21. A wind with speed $$40\,m/s$$  blows parallel to the roof of a house. The area of the roof is $$250\,{m^2}.$$  Assuming that the pressure inside the house is atmospheric pressure, the force exerted by the wind on the roof and the direction of the force will be
$$\left( {{p_{{\text{air}}}} = 1.2\,kg/{m^3}} \right)$$

A $$4.8 \times {10^5}N,\,{\text{downwards}}$$
B $$4.8 \times {10^5}N,\,{\text{upwards}}$$
C $$2.4 \times {10^5}N,\,{\text{upwards}}$$
D $$2.4 \times {10^5}N,\,{\text{downwards}}$$
Answer :   $$2.4 \times {10^5}N,\,{\text{upwards}}$$
Discuss Question

22. The relative velocity of two parallel layers of water is $$8\,cm/\sec.$$   If the perpendicular distance between the layers is $$0.1\,cm.$$  Then velocity gradient will be

A $$80/\sec $$
B $$60/\sec $$
C $$50/\sec $$
D $$40/\sec $$
Answer :   $$80/\sec $$
Discuss Question

23. A man grows into a giant such that his linear dimensions increase by a factor of $$9.$$ Assuming that his density remains same, the stress in the leg will change by a factor of-

A $$81$$
B $$\frac{1}{{81}}$$
C $$9$$
D $$\frac{1}{{9}}$$
Answer :   $$9$$
Discuss Question

24. If two soap e bubbles of different radii are connected by a tube.

A air flows from the smaller bubble to the bigger
B air flows from bigger bubble to the smaller bubble till the sizes are interchanged
C air flows from the bigger bubble to the smaller bubble till the sizes become equal
D there is no flow of air
Answer :   air flows from the smaller bubble to the bigger
Discuss Question

25. Two capillary of length $$L$$ and $$2L$$ and of radius $$R$$ and $$2R$$  are connected in series. The net rate of flow of fluid through them will be (given rate to the flow through single capillary, $$X = \frac{{\pi P{R^4}}}{{8\eta L}}$$

A $$\frac{8}{9}X$$
B $$\frac{9}{8}X$$
C $$\frac{5}{7}X$$
D $$\frac{7}{5}X$$
Answer :   $$\frac{8}{9}X$$
Discuss Question

26. A tank with a small hole at the bottom has been filled with water and kerosene (specific gravity $$0.8$$ ). The height of water is $$3\,m$$  and that of kerosene $$2\,m.$$  When the hole is opened the velocity of fluid coming out from it is nearly: (take $$g = 10\,m{s^{ - 1}}$$   and density of water $$ = {10^3}\,kg\,{m^{ - 3}}$$   )

A $$10.7\,m{s^{ - 1}}$$
B $$9.8\,m{s^{ - 1}}$$
C $$8.5\,m{s^{ - 1}}$$
D $$7.6\,m{s^{ - 1}}$$
Answer :   $$9.8\,m{s^{ - 1}}$$
Discuss Question

27. An elevator cable is to have a maximum stress of $$7 \times {10^7}\,N/{m^2}$$    to allow for appropriate safety factors. Its maximum upward acceleration is $$1.5\,m/{s^2}.$$   If the cable has to support the total weight of $$2000\,kg$$   of a loaded elevator, the area of cross-section of the cable should be

A $$3.28\,c{m^2}$$
B $$2.38\,c{m^2}$$
C $$0.328\,c{m^2}$$
D $$8.23\,c{m^2}$$
Answer :   $$3.28\,c{m^2}$$
Discuss Question

28. The following four wires are made of the same material. Which of these will have the largest extension when the same tension is applied?

A $$length=50\,cm, \,\,diameter=0.5 \,mm$$
B $$length = 100 \,cm, \,\,diameter= 1 \,mm$$
C $$length= 200 \,cm, \,\,diameter= 2 \,mm$$
D $$length=300 \,cm, \,\,diameter =3 \,mm$$
Answer :   $$length=50\,cm, \,\,diameter=0.5 \,mm$$
Discuss Question

29. The density $$\rho $$ of water of bulk modulus $$B$$ at a depth $$y$$ in the ocean is related to the density at surface $${\rho _0}$$ by the relation

A $$\rho = {\rho _0}\left[ {1 - \frac{{{\rho _0}gy}}{B}} \right]$$
B $$\rho = {\rho _0}\left[ {1 + \frac{{{\rho _0}gy}}{B}} \right]$$
C $$\rho = {\rho _0}\left[ {1 + \frac{B}{{{\rho _0}hgy}}} \right]$$
D $$\rho = {\rho _0}\left[ {1 - \frac{B}{{{\rho _0}hgy}}} \right]$$
Answer :   $$\rho = {\rho _0}\left[ {1 + \frac{{{\rho _0}gy}}{B}} \right]$$
Discuss Question

30. A metal rod of Young's modulus $$2 \times {10^{10}}N{m^{ - 2}}$$   undergoes an elastic strain of $$0.06\% .$$  The energy per unit volume stored in $$J\,{m^{ - 3}}$$  is

A 3600
B 7200
C 10800
D 14400
Answer :   3600
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section