71. A large tank filled with water to a height $$'h'$$ is to be emptied through a small hole at the bottom. The ratio of time taken for the level of water to fall from $$h$$ to $$\frac{h}{2}$$ and $$\frac{h}{2}$$ to zero is

A $$\sqrt 2 $$
B $$\frac{1}{{\sqrt 2 }}$$
C $$\sqrt 2 - 1$$
D $$\frac{1}{{\sqrt 2 - 1}}$$
Answer :   $$\sqrt 2 - 1$$
Discuss Question

72. When a pressure of $$100$$  atmosphere is applied on a spherical ball, then its volume reduces to $$0.01\% .$$  The bulk modulus of the material of the rubber in $$dyne/c{m^2}$$   is

A $$10 \times {10^{12}}$$
B $$100 \times {10^{12}}$$
C $$1 \times {10^{12}}$$
D $$10 \times {10^{ - 12}}$$
Answer :   $$1 \times {10^{12}}$$
Discuss Question

73. The bulk modulus of a spherical object is $$'B'.$$ If it is subjected to uniform pressure $$'p',$$ the fractional decrease in radius is

A $$\frac{B}{{3p}}$$
B $$\frac{{3p}}{B}$$
C $$\frac{p}{{3B}}$$
D $$\frac{p}{{B}}$$
Answer :   $$\frac{p}{{3B}}$$
Discuss Question

74. A thick rope of density $$\rho $$ and length $$L$$ is hung from a rigid support. The Young’s modulus of the material of rope is $$Y.$$ The increase in length of the rope due to its own weight is

A $$\frac{{\left( {\frac{1}{4}} \right)\rho g{L^2}}}{Y}$$
B $$\frac{{\left( {\frac{1}{2}} \right)\rho g{L^2}}}{Y}$$
C $$\frac{{\rho g{L^2}}}{Y}$$
D $$\frac{{\rho gL}}{Y}$$
Answer :   $$\frac{{\left( {\frac{1}{2}} \right)\rho g{L^2}}}{Y}$$
Discuss Question

75. A hollow wooden cylinder of height $$h,$$ inner radius $$R$$ and outer radius $$2R$$  is placed in a cylindrical container of radius $$3R.$$  When water is poured into the container, the minimum height $$H$$ of the container for which cylinder can float inside freely is
Mechanical Properties of Solids and Fluids mcq question image

A $$\frac{{h{\rho _{{\text{water}}}}}}{{{\rho _{{\text{water}}}} + {\rho _{{\text{wood}}}}}}$$
B $$\frac{{h{\rho _{{\text{wood}}}}}}{{{\rho _{{\text{water}}}}}}$$
C $$h$$
D $$\frac{{{h^2}}}{R}$$
Answer :   $$\frac{{h{\rho _{{\text{wood}}}}}}{{{\rho _{{\text{water}}}}}}$$
Discuss Question

76. If the length of a wire is reduced to half, then it can hold the

A half load
B same load
C double load
D one fourth load
Answer :   same load
Discuss Question

77. A spherical ball of iron of radius $$2\,mm$$  is falling through a column of glycerine. If densities of glycerine and iron are respectively $$1.3 \times {10^3}\,kg/{m^3}$$   and $$8 \times {10^3}\,kg/{m^3}.\eta $$    for glycerine $$ = 0.83\,N{m^{ - 2}}\sec ,$$    then the terminal velocity is

A $$0.7\,m/s$$
B $$0.07\,m/s$$
C $$0.007\,m/s$$
D $$0.0007\,m/s$$
Answer :   $$0.07\,m/s$$
Discuss Question

78. Which of the following is the correct relation? $$Y = $$  Young's modulus & $$G =$$  modulus of rigidity?

A $$Y < G$$
B $$Y > G$$
C $$Y = G$$
D None of these
Answer :   $$Y > G$$
Discuss Question

79. If the terminal speed of a sphere of gold (density $$ = 19.5\,kg/{m^3}$$  ) is $$0.2 \,m/s$$  in a viscous liquid (density $$ = 1.5\,kg/{m^3}$$  ), find the terminal speed of a sphere of silver (density $$ = 10.5\,kg/{m^3}$$  ) of the same size in the same liquid-

A $$0.4\,m/s$$
B $$0.133\,m/s$$
C $$0.1\,m/s$$
D $$0.2\,m/s$$
Answer :   $$0.1\,m/s$$
Discuss Question

80. A uniform cylinder of length $$L$$ and mass $$M$$ having cross-sectional area $$A$$ is suspended, with its length vertical, from a fixed point by a massless spring such that it is half submerged in a liquid of density $$\sigma $$ at equilibrium position. The extension $${x_0}$$ of the spring when it is in equilibrium is:

A $$\frac{{Mg}}{k}$$
B $$\frac{{Mg}}{k}\left( {1 - \frac{{LA\sigma }}{M}} \right)$$
C $$\frac{{Mg}}{k}\left( {1 - \frac{{LA\sigma }}{{2M}}} \right)$$
D $$\frac{{Mg}}{k}\left( {1 + \frac{{LA\sigma }}{M}} \right)$$
Answer :   $$\frac{{Mg}}{k}\left( {1 - \frac{{LA\sigma }}{{2M}}} \right)$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section