21. The magnetic field in a travelling electromagnetic wave has a peak value of $$20\,nT.$$  The peak value of electric field strength is

A $$3\,V/m$$
B $$6\,V/m$$
C $$9\,V/m$$
D $$12\,V/m$$
Answer :   $$6\,V/m$$
Discuss Question

22. A plane electromagnetic wave is incident on a material surface. If the wave delivers momentum $$p$$ and energy $$E,$$ then

A $$p = 0,E = 0$$
B $$p \ne 0,E \ne 0$$
C $$p \ne 0,E = 0$$
D $$p = 0,E \ne 0$$
Answer :   $$p \ne 0,E \ne 0$$
Discuss Question

23. The energy contained in a cylinder of cross-section $$10\,c{m^2}$$  and length $$50\,cm$$  along the $$x$$-axis if electric field in an electromagnetic wave is given by
$$E = 50\sin \omega \left( {t - \frac{x}{c}} \right)$$    is

A $$1.2 \times {10^{ - 10}}J$$
B $$5.5 \times {10^{ - 12}}J$$
C $$2.3 \times {10^{ - 10}}J$$
D $$3.6 \times {10^{ - 12}}J$$
Answer :   $$5.5 \times {10^{ - 12}}J$$
Discuss Question

24. The electric field component of a monochromatic radiation is given by
$$\overrightarrow E = 2{E_0}\hat i\cos kz\cos \omega t$$
Its magnetic field $$\overrightarrow B $$ is then given by :

A $$\frac{{2{E_0}}}{c}\hat j\sin kz\cos \omega t$$
B $$ - \frac{{2{E_0}}}{c}\hat j\sin kz\sin \omega t$$
C $$\frac{{2{E_0}}}{c}\hat j\sin kz\sin \omega t$$
D $$\frac{{2{E_0}}}{c}\hat j\cos kz\cos \omega t$$
Answer :   $$\frac{{2{E_0}}}{c}\hat j\sin kz\sin \omega t$$
Discuss Question

25. The $$rms$$  value of the electric field of the light coming from the Sun is $$720\,N/C.$$  The average total energy density of the electromagnetic wave is

A $$4.58 \times {10^{ - 6}}J/{m^3}$$
B $$6.37 \times {10^{ - 9}}J/{m^3}$$
C $$81.35 \times {10^{ - 12}}J/{m^3}$$
D $$3.3 \times {10^{ - 3}}J/{m^3}$$
Answer :   $$4.58 \times {10^{ - 6}}J/{m^3}$$
Discuss Question

26. An electromagnetic wave with frequency $$\omega $$ and wavelength $$\lambda $$ travels in the $$+y$$ direction. Its magnetic field is along $$+x$$ -axis. The vector equation for the associated electric field (of amplitude $${E_0}$$) is

A $$\overrightarrow E = - {E_0}\cos \left( {\omega t + \frac{{2\pi }}{\lambda }y} \right)\hat x$$
B $$\overrightarrow E = {E_0}\cos \left( {\omega t - \frac{{2\pi }}{\lambda }y} \right)\hat x$$
C $$\overrightarrow E = {E_0}\cos \left( {\omega t - \frac{{2\pi }}{\lambda }y} \right)\hat z$$
D $$\overrightarrow E = - {E_0}\cos \left( {\omega t + \frac{{2\pi }}{\lambda }y} \right)\hat z$$
Answer :   $$\overrightarrow E = {E_0}\cos \left( {\omega t - \frac{{2\pi }}{\lambda }y} \right)\hat z$$
Discuss Question

27. The decreasing order of wavelength of infrared, microwave, ultraviolet and gamma rays is

A gamma rays, ultraviolet, infrared, microwaves
B microwaves, gamma rays, infrared, ultraviolet
C infrared, microwave, ultraviolet, gamma rays
D microwave, infrared, ultraviolet, gamma rays
Answer :   microwave, infrared, ultraviolet, gamma rays
Discuss Question

28. A charged particle oscillates about its mean equilibrium position with a frequency of $${10^9}Hz.$$  The electromagnetic waves produced

A will have frequency of $${10^6}Hz$$
B will have frequency of $$2 \times {10^3}Hz$$
C will have wavelength of $$0.3\,m$$
D fall in the region of U.V. waves
Answer :   will have wavelength of $$0.3\,m$$
Discuss Question

29. A plane electromagnetic wave travels in free space along $$X$$-direction. If the value of $${\vec B}$$ (in $$tesla$$ ) at a particular point in space and time is $$1.2 \times {10^{ - 8}}\hat k.$$   The value of $${\vec E}$$ (in $$V{m^{ - 1}}$$ ) at that point is

A $$1.2\,\hat j$$
B $$3.6\,\hat k$$
C $$1.2\,\hat k$$
D $$3.6\,\hat j$$
Answer :   $$3.6\,\hat j$$
Discuss Question

30. A plane electromagnetic wave propagating in the $$X$$-direction has wavelength of $$6.0\,mm.$$  The electric field is in the $$Y$$-direction and its maximum magnitude is $$33\,V{m^{ - 1}}.$$   The equation for the electric field as a function of $$x$$ and $$t$$ is

A $$11\sin \pi \left( {t - \frac{x}{c}} \right)$$
B $$33\sin \left[ {\pi \times {{10}^{11}}\left( {t - \frac{x}{c}} \right)} \right]$$
C $$33\sin \pi \left( {t - \frac{x}{c}} \right)$$
D $$11\sin \left[ {\pi \times {{10}^{11}}\left( {t - \frac{x}{c}} \right)} \right]$$
Answer :   $$33\sin \left[ {\pi \times {{10}^{11}}\left( {t - \frac{x}{c}} \right)} \right]$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section