11. If $$n$$ bullets each of mass $$m$$ are fired with a velocity $$v$$ per second from a machine gun, the force required to hold the gun in position is

A $$\left( {n + 1} \right)mv$$
B $$\frac{{mv}}{{{n^2}}}$$
C $$\frac{{mv}}{n}$$
D $$mnv$$
Answer :   $$mnv$$
Discuss Question

12. A ball of mass $$0.2kg$$  rests on a vertical post of height $$5m.$$  A bullet of mass $$0.01kg,$$  traveling with a velocity $$V m/s$$  in a horizontal direction, hits the centre of the ball. After the collision, the ball and bullet travel independently. The ball hits the ground at a distance of $$20m$$  and the bullet at a distance of $$100m$$  from the foot of the post. The velocity $$V$$ of the bullet is
Momentum mcq question image

A $$250 m/s$$
B $$250\sqrt 2 \,m/s$$
C $$400 m/s$$
D $$500 m/s$$
Answer :   $$500 m/s$$
Discuss Question

13. Sand is being dropped on a conveyor belt at the rate of $$M\,kg/s.$$  The force (in $$N$$) necessary to keep the belt moving with a constant velocity of $$v\,m/s$$  will be:

A $$Mv$$
B $$2\,Mv$$
C $$\frac{{Mv}}{2}$$
D $$\frac{{Mv}}{3}$$
Answer :   $$Mv$$
Discuss Question

14. A $$5000\,kg$$  rocket is set for vertical firing. The exhaust speed is $$800\,m{s^{ - 1}}.$$  To give an initial upward acceleration of $$20\,m{s^{ - 2}},$$  the amount of gas ejected per second to supply the needed thrust will be $$\left( {g = 10\,m{s^{ - 2}}} \right)$$

A $$127.5\,kg\,{s^{ - 1}}$$
B $$187.5\,kg\,{s^{ - 1}}$$
C $$185.5\,kg\,{s^{ - 1}}$$
D $$137.5\,kg\,{s^{ - 1}}$$
Answer :   $$187.5\,kg\,{s^{ - 1}}$$
Discuss Question

15. The force on a rocket moving with a velocity $$300\,m/s$$   is $$210\,N.$$  The rate of consumption of fuel of rocket is

A $$0.7\,kg/s$$
B $$1.4\,kg/s$$
C $$0.07\,kg/s$$
D $$10.7\,kg/s$$
Answer :   $$0.7\,kg/s$$
Discuss Question

16. A particle of mass $$m$$ moving in the $$x$$ direction with speed $$2v$$ is hit by another particle of mass $$2m$$  moving in the $$y$$ direction with speed $$v.$$ If the collision is perfectly inelastic, the percentage loss in the energy during the collision is close to:

A 56%
B 62%
C 44%
D 50%
Answer :   56%
Discuss Question

17. A mass $$'m'$$ moves with a velocity $$'v'$$ and collides inelastically with another identical mass . After collision the $${1^{st}}$$ mass moves with velocity $$\frac{v}{{\sqrt 3 }}$$ in a direction perpendicular to the initial direction of motion. Find the speed of the $${2^{nd}}$$ mass after collision.
Momentum mcq question image

A $$\sqrt 3 v$$
B $$v$$
C $$\frac{v}{{\sqrt 3 }}$$
D $$\frac{2}{{\sqrt 3 }}v$$
Answer :   $$\frac{2}{{\sqrt 3 }}v$$
Discuss Question

18. A bullet of mass $$10\,g$$  moving horizontal with a velocity of $$400\,m/s$$   strikes a wood block of mass $$2\,kg$$  which is suspended by light inextensible string of length $$5 m.$$  As result, the centre of gravity of the block found to rise a vertical distance of $$10\,cm.$$  The speed of the bullet after it emerges of horizontally from the block will be

A $$100\,m/s$$
B $$80\,m/s$$
C $$120\,m/s$$
D $$160\,m/s$$
Answer :   $$120\,m/s$$
Discuss Question

19. A satellite in a force free space sweeps stationary interplanetary dust at a rate $$\left( {\frac{{dM}}{{dt}}} \right) = \alpha v.$$   The acceleration of satellite is

A $$\frac{{ - 2\alpha {v^2}}}{M}$$
B $$\frac{{ - \alpha {v^2}}}{M}$$
C $$\frac{{ - \alpha {v^2}}}{{2M}}$$
D $$ - \alpha {v^2}$$
Answer :   $$\frac{{ - \alpha {v^2}}}{M}$$
Discuss Question

20. A stone is dropped from a height $$h.$$ It hits the ground with a certain momentum $$P.$$ If the same stone is dropped from a height $$100\% $$  more than the previous height, the momentum when it hits the ground will change by :

A $$68\% $$
B $$41\% $$
C $$200\% $$
D $$100\% $$
Answer :   $$41\% $$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section