161. Consider an expanding sphere of instantaneous radius $$R$$ whose total mass remains constant. The expansion is such that the instantaneous density $$\rho $$ remains uniform throughout the volume. The rate of fractional change in density $$\left( {\frac{1}{\rho }\frac{{d\rho }}{{dt}}} \right)$$  is constant. The velocity $$v$$ of any point on the surface of the expanding sphere is proportional to-

A $$R$$
B $${R^3}$$
C $$\frac{1}{R}$$
D $${R^{\frac{2}{3}}}$$
Answer :   $$R$$
Discuss Question

162. A steel wire of length $$l$$ and cross section area $$A$$ is stretched by $$1\,cm$$  under a given load. When the same load is applied to another steel wire of double its length and half of its cross section area, the amount of stretching (extension) is

A $$0.5\,cm$$
B $$2\,cm$$
C $$4\,cm$$
D $$1.5\,cm$$
Answer :   $$4\,cm$$
Discuss Question

163. For an equal stretching force $$F,$$ the young's modulus $$\left( {{Y_s}} \right)$$ for steel and rubber $$\left( {{Y_r}} \right)$$ are related as

A $${Y_s} = {Y_r}$$
B $${Y_s} < {Y_r}$$
C $${Y_s} > {Y_r}$$
D $${Y_s} \geqslant {Y_r}$$
Answer :   $${Y_s} > {Y_r}$$
Discuss Question

164. The approximate depth of an ocean is $$2700\,m.$$  The compressibility of water is $$45.4 \times {10^{ - 11}}P{a^{ - 1}}$$    and density of water is $${10^3}kg/{m^3}.$$   What fractional compression of water will be obtained at the bottom of the ocean?

A $$0.8 \times {10^{ - 2}}$$
B $$1.0 \times {10^{ - 2}}$$
C $$1.2 \times {10^{ - 2}}$$
D $$1.4 \times {10^{ - 2}}$$
Answer :   $$1.2 \times {10^{ - 2}}$$
Discuss Question

165. The wettability of a surface by a liquid depends primarily on

A viscosity
B surface tension
C density
D angle of contact between the surface and the liquid
Answer :   angle of contact between the surface and the liquid
Discuss Question

166. A metallic rod breaks when strain produced is $$0.2\% .$$  The Young’s modulus of the material of the rod is $$7 \times {10^9}\,N/{m^2}.$$    What should be its area of cross-section to support a load of $${10^4}N$$ ?

A $$7.1 \times {10^{ - 8}}\,{m^2}$$
B $$7.1 \times {10^{ - 6}}\,{m^2}$$
C $$7.1 \times {10^{ - 4}}\,{m^2}$$
D $$7.1 \times {10^{ - 2}}\,{m^2}$$
Answer :   $$7.1 \times {10^{ - 4}}\,{m^2}$$
Discuss Question

167. A structural steel rod has a radius of $$10\,mm$$  and length of $$1.0\,m.$$  A $$100\,kN$$  force stretches it along its length. Young’s modulus of structural steel is $$2 \times {10^{11}}N{m^{ - 2}}.$$    The percentage strain is about

A $$0.16\% $$
B $$0.32\% $$
C $$0.08\% $$
D $$0.24\% $$
Answer :   $$0.16\% $$
Discuss Question

168. A large open tank has two holes in the wall. One is a square hole of side $$L$$ at a depth $$y$$ from the top and the other is a circular hole of radius $$R$$ at a depth $$4y$$  from the top. When the tank is completely filled with water, the quantities of water flowing out per second from both holes are the same. Then, $$R$$ is equal to-

A $$\frac{L}{{\sqrt {2\pi } }}$$
B $$2\pi L$$
C $$L$$
D $$\frac{L}{{2\pi }}$$
Answer :   $$\frac{L}{{\sqrt {2\pi } }}$$
Discuss Question

169. The cylindrical tube of a spray pump has radius, $$R,$$ one end of which has $$n$$ fine holes, each of radius $$r.$$ If the speed of the liquid in the tube is $$V,$$ the speed of the ejection of the liquid through the holes is :

A $$\frac{{V{R^2}}}{{n{r^2}}}$$
B $$\frac{{V{R^2}}}{{{n^3}{r^2}}}$$
C $$\frac{{{V^2}R}}{{nr}}$$
D $$\frac{{V{R^2}}}{{{n^2}{r^2}}}$$
Answer :   $$\frac{{V{R^2}}}{{n{r^2}}}$$
Discuss Question

170. A rain drop of radius $$0.3\,mm$$  falling vertically downwards in air has a terminal velocity of $$1\,m/s.$$  The viscosity of air is $$18 \times {10^{ - 5}}{\text{poise}}{\text{.}}$$   The viscous force on the drop is

A $$101.73 \times {10^{ - 4}}dyne$$
B $$101.73 \times {10^{ - 5}}dyne$$
C $$16.95 \times {10^{ - 5}}dyne$$
D $$16.95 \times {10^{ - 4}}dyne$$
Answer :   $$101.73 \times {10^{ - 4}}dyne$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section