31. During the propagation of electromagnetic waves in a medium

A electric energy density is double of the magnetic energy density.
B electric energy density is half of the magnetic energy density.
C electric energy density is equal to the magnetic energy density.
D both electric and magnetic energy densities are zero.
Answer :   electric energy density is equal to the magnetic energy density.
Discuss Question

32. A point source of electromagnetic radiation has an average power output of $$800\,W.$$  The maximum value of electric field at a distance $$4.0\,m$$  from the source is

A $$64.7\,V/m$$
B $$57.8\,V/m$$
C $$56.72\,V/m$$
D $$54.77\,V/m$$
Answer :   $$54.77\,V/m$$
Discuss Question

33. The oscillating electric and magnetic field vectors of electromagnetic wave are oriented along

A the same direction and in phase
B the same direction but have a phase difference of $${90^ \circ }$$
C mutually perpendicular directions and are in phase
D mutually perpendicular directions but has a phase difference of $${90^ \circ }$$
Answer :   mutually perpendicular directions and are in phase
Discuss Question

34. Electromagnetic radiation of highest frequency is

A infrared radiations
B visible radiation
C radio waves
D $$\gamma $$-rays
Answer :   $$\gamma $$-rays
Discuss Question

35. Arrange the following electromagnetic radiations per quantum in the order of increasing energy :
i : Blue light
ii : Yellow light
iii : X-ray
iv : Radiowave.

A iii, i, ii, iv
B ii, i, iv, iii
C iv, ii, i, iii
D i, ii, iv, iii
Answer :   iv, ii, i, iii
Discuss Question

36. If microwaves, X rays, infrared, gamma rays, ultraviolet, radio waves and visible parts of the electromagnetic spectrum are denoted by $$M, X, I, G, U, R$$    and $$V$$ then which of the following is the arrangement in ascending order of wavelength ?

A $$R,M,I,V,U, X$$    and $$G$$
B $$M,R,V,X,U,G$$    and $$I$$
C $$G,X,U,V,I,M$$    and $$R$$
D $$I,M,R,U, V, X$$    and $$G$$
Answer :   $$G,X,U,V,I,M$$    and $$R$$
Discuss Question

37. In order to establish an instantaneous displacement current of $$1\,mA$$  in the space between the plates of $$2\mu F$$  parallel plate capacitor, the potential difference need to apply is

A $$100\,V{s^{ - 1}}$$
B $$200\,V{s^{ - 1}}$$
C $$300\,V{s^{ - 1}}$$
D $$500\,V{s^{ - 1}}$$
Answer :   $$500\,V{s^{ - 1}}$$
Discuss Question

38. In which one of the following regions of the electromagnetic spectrum will the vibrational motion of molecules give rise to absorption?

A Ultraviolet
B Microwaves
C Infrared
D Radio waves
Answer :   Microwaves
Discuss Question

39. Which of the following is the longest wave ?

A X-rays
B $$\gamma $$-rays
C Microwaves
D Radiowaves
Answer :   Radiowaves
Discuss Question

40. The energy of the $$EM$$  waves is of the order of $$15\,keV.$$  To which part of the spectrum does it belong?

A X-rays
B Infrared rays
C Ultraviolet rays
D $$\gamma $$-rays
Answer :   X-rays
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section