131. The following four wires are made of the same material, Which of these will have the largest extension when the same tension is applied ?

A length $$= 50\,cm,$$   diameter $$= 0.5\,mm$$
B length $$= 100\,cm,$$   diameter $$= 1\,mm$$
C length $$= 200\,cm,$$   diameter $$= 2\,mm$$
D length $$= 300\,cm,$$   diameter $$= 3\,mm.$$
Answer :   length $$= 50\,cm,$$   diameter $$= 0.5\,mm$$
Discuss Question

132. A force of $${10^3}$$ newton, stretches the length of a hanging wire by $$1$$ millimetre. The force required to stretch a wire of same material and length but having four times the diameter by $$1$$ millimetre is

A $$4 \times {10^3}N$$
B $$16 \times {10^3}N$$
C $$\frac{1}{4} \times {10^3}N$$
D $$\frac{1}{{16}} \times {10^3}N$$
Answer :   $$16 \times {10^3}N$$
Discuss Question

133. The molecules of a given mass of a gas have $$r.m.s.$$  velocity of $$200\,m{s^{ - 1}}$$  at $${27^ \circ }C$$  and $$1.0 \times {10^5}N{m^{ - 2}}$$    pressure. When the temperature and pressure of the gas are respectively, $${127^ \circ }C$$  and $$0.05 \times {10^5}N{m^{ - 2}},$$    the $$rms$$  velocity of its molecules in $$m{s^{ - 1}}$$ is

A $$\frac{{400}}{{\sqrt 3 }}$$
B $$\frac{{100\sqrt 2 }}{3}$$
C $$\frac{{100}}{3}$$
D $$100\sqrt 2 $$
Answer :   $$\frac{{400}}{{\sqrt 3 }}$$
Discuss Question

134. A U-tube of uniform cross section (see figure) is partially filled with a liquid I. Another liquid II which does not mix with liquid I is poured into one side. It is found that the liquid levels of the two sides of the tube are the same, while the level of liquid I has risen by $$2 \,cm.$$  If the specific gravity of liquid I is $$1.1,$$  the specific gravity of liquid II must be-
Mechanical Properties of Solids and Fluids mcq question image

A $$1.12$$
B $$1.1$$
C $$1.05$$
D $$1.0$$
Answer :   $$1.1$$
Discuss Question

135. Two cylinders $$A$$ and $$B$$ of the same material have same length, their radii being in the ratio $$1 : 2$$  respectively. The two are joined end to end as shown. One end of cylinder $$A$$ is rigidly clamped while free end of cylinder $$B$$ is twisted through an angle $$\theta .$$ The angle of twist of cylinder $$A$$ is
Mechanical Properties of Solids and Fluids mcq question image

A $$\frac{{16}}{{17}}\theta $$
B $$\frac{{15}}{{16}}\theta $$
C $$8\theta $$
D $$\frac{3}{2}\theta $$
Answer :   $$\frac{{16}}{{17}}\theta $$
Discuss Question

136. A material has poisson's ratio $$0.50.$$  If a uniform rod of it suffers a longitudinal strain of $$2 \times {10^{ - 3}},$$   then the percentage change in volume is

A 0.6
B 0.4
C 0.2
D Zero
Answer :   0.4
Discuss Question

137. A spherical solid ball of volume $$V$$ is made of a material of density $${\rho _1}.$$ It is falling through a liquid of density $${\rho _2}\left( {{\rho _2} < {\rho _1}} \right).$$   Assume that the liquid applies a viscous force on the ball that is proportional to the square of its speed $$v,$$ i.e., $${F_{viscous}} = - k{v^2}\left( {k > 0} \right).$$     The terminal speed of the ball is-

A $$\sqrt {\frac{{Vg\left( {{\rho _1} - {\rho _2}} \right)}}{k}} $$
B $$\frac{{Vg{\rho _1}}}{k}$$
C $$\sqrt {\frac{{Vg{\rho _1}}}{k}} $$
D $${\frac{{Vg\left( {{\rho _1} - {\rho _2}} \right)}}{k}}$$
Answer :   $$\sqrt {\frac{{Vg\left( {{\rho _1} - {\rho _2}} \right)}}{k}} $$
Discuss Question

138. A balloon of volume $$V,$$ contains a gas whose density is to that of the air at the earth’s surface as $$1:15.$$  If the envelope of the balloon be of weight $$w$$ but of negligible volume, find the acceleration with which it will begin to ascend.

A $$\left( {\frac{{7Vg\sigma - w}}{{Vg\sigma + w}}} \right) \times g$$
B $$\left( {\frac{{2Vg\sigma - w}}{{Vg\sigma + w}}} \right) \times g$$
C $$\left( {\frac{{14Vg\sigma - w}}{{Vg\sigma + w}}} \right) \times g$$
D $$\left( {\frac{{14Vg\sigma + w}}{{Vg\sigma - w}}} \right) \times g$$
Answer :   $$\left( {\frac{{14Vg\sigma - w}}{{Vg\sigma + w}}} \right) \times g$$
Discuss Question

139. The bulk modulus of a spherical object is $$B.$$ If it is subjected to uniform pressure $$p,$$ the fractional decrease in radius is

A $$\frac{p}{B}$$
B $$\frac{B}{{3p}}$$
C $$\frac{{3p}}{B}$$
D $$\frac{p}{{3B}}$$
Answer :   $$\frac{p}{{3B}}$$
Discuss Question

140. A $$20 \,cm$$  long capillary tube is dipped in water. The water rises up to $$8 \,cm.$$  If the entire arrangement is put in a freely falling elevator the length of water column in the capillary tube will be-

A $$10 \,cm$$
B $$8 \,cm$$
C $$20 \,cm$$
D $$4 \,cm$$
Answer :   $$20 \,cm$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section