq option image
B Mechanical Properties of Solids and Fluids mcq option image
C Mechanical Properties of Solids and Fluids mcq option image
D Mechanical Properties of Solids and Fluids mcq option image
Answer :   Mechanical Properties of Solids and Fluids mcq option image
Discuss Question

122. For the same cross-sectional area and for a given load, the ratio of depressions for the beam of a square cross-section and circular cross-section is

A $$3:\pi $$
B $$\pi :3$$
C $$1:\pi $$
D $$\pi :1$$
Answer :   $$3:\pi $$
Discuss Question

123. The pressure in an explosion chamber is $$345\,MPa.$$  What would be the percent change in volume of a piece of copper subjected to this pressure ? The bulk modulus for copper is $$138\,Gpa\left( { = 138 \times {{10}^9}Pa} \right)$$

A $$0.1\% $$
B $$0.5\% $$
C $$0.25\% $$
D $$0.2\% $$
Answer :   $$0.25\% $$
Discuss Question

124. A hollow sphere of mass $$M = 50\,kg$$   and radius $$r = {\left( {\frac{3}{{40\pi }}} \right)^{\frac{1}{3}}}m$$    is immersed in a tank of water $$\left( {{\text{density}}\,{\rho _w} = {{10}^3}kg/{m^3}} \right).$$     The sphere is tied to the bottom of a tank by two wires $$A$$ and $$B$$ as shown. Tension in wire $$A$$ is
$$\left( {g = 10\,m/{s^2}} \right)$$
Mechanical Properties of Solids and Fluids mcq question image

A $$125\sqrt 2 N$$
B $$125\,N$$
C $$250\sqrt 2 N$$
D $$250\,N$$
Answer :   $$250\sqrt 2 N$$
Discuss Question

125. A hemispherical bowl just floats without sinking in a liquid of density $$1.2 \times {10^3}kg/{m^3}.$$    If outer diameter and the density of the bowl are $$1\,m$$  and $$2 \times {10^4}kg/{m^3}$$   respectively then the inner diameter of the bowl will be

A $$0.94\,m$$
B $$0.97\,m$$
C $$0.98\,m$$
D $$0.99\,m$$
Answer :   $$0.98\,m$$
Discuss Question

126. What is the minimum diameter of a brass rod if it is to support a $$400\,N$$  load without exceeding the elastic limit ? Assume that the stress for the elastic limit is $$379\,MPa.$$

A $$1.16\,mm$$
B $$2.32\,mm$$
C $$0.16\,mm$$
D $$1.35\,mm$$
Answer :   $$1.16\,mm$$
Discuss Question

127. A jar is filled with two non-mixing liquids $$1$$ and $$2$$ having densities $${{\rho _1}}$$ and $${{\rho _2}}$$ respectively. A solid ball, made of a material of density $${{\rho _3}},$$ is dropped in the jar. It comes to equilibrium in the position shown in the figure. Which of the following is true for $${{\rho _1}},$$ $${{\rho _2}}$$ and $${{\rho _3}}$$  ?
Mechanical Properties of Solids and Fluids mcq question image

A $${\rho _3} < {\rho _1} < {\rho _2}$$
B $${\rho _1} > {\rho _3} > {\rho _2}$$
C $${\rho _1} < {\rho _2} < {\rho _3}$$
D $${\rho _1} < {\rho _3} < {\rho _2}$$
Answer :   $${\rho _1} < {\rho _3} < {\rho _2}$$
Discuss Question

128. An iron bar of length $$\ell \,cm$$  and cross section $$A\,c{m^2}$$  is pulled by a force of $$F$$ dynes from ends so as to produce an elongation $$\Delta \ell \,cm.$$   Which of the following statement is correct ?

A Elongation is inversely proportional to length
B Elongation is directly proportional to cross section $$A$$
C Elongation is inversely proportional to cross-section
D Elongation is inversely proportional to cross-section
Answer :   Elongation is inversely proportional to cross-section
Discuss Question

129. Coefficient of linear expansion of brass and steel rods are $${\alpha _1}$$ and $${\alpha _2}.$$ Lengths of brass and steel rods are $${l_1}$$ and $${l_2}$$ respectively. If $$\left( {{l_2} - {l_1}} \right)$$  is maintained same at all temperatures, which one of the following relations holds good ?

A $${\alpha _1}l_2^2 = {\alpha _2}l_1^2$$
B $$\alpha _{_1}^2{l_2} = \alpha _2^2{l_1}$$
C $${\alpha _1}{l_1} = {\alpha _2}{l_2}$$
D $${\alpha _1}{l_2} = {\alpha _2}{l_1}$$
Answer :   $${\alpha _1}{l_1} = {\alpha _2}{l_2}$$
Discuss Question

130. A vessel contains oil (density $$ = 0.8\,gm/c{m^3}$$  ) over mercury (density $$ = 13.6\,gm/c{m^3}$$   ), A homogeneous sphere floats with half of its volume immersed in mercury and the other half in oil. The density of the material of the sphere in $$gm/c{m^3}$$  is

A 3.3
B 6.4
C 7.2
D 12.8
Answer :   7.2
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section