71. In a certain region of space electric field $$E$$ and magnetic field $$B$$ are perpendicular to each other and an electron enters in region perpendicular to the direction of $$B$$ and $$E$$ both and moves undeflected, then velocity of electron is

A $$\frac{{\left| E \right|}}{{\left| B \right|}}$$
B $$E \times B$$
C $$\frac{{\left| B \right|}}{{\left| E \right|}}$$
D $$E \cdot B$$
Answer :   $$\frac{{\left| E \right|}}{{\left| B \right|}}$$
Discuss Question

72. All components of the electromagnetic spectrum in vacuum have the same

A energy
B velocity
C wavelength
D frequency
Answer :   velocity
Discuss Question

73. The average electric field of electromagnetic waves in certain region of free space is $$9 \times {10^{ - 4}}N{C^{ - 1}}.$$   Then the average magnetic field in the same region is of the order of

A $$27 \times {10^{ - 4}}T$$
B $$3 \times {10^{ - 12}}T$$
C $$\left( {\frac{1}{3}} \right) \times {10^{ - 12}}T$$
D $$3 \times {10^{12}}T$$
Answer :   $$3 \times {10^{ - 12}}T$$
Discuss Question

74. Microwave oven acts on the principle of :

A giving rotational energy to water molecules
B giving translational energy to water molecules
C giving vibrational energy to water molecules
D transferring electrons from lower to higher energy levels in water molecule
Answer :   giving vibrational energy to water molecules
Discuss Question

75. The velocity of electromagnetic wave is along the direction of

A $$B \times E$$
B $$E \times B$$
C $$E$$
D $$B$$
Answer :   $$E \times B$$
Discuss Question

76. The waves which are electromagnetic in nature are

A sound waves and light waves
B water waves and radio waves
C light waves and X-rays
D sound waves and water waves
Answer :   light waves and X-rays
Discuss Question

77. In a wave $${E_0} = 100\,V{m^{ - 1}}.$$    Find the magnitude of Poynting’s vector

A $$13.25\,W{m^{ - 2}}$$
B $$26.5\,W{m^{ - 2}}$$
C $$18.25\,W{m^{ - 2}}$$
D $$19.7\,W{m^{ - 2}}$$
Answer :   $$26.5\,W{m^{ - 2}}$$
Discuss Question

78. A plane electromagnetic wave is incident on a plane surface of area $$A,$$ normally and is perfectly reflected. If energy $$E$$ strikes the surface in time $$t$$ then force exerted on the surface is ($$c$$ = speed of light)

A $$\frac{{2E}}{{Atc}}$$
B $$\frac{E}{{2c}}$$
C $$\frac{{2E}}{{ct}}$$
D zero
Answer :   $$\frac{{2E}}{{ct}}$$
Discuss Question

79. An electromagnetic wave of frequency $$1 \times {10^{14}}hertz$$    is propagating along $$z$$-axis. The amplitude of electric field is $$4\,V/m.$$  If $${\varepsilon _0} = 8.8 \times {10^{ - 12}}{C^2}/N - {m^2},$$     then average energy density of electric field will be :

A $$35.2 \times {10^{ - 10}}J/{m^3}$$
B $$35.2 \times {10^{ - 11}}J/{m^3}$$
C $$35.2 \times {10^{ - 12}}J/{m^3}$$
D $$35.2 \times {10^{ - 13}}J/{m^3}$$
Answer :   $$35.2 \times {10^{ - 12}}J/{m^3}$$
Discuss Question

80. Which of the following is the infrared ray wavelength?

A $${10^{ - 4}}cm$$
B $${10^{ - 5}}cm$$
C $${10^{ - 6}}cm$$
D $${10^{ - 7}}cm$$
Answer :   $${10^{ - 4}}cm$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section