51. The equation of a wave is given by $$y = a\sin \left( {100t - \frac{x}{{10}}} \right),$$     where $$x$$ and $$y$$ are in metre and $$t$$ in second, then velocity of wave is

A $$0.1\,m/s$$
B $$10\,m/s$$
C $$100\,m/s$$
D $$1000\,m/s$$
Answer :   $$1000\,m/s$$
Discuss Question

52. Two tones of frequencies $${n_1}$$ and $${n_2}$$ are sounded together. The beats can be heard distinctly when

A $$10 < \left( {{n_1} - {n_2}} \right) < 20$$
B $$5 < \left( {{n_1} - {n_2}} \right) > 20$$
C $$5 < \left( {{n_1} - {n_2}} \right) < 20$$
D $$0 < \left( {{n_1} - {n_2}} \right) < 10$$
Answer :   $$0 < \left( {{n_1} - {n_2}} \right) < 10$$
Discuss Question

53. A stretched wire $$60\,cm$$  long is vibrating with its fundamental frequency of $$256\,Hz.$$  If the length of the wire is decreased to $$15\,cm$$  and the tension remains the same. Then the fundamental frequency of the vibration of the wire will be

A 1024
B 572
C 256
D 64
Answer :   1024
Discuss Question

54. A stretched string resonates with tuning fork of frequency $$512\,Hz$$   when length of the string is $$0.5\,m.$$  The length of the string required to vibrate resonantly with a tuning fork of frequency $$256\,Hz$$   would be

A $$0.25\,m$$
B $$0.5\,m$$
C $$1\,m$$
D $$2\,m$$
Answer :   $$1\,m$$
Discuss Question

55. A source producing sound of frequency $$170\,Hz$$  is approaching a stationary observer with a velocity $$17\,m{s^{ - 1}}.$$  The apparent change in the wavelength of sound heard by the observer is (speed of sound in air $$ = 340\,m{s^{ - 1}}$$  )

A $$0.1\,m$$
B $$0.2\,m$$
C $$0.4\,m$$
D $$0.5\,m$$
Answer :   $$0.1\,m$$
Discuss Question

56. A transverse sinusoidal wave moves along a string in the positive $$x$$-direction at a speed of $$10\,cm/s.$$  The wavelength of the wave is $$0.5\,m$$  and its amplitude is $$10\,cm.$$  At a particular time $$t,$$ the snap-shot of the wave is shown in figure. The velocity of point $$P$$ when its displacement is $$5\,cm$$  is
Waves mcq question image

A $$\frac{{\sqrt 3 \pi }}{{50}}\hat j\,m/s$$
B $$ - \frac{{\sqrt 3 \pi }}{{50}}\hat j\,m/s$$
C $$\frac{{\sqrt 3 \pi }}{{50}}\hat i\,m/s$$
D $$ - \frac{{\sqrt 3 \pi }}{{50}}\hat i\,m/s$$
Answer :   $$\frac{{\sqrt 3 \pi }}{{50}}\hat j\,m/s$$
Discuss Question

57. Two vibrating tuning forks produce progressive waves given by $${Y_1} = 4\sin 500\,\pi t$$    and $${Y_2} = 2\sin 506\,\pi t.$$    Number of beats produced per minute is

A 360
B 180
C 60
D 3
Answer :   180
Discuss Question

58. Which of the following equation represents a wave?

A $$y = a\sin \omega t$$
B $$y = a\cos kx$$
C $$y = a\sin \left( {\omega t - bx + c} \right)$$
D $$y = a\sin \left( {\omega t - kx} \right)$$
Answer :   $$y = a\sin \left( {\omega t - kx} \right)$$
Discuss Question

59. A massless rod of length $$L$$ is suspended by two identical strings $$AB$$  and $$CD$$  of equal length. A block of mass $$m$$ is suspended from point $$O$$ such that $$BO$$  is equal to $$'x'.$$ Further it is observed that the frequency of $${1^{st}}$$ harmonic in $$AB$$  is equal to $${2^{nd}}$$ harmonic frequency in $$CD. $$  $$'x’$$ is
Waves mcq question image

A $$\frac{L}{5}$$
B $$\frac{4\,L}{5}$$
C $$\frac{3\,L}{4}$$
D $$\frac{L}{4}$$
Answer :   $$\frac{L}{5}$$
Discuss Question

60. A transverse wave is represented by the equation
$$y = {y_0}\sin \frac{{2\pi }}{\lambda }\left( {vt - x} \right)$$
For what value of $$\lambda $$ is the maximum particle velocity equal to two times the wave velocity ?

A $$\lambda = 2\,\pi {y_0}$$
B $$\lambda = \frac{{\pi {y_0}}}{3}$$
C $$\lambda = \frac{{\pi {y_0}}}{2}$$
D $$\lambda = \pi {y_0}$$
Answer :   $$\lambda = \pi {y_0}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section