41. The electric and the magnetic field, associated with an electromagnetic wave, propagating along the $$+z$$ -axis, can be represented by

A $$\left[ {E = {E_0}\hat k,B = {B_0}\hat i} \right]$$
B $$\left[ {E = {E_0}\hat j,E = {B_0}\hat j} \right]$$
C $$\left[ {E = {E_0}\hat j,B = {B_0}\hat k} \right]$$
D $$\left[ {E = {E_0}\hat i,B = {B_0}\hat j} \right]$$
Answer :   $$\left[ {E = {E_0}\hat i,B = {B_0}\hat j} \right]$$
Discuss Question

42. Which of the following shows green house effect?

A Ultraviolet rays
B Infrared rays
C X-rays
D None of these
Answer :   Infrared rays
Discuss Question

43. A new system of unit is evolved in which the values of $${\mu _0}$$ and $${ \in _0}$$ are 2 and 8 respectively. Then the speed of light in this system will be

A 0.25
B 0.5
C 0.75
D 1
Answer :   0.25
Discuss Question

44. The structure of solids is investigated by using

A cosmic rays
B X-rays
C $$\gamma $$-rays
D infrared radiations
Answer :   X-rays
Discuss Question

45. If $${\varepsilon _0}$$ and $${\mu _0}$$ are respectively the electric permittivity and magnetic permeability of free space, $$\varepsilon $$ and $$\mu $$ are the corresponding quantities in a medium, the index of refraction of the medium is

A $$\sqrt {\frac{{{\varepsilon _0}{\mu _0}}}{{\varepsilon \mu }}} $$
B $$\sqrt {\frac{{\varepsilon \mu }}{{{\varepsilon _0}{\mu _0}}}} $$
C $$\sqrt {\frac{{{\varepsilon _0}\mu }}{{\varepsilon {\mu _0}}}} $$
D $$\sqrt {\frac{\varepsilon }{{{\varepsilon _0}}}} $$
Answer :   $$\sqrt {\frac{{\varepsilon \mu }}{{{\varepsilon _0}{\mu _0}}}} $$
Discuss Question

46. Which of the following electromagnetic waves has minimum frequency ?

A Microwaves
B Audible waves
C Ultrasonic wave
D Radio waves
Answer :   Audible waves
Discuss Question

47. The frequency of electromagnetic wave, which is best suited to observe a particle of radius $$3 \times {10^{ - 4}}cm,$$   is of the order of

A $${10^{15}}$$
B $${10^{14}}$$
C $${10^{13}}$$
D $${10^{12}}$$
Answer :   $${10^{14}}$$
Discuss Question

48. The magnetic field between the plates of radius $$12\,cm$$  separated by distance of $$4\,mm$$  of a parallel plate capacitor of capacitance $$100\,pF$$  along the axis of plates having conduction current of $$0.15\,A$$  is

A zero
B $$1.5\,T$$
C $$15\,T$$
D $$0.15\,T$$
Answer :   zero
Discuss Question

49. The wave impendance of free space is

A zero
B $$376.6\,\Omega $$
C $$33.66\,\Omega $$
D $$3.76\,\Omega $$
Answer :   $$376.6\,\Omega $$
Discuss Question

50. Out of the following options which one can be used to produce a propagating electromagnetic wave?

A A stationary charge
B A chargeless particle
C An accelerating charge
D A charge moving at constant velocity
Answer :   An accelerating charge
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section