121. A planet revolves about the sun in elliptical orbit. The areal velocity $$\left( {\frac{{dA}}{{dt}}} \right)$$  of the planet is $$4.0 \times {10^{16}}\,{m^2}/s.$$    The least distance between planet and the sun is $$2 \times {10^{12}}m.$$   Then the maximum speed of the planet in $$km/s$$  is

A 10
B 20
C 30
D 40
Answer :   40
Discuss Question

122. A Satellite is moving with a constant speed $$’V\,’$$ in a circular orbit about the earth. An object of mass $$'m\,’$$ is ejected from the satellite such that it just escapes from the gravitational pull of the earth. At the time of its ejection, the kinetic energy of the object is-

A $$\frac{1}{2}m{V^2}$$
B $$m{V^2}$$
C $$\frac{3}{2}m{V^2}$$
D $$2m{V^2}$$
Answer :   $$m{V^2}$$
Discuss Question

123. A satellite of mass $$m$$ revolves around the earth of radius $$R$$ at a height $$x$$ from its surface. If $$g$$ is the acceleration due to gravity on the surface of the earth, the orbital speed of the satellite is-

A $$\frac{{g{R^2}}}{{R + x}}$$
B $$\frac{{gR}}{{R - x}}$$
C $$gx$$
D $${\left( {\frac{{g{R^2}}}{{R + x}}} \right)^{\frac{1}{2}}}$$
Answer :   $${\left( {\frac{{g{R^2}}}{{R + x}}} \right)^{\frac{1}{2}}}$$
Discuss Question

124. The gravitational field in a region is given by $$\overrightarrow g = \frac{{5N}}{{kg\hat i}} + \frac{{12N}}{{kg\hat j}}.$$    The change in the gravitational potential energy of a particle of mass $$1\,kg$$  when it is taken from the origin to a point $$\left( {7\,m, - 3\,m} \right)$$   is :

A $$71\,J$$
B $$13\sqrt {58} J$$
C $$-71\,J$$
D $$1\,J$$
Answer :   $$1\,J$$
Discuss Question

125. In a gravitational field, at a point where the gravitational potential is zero

A the gravitational field is necessarily zero
B the gravitational field is not necessarily zero
C any value between one and infinite
D None of these
Answer :   the gravitational field is necessarily zero
Discuss Question

126. The density of a newly discovered planet is twice that of earth. The acceleration due to gravity at the surface of the planet is equal to that at the surface of the earth. If the radius of the earth is $$R,$$ the radius of the planet would be

A $$\frac{1}{2}R$$
B $$2\,R$$
C $$4\,R$$
D $$\frac{1}{4}R$$
Answer :   $$\frac{1}{2}R$$
Discuss Question

127. The satellite of mass $$m$$ is orbiting around the earth in a circular orbit with a velocity $$v.$$ What will be its total energy?

A $$\frac{3}{4}m{v^2}$$
B $$\frac{1}{2}m{v^2}$$
C $$m{v^2}$$
D $$ - \left( {\frac{1}{2}} \right)m{v^2}$$
Answer :   $$ - \left( {\frac{1}{2}} \right)m{v^2}$$
Discuss Question

128. The height of the point vertically above the earth's surface, at which acceleration due to gravity becomes $$1\% $$ of its value at the earth's surface is (Radius of the earth = $$R$$ )

A $$8\,R$$
B $$9\,R$$
C $$10\,R$$
D $$20\,R$$
Answer :   $$9\,R$$
Discuss Question

129. $$R$$ is the radius of the earth and $$\omega $$ is its angular velocity and $${g_p}$$ is the value of $$g$$ at the poles. The effective value of $$g$$ at the latitude $$\lambda = {60^ \circ }$$  will be equal to

A $${g_p} - \frac{1}{4}R{\omega ^2}$$
B $${g_p} - \frac{3}{4}R{\omega ^2}$$
C $${g_p} - R{\omega ^2}$$
D $${g_p} + \frac{1}{4}R{\omega ^2}$$
Answer :   $${g_p} - \frac{1}{4}R{\omega ^2}$$
Discuss Question

130. For a satellite escape velocity is $$11\,km/s.$$  If the satellite is launched at an angle of $${60^ \circ }$$ with the vertical, then escape velocity will be

A $$11\,km/s$$
B $$11\sqrt 3 \,km/s$$
C $$\frac{{11}}{{\sqrt 3 }}km/s$$
D $$33\,km/s$$
Answer :   $$11\,km/s$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section