121. What is the minimum velocity with which a body of mass $$m$$ must enter a vertical loop of radius $$R$$ so that it can complete the loop?

A $$\sqrt {2gR} $$
B $$\sqrt {3gR} $$
C $$\sqrt {5gR} $$
D $$\sqrt {gR} $$
Answer :   $$\sqrt {5gR} $$
Discuss Question

122. The potential energy of a particle in a force field is $$U = \frac{A}{{{r^2}}} - \frac{B}{r},$$   where $$A$$ and $$B$$ are positive constants and $$r$$ is the distance of particle from the centre of the field. For stable equilibrium, the distance of the particle is

A $$\frac{B}{{2A}}$$
B $$\frac{{2A}}{B}$$
C $$\frac{A}{B}$$
D $$\frac{B}{A}$$
Answer :   $$\frac{{2A}}{B}$$
Discuss Question

123. A ring of mass $$m$$ can slide over a smooth vertical rod as shown in figure. The ring is connected to a spring of force constant $$k = 4\,mg/R,$$   where $$2R$$  is the natural length of the spring. The other end of spring is fixed to the ground at a horizontal distance $$2R$$  from the base of the rod. If the mass is released at a height $$1.5\,R,$$  then the velocity of the ring as it reaches the ground is
Work Energy and Power mcq question image

A $$\sqrt {gR} $$
B $$2\sqrt {gR} $$
C $$\sqrt {2gR} $$
D $$\sqrt {3gR} $$
Answer :   $$2\sqrt {gR} $$
Discuss Question

124. A particle describe a horizontal circle of radius $$0.5\,m$$  with uniform speed. The centripetal force acting is $$10\,N.$$  The work done in describing a semicircle is

A zero
B $$5\,J$$
C $$5\,\pi J$$
D $$10\,\pi J$$
Answer :   zero
Discuss Question

125. $$300\,J$$  of work is done in sliding a $$2\,kg$$  block up an inclined plane of height $$10\,m.$$  Taking $$g = 10\,m/{s^2},$$   work done against friction is

A $$100\,J$$
B zero
C $$1000\,J$$
D $$200\,J$$
Answer :   $$100\,J$$
Discuss Question

126. A uniform cable of mass $$'M ’$$  and length $$'L ’$$  is placed on a horizontal surface such that its $${\left( {\frac{1}{n}} \right)^{th}}$$  part is hanging below the edge of the surface. To lift the hanging part of the cable upto the surface, the work done should be:

A $$\frac{{MgL}}{{2{n^2}}}$$
B $$\frac{{MgL}}{{{n^2}}}$$
C $$\frac{{2MgL}}{{{n^2}}}$$
D $$nMgL$$
Answer :   $$\frac{{MgL}}{{{n^2}}}$$
Discuss Question

127. Two bodies with kinetic energies in the ratio $$4:1$$  are moving with equal linear momentum. The ratio of their masses is

A $$1:2$$
B $$1:1$$
C $$4:1$$
D $$1:4$$
Answer :   $$1:4$$
Discuss Question

128. A man starts walking from a point on the surface of earth (assumed smooth) and reaches diagonally opposite point.
What is the work done by him?

A Zero
B Positive
C Negative
D Nothing can be said
Answer :   Zero
Discuss Question

129. A body starts from rest and acquires a velocity $$V$$ in time $$T.$$ The work done on the body in time $$t$$ will be proportional to

A $$\frac{V}{T}t$$
B $$\frac{{{V^2}}}{T}{t^2}$$
C $$\frac{{{V^2}}}{{{T^2}}}t$$
D $$\frac{{{V^2}}}{{{T^2}}}{t^2}$$
Answer :   $$\frac{{{V^2}}}{{{T^2}}}{t^2}$$
Discuss Question

130. A uniform force of $$\left( {3\hat i + \hat j} \right)N$$   acts on a particle of mass $$2\,kg.$$  Hence, the particle is displaced from position $$\left( {2\hat i + \hat k} \right)m$$   to position $$\left( {4\hat i + 3\hat j - \hat k} \right)m.$$    The work done by the force on the particle is

A $$9\,J$$
B $$6\,J$$
C $$13\,J$$
D $$15\,J$$
Answer :   $$9\,J$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section