21. A shopper pushes a shopping cart of a store with a constant force of $$75\,N$$  [forward]. The shopping cart exerts a force of $$75\,N$$  [backward] on the shopper

A only if the velocity of the cart is constant.
B only if there is no friction between the cart and the floor.
C only if the velocity of the cart is increasing.
D under all circumstances assuming the system to be the shopper and cart.
Answer :   under all circumstances assuming the system to be the shopper and cart.
Discuss Question

22. Two bodies of masses $$1\,kg$$  and $$2\,kg$$  moving with same velocities are stopped by the same force. Then the ratio of their stopping distances is

A $$1:2$$
B $$2:1$$
C $$\sqrt 2 :1$$
D $$1:\sqrt 2 $$
Answer :   $$1:2$$
Discuss Question

23. A force $$F = \alpha \hat i + 3\hat j + 6\hat k$$    is acting at a point $$r = 2\hat i - 6\hat j - 12\hat k.$$    The value of $$\alpha $$ for which angular momentum about origin is conserved is

A $$-1$$
B $$2$$
C zero
D $$1$$
Answer :   $$-1$$
Discuss Question

24. An explosion breaks a rock into three parts in a horizontal plane. Two of them go off at right angles to each other. The first part of mass $$1\,kg$$  moves with a speed of $$12\,m{s^{ - 1}}$$  and the second part of mass $$2\,kg$$  moves with $$8\,m{s^{ - 1}}$$  speed. If the third part flies off with $$4\,m{s^{ - 1}}$$  speed, then its mass is

A $$3\,kg$$
B $$5\,kg$$
C $$7\,kg$$
D $$17\,kg$$
Answer :   $$5\,kg$$
Discuss Question

25. A particle of mass $$1\,kg$$  is thrown vertically upwards with speed $$100\,m/s.$$   After $$5\,s,$$  it explodes into two parts. One part of mass $$400\,g$$  comes back with speed $$25\,m/s,$$  what is the speed of other part just after explosion?

A $$100\,m/s\,{\text{upwards}}$$
B $$600\,m/s\,{\text{upwards}}$$
C $$100\,m/s\,{\text{downwards}}$$
D $$300\,m/s\,{\text{upwards}}$$
Answer :   $$100\,m/s\,{\text{upwards}}$$
Discuss Question

26. Two particles of masses $${m_1}$$ and $${m_2}$$ in projectile motion have velocities $${{\vec v}_1}$$ and $${{\vec v}_2}$$ respectively at time $$t = 0.$$  They collide at time $${t_0.}$$ Their velocities become $${{\vec v}_1}'$$ and $${{\vec v}_2}'$$ at time $$2{t_0}$$ while still moving in the air. The value of $$\left| {\left( {{m_1}{{\vec v}_1}' + {m_2}{{\vec v}_2}'} \right) - \left( {{m_1}{{\vec v}_1} + {m_2}{{\vec v}_2}} \right)} \right|$$        is

A zero
B $$\left( {{m_1} + {m_2}} \right)g{t_0}$$
C $$\frac{1}{2}\left( {{m_1} + {m_2}} \right)g{t_0}$$
D $$2\left( {{m_1} + {m_2}} \right)g{t_0}$$
Answer :   $$2\left( {{m_1} + {m_2}} \right)g{t_0}$$
Discuss Question

27. A ball moving with velocity $$2\,m{s^{ - 1}}$$  collides head on with another stationary ball of double the mass. If the coefficient of restitution is 0.5, then their velocities (in $$m{s^{ - 1}}$$ ) after collision will be

A 0, 1
B 1, 1
C 1, 0.5
D 0, 2
Answer :   0, 1
Discuss Question

28. Two blocks of masses $$10kg$$  and $$4kg$$  are connected by a spring of negligible mass and placed on a frictionless horizontal surface. An impulse gives a velocity of $$14 m/s$$  to the heavier block in the direction of the lighter block. The velocity of the centre of mass is

A $$30 m/s$$
B $$20 m/s$$
C $$10 m/s$$
D $$5 m/s$$
Answer :   $$10 m/s$$
Discuss Question

29. Statement -1: Two particles moving in the same direction do not lose all their energy in a completely inelastic collision.
Statement -2 : Principle of conservation of momentum holds true for all kinds of collisions.

A Statement -1 is true, Statement -2 is true ; Statement -2 is the correct explanation of Statement -1.
B Statement -1 is true, Statement -2 is true; Statement -2 is not the correct explanation of Statement -1
C Statement -1 is false, Statement -2 is true.
D Statement -1 is true, Statement -2 is false.
Answer :   Statement -1 is true, Statement -2 is true ; Statement -2 is the correct explanation of Statement -1.
Discuss Question

30. A shell is fired from a cannon, it explodes in mid air, its total

A momentum increases
B momentum decreases
C $$KE$$  increases
D $$KE$$  decreases
Answer :   $$KE$$  increases
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section