31. A parallel plate condenser with a dielectric of dielectric constant $$K$$ between the plates has a capacity $$C$$ and is charged to a potential $$V$$ volt. The dielectric slab is slowly removed from between the plates and then reinserted. The net work done by the system in this process is

A zero
B $$\frac{1}{2}\left( {K - 1} \right)C{V^2}$$
C $$\frac{{C{V^2}\left( {K - 1} \right)}}{K}$$
D $$\left( {K - 1} \right)C{V^2}$$
Answer :   zero
Discuss Question

32. Capacitance (in $$F$$) of a spherical conductor with radius $$1m$$ is

A $$1.1 \times {10^{ - 10}}$$
B $${10^{ - 6}}$$
C $$9 \times {10^{ - 9}}$$
D $${10^{ - 3}}$$
Answer :   $$1.1 \times {10^{ - 10}}$$
Discuss Question

33. A parallel plate capacitor with air between the plates is charged to a potential difference of $$500\,V$$  and then insulated. A plastic plate is inserted between the plates filling the whole gap. The potential difference between the plates now becomes $$75\,V.$$  The dielectric constant of plastic is

A $$\frac{{10}}{3}$$
B $$5$$
C $$\frac{{20}}{3}$$
D $$10$$
Answer :   $$\frac{{20}}{3}$$
Discuss Question

34. The energy required to charge a parallel plate condenser of plate separation $$d$$ and plate area of cross-section $$A$$ such that the uniform electric field between the plates is $$E,$$ is

A $${ \in _0}{E^2}Ad$$
B $$\frac{1}{2}{ \in _0}{E^2}Ad$$
C $$\frac{1}{2}{ \in _0}\frac{{{E^2}}}{{Ad}}$$
D $${ \in _0}\frac{{{E^2}}}{{Ad}}$$
Answer :   $${ \in _0}{E^2}Ad$$
Discuss Question

35. A unit positive point charge of mass $$m$$ is projected with a velocity $$V$$ inside the tunnel as shown. The tunnel has been made inside a uniformly charged nonconducting sphere (charge density $$\rho $$), The minimum velocity with which the point charge should be projected such that it can reach the opposite end of the tunnel is equal to
Capacitors and Dielectrics mcq question image

A $${\left[ {\frac{{\rho {R^2}}}{{4m{\varepsilon _0}}}} \right]^{\frac{1}{2}}}$$
B $${\left[ {\frac{{\rho {R^2}}}{{24m{\varepsilon _0}}}} \right]^{\frac{1}{2}}}$$
C $${\left[ {\frac{{\rho {R^2}}}{{6m{\varepsilon _0}}}} \right]^{\frac{1}{2}}}$$
D zero because the initial and the final points are at same potential
Answer :   $${\left[ {\frac{{\rho {R^2}}}{{4m{\varepsilon _0}}}} \right]^{\frac{1}{2}}}$$
Discuss Question

36. Three capacitors each of capacitance $$C$$ and of breakdown voltage $$V$$ are joined in series. The capacitance and breakdown voltage of the combination will be

A $$\frac{C}{3},\frac{V}{3}$$
B $$3C,\frac{V}{3}$$
C $$\frac{C}{3},3V$$
D $$3C,3V$$
Answer :   $$\frac{C}{3},3V$$
Discuss Question

37. Two identical capacitors, have the same capacitance $$C.$$ One of them is charged to potential $${V_1}$$ and the other $${V_2}.$$ The negative ends of the capacitors are connected together. When the positive ends are also connected, the decrease in energy of the combined system is

A $$\frac{1}{4}C\left( {V_1^2 - V_2^2} \right)$$
B $$\frac{1}{4}C\left( {V_1^2 + V_2^2} \right)$$
C $$\frac{1}{4}C{\left( {{V_1} - {V_2}} \right)^2}$$
D $$\frac{1}{4}C{\left( {{V_1} + {V_2}} \right)^2}$$
Answer :   $$\frac{1}{4}C{\left( {{V_1} - {V_2}} \right)^2}$$
Discuss Question

38. A capacitor of capacity $${C_1}$$ is charged upto $$V\,volt$$  and then connected to an uncharged capacitor of capacity $${C_2}.$$ Then final potential difference across each will be

A $$\frac{{{C_2}V}}{{{C_1} + {C_2}}}$$
B $$\left( {1 + \frac{{{C_2}}}{{{C_1}}}} \right)V$$
C $$\frac{{{C_1}V}}{{{C_1} + {C_2}}}$$
D $$\left( {1 - \frac{{{C_2}}}{{{C_1}}}} \right)V$$
Answer :   $$\frac{{{C_1}V}}{{{C_1} + {C_2}}}$$
Discuss Question

39. The work done in placing a charge of $$8 \times {10^{ - 18}}$$  coulomb on a condenser of capacity 100 micro-farad is

A $$16 \times {10^{ - 32}}joule$$
B $$3.1 \times {10^{ - 26}}joule$$
C $$4 \times {10^{ - 10}}joule$$
D $$32 \times {10^{ - 32}}joule$$
Answer :   $$32 \times {10^{ - 32}}joule$$
Discuss Question

40. If there are $$n$$ capacitors in parallel connected to $$V$$ volt source, then the energy stored is equal to

A $$CV$$
B $$\frac{1}{2}nC{V^2}$$
C $$C{V^2}$$
D $$\frac{1}{{2n}}C{V^2}$$
Answer :   $$\frac{1}{2}nC{V^2}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section