161. Rainbows are formed by

A reflection and diffraction
B refraction and scattering
C dispersion and total internal reflection
D interference only
Answer :   dispersion and total internal reflection
Discuss Question

162. A plane mirror is kept parallel to $$y$$-axis. A point object is approaching the mirror with velocity $$\vec u = \left( {10\hat i + 10\hat j} \right)m/s.$$     The magnitude of relative velocity of objective w.r.t image is equal to
Ray Optics mcq question image

A $$20\,\sqrt 2 \,m/s$$
B $$20\,m/s$$
C $$10\,\sqrt 2 \,m/s$$
D $$10\,m/s$$
Answer :   $$20\,m/s$$
Discuss Question

163. The graph shows relationship between object distance and image distance for a equiconvex lens. Then, focal length of the lens is
Ray Optics mcq question image

A $$0.50 \pm 0.05\,cm$$
B $$0.50 \pm 0.10\,cm$$
C $$5.00 \pm 0.05\,cm$$
D $$5.00 \pm 0.10\,cm$$
Answer :   $$5.00 \pm 0.05\,cm$$
Discuss Question

164. The refractive index of the material of a prism is $$\sqrt 2 $$  and its refracting angle is $${30^ \circ }.$$  One of the refracting surfaces of the prism is made a mirror inwards. A beam of monochromatic light entering the prism from the other face will retrace its path after reflection from the mirrored surface, if its angle of incidence on the prism is

A $${45^ \circ }$$
B $${60^ \circ }$$
C $${0^ \circ }$$
D $${30^ \circ }$$
Answer :   $${45^ \circ }$$
Discuss Question

165. A ray of light is incident at an angle of incidence, $$i,$$ on one face of a prism of angle $$A$$ (assumed to be small) and emerges normally from the opposite face. If the refractive index of the prism is $$\mu ,$$ the angle of incidence $$i,$$ is nearly equal to

A $$\mu A$$
B $$\frac{{\mu A}}{2}$$
C $$\frac{A}{\mu }$$
D $$\frac{A}{{2\mu }}$$
Answer :   $$\mu A$$
Discuss Question

166. A astronomical telescope has objective and eyepiece of focal lengths $$40\,cm$$  $$4\,cm$$  respectively. To view an object $$200\,cm$$  away from the objective, the lenses must be separated by a distance

A $$46.0\,cm$$
B $$50.0\,cm$$
C $$54.0\,cm$$
D $$37.3\,cm$$
Answer :   $$54.0\,cm$$
Discuss Question

167. Wavelength of light used in an optical instrument are $${\lambda _1} = 4000\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ \,\,{\text{and }}{\lambda _2} = 5000\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ ,$$      then ratio of their respective resolving powers (corresponding to $${\lambda _1}$$ and $${\lambda _2}$$ ) is

A 16 : 25
B 9 : 1
C 4 : 5
D 5 : 4
Answer :   5 : 4
Discuss Question

168. The angle of a prism is $$A.$$ One of its refracting surfaces is silvered. Light rays falling at an angle of incidence $$2A$$ on the first surface returns back through the same path after suffering reflection at the silvered surface. The refractive index $$\mu ,$$ of the prism is

A $$2\sin A$$
B $$2\cos A$$
C $$\frac{1}{2}\cos A$$
D $$\tan A$$
Answer :   $$2\cos A$$
Discuss Question

169. A ball is dropped from a height of $$20\,m$$  above the surface of water in a lake. The refractive index of water is $$4.3.$$  A fish inside the lake, in the line of fall of the ball, is looking at the ball. At an instant, when the ball is $$12.8\,m$$  above the water surface, the fish sees the speed of ball as
[Take $$g = 10\,m/{s^2}.$$

A $$9\,m/s$$
B $$12\,m/s$$
C $$16\,m/s$$
D $$21.33\,m/s$$
Answer :   $$16\,m/s$$
Discuss Question

170. The wavelength of light of frequency $$100\,Hz$$  is

A $$2 \times {10^6}m$$
B $$3 \times {10^6}m$$
C $$4 \times {10^6}m$$
D $$5 \times {10^6}m$$
Answer :   $$3 \times {10^6}m$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section