151. A $$U$$ tube with both ends open to the atmosphere, is partially filled with water. Oil, which is immiscible with water, is poured into one side until it stands at a distance of $$10\,mm$$  above the water level on the other side. Meanwhile the water rises by $$65\,mm$$  from its original level (see diagram). The density of the oil is
Mechanical Properties of Solids and Fluids mcq question image

A $$650\,kg\,{m^{ - 3}}$$
B $$425\,kg\,{m^{ - 3}}$$
C $$800\,kg\,{m^{ - 3}}$$
D $$928\,kg\,{m^{ - 3}}$$
Answer :   $$928\,kg\,{m^{ - 3}}$$
Discuss Question

152. Water is flowing on a horizontal fixed surface, such that its flow velocity varies with $$y$$ (vertical direction) as $$v = k\left( {\frac{{2{y^2}}}{{{a^2}}} - \frac{{{y^3}}}{{{a^3}}}} \right).$$    If coefficient of viscosity for water is $$\eta ,$$ what will be shear stress between layers of water at $$y = a.$$

A $$\frac{{\eta k}}{a}$$
B $$\frac{\eta }{{ka}}$$
C $$\frac{{\eta a}}{k}$$
D None of these
Answer :   $$\frac{{\eta k}}{a}$$
Discuss Question

153. A spring of force constant $$800 \,N/m$$   has an extension of $$5 \,cm.$$  The work done in extending it from $$5 \,cm$$  to $$15 \,cm$$  is-

A $$16\,J$$
B $$8\,J$$
C $$32\,J$$
D $$24\,J$$
Answer :   $$8\,J$$
Discuss Question

154. A $$5$$ metre long wire is fixed to the ceiling. A weight of $$10\,kg$$  is hung at the lower end and is $$1$$ metre above the floor. The wire was elongated by $$1\,mm.$$  The energy stored in the wire due to stretching is

A zero
B 0.05 joule
C 100 joule
D 500 joule
Answer :   0.05 joule
Discuss Question

155. A metal wire of length $${L_1}$$ and area of cross-section $$A$$ is attached to a rigid support. Another metal wire of length $${L_2}$$ and of the same cross-sectional area is attached to the free end of the first wire. A body of mass $$M$$ is then suspended from the free end of the second wire. If $${Y_1}$$ and $${Y_2}$$ are the young’s moduli of the wires respectively, the effective force constant of the system of two wires is

A $$\frac{{\left( {{Y_1}{Y_2}} \right)A}}{{2\left( {{Y_1}{L_2} + {Y_2}{L_1}} \right)}}$$
B $$\frac{{\left( {{Y_1}{Y_2}} \right)A}}{{{{\left( {{L_1}{L_2}} \right)}^{\frac{1}{2}}}}}$$
C $$\frac{{\left( {{Y_1}{Y_2}} \right)A}}{{{Y_1}{L_2} + {Y_2}{L_1}}}$$
D $$\frac{{{{\left( {{Y_1}{Y_2}} \right)}^{\frac{1}{2}}}A}}{{{{\left( {{L_2}{L_1}} \right)}^{\frac{1}{2}}}}}$$
Answer :   $$\frac{{\left( {{Y_1}{Y_2}} \right)A}}{{{Y_1}{L_2} + {Y_2}{L_1}}}$$
Discuss Question

156. Spherical balls of radius $$'R\,'$$ are falling in a viscous fluid of viscosity $$'\eta \,'$$ with a velocity $$'v\,'.$$ The retarding viscous force acting on the spherical ball is-

A inversely proportional to both radius $$'R\,'$$ and velocity $$'v\,'$$
B directly proportional to both radius $$'R\,'$$ and velocity $$'v\,'$$
C directly proportional to $$'R\,'$$ but inversely proportional to $$'v\,'$$
D inversely proportional to $$'R\,'$$ but directly proportional to velocity $$'v\,'$$
Answer :   directly proportional to both radius $$'R\,'$$ and velocity $$'v\,'$$
Discuss Question

157. The two thigh bones, each of cross-sectional area $$10\,c{m^2}$$  support the upper part of a human body of mass $$40\,kg.$$  Estimate the average pressure sustained by the bones. Take $$g = 10\,m/{s^2}$$

A $$2 \times {10^5}\,N/{m^2}$$
B $$5 \times {10^4}\,N/{m^2}$$
C $$2 \times {10^7}\,N/{m^2}$$
D $$3 \times {10^6}\,N/{m^2}$$
Answer :   $$2 \times {10^5}\,N/{m^2}$$
Discuss Question

158. The average mass of rain drops is $$3.0 \times {10^{ - 5}}kg$$   and their average terminal velocity is $$9\,m/s.$$  Calculate the energy transferred by rain to each square metre of the surface at a place which receives $$100\,cm$$  of rain in a year.

A $$3.5 \times {10^5}\,J$$
B $$4.05 \times {10^4}\,J$$
C $$3.0 \times {10^5}\,J$$
D $$9.0 \times {10^4}\,J$$
Answer :   $$4.05 \times {10^4}\,J$$
Discuss Question

159. Two non-mixing liquids of densities $$\rho $$ and $$n\rho \left( {n > 1} \right)$$   are put in a container. The height of each liquid is $$h.$$ A solid cylinder of length $$L$$ and density $$d$$ is put in this container. The cylinder floats with its axis vertical and length $$pL\left( {p < 1} \right)$$   in the denser liquid. The density $$d$$ is equal to:

A $$\left\{ {1 + \left( {n + 1} \right)p} \right\}\rho $$
B $$\left\{ {2 + \left( {n + 1} \right)p} \right\}\rho $$
C $$\left\{ {2 + \left( {n - 1} \right)p} \right\}\rho $$
D $$\left\{ {1 + \left( {n - 1} \right)p} \right\}\rho $$
Answer :   $$\left\{ {1 + \left( {n - 1} \right)p} \right\}\rho $$
Discuss Question

160. If $$'M\,'$$ is the mass of water that rises in a capillary tube of radius $$'r\,',$$ then mass of water which will rise in a capillary tube of radius $$'2\,r\,'$$ is-

A $$M$$
B $$\frac{M}{2}$$
C $$4\,M$$
D $$2\,M$$
Answer :   $$2\,M$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section