31. If the amplitude of sound is doubled and the frequency reduced to one-fourth, the intensity of sound at the same point will

A increase by a factor of 2
B decrease by a factor of 2
C decrease by a factor of 4
D remains unchanged
Answer :   decrease by a factor of 4
Discuss Question

32. A progressive sound wave of frequency $$500\,Hz$$  is travelling through air with a speed of $$350\,m{s^{ - 1}}.$$   A compression maximum appears at a place at a given instant. The minimum time interval after which the rare fraction maximum occurs at the same point, is

A $$200\,s$$
B $$\frac{1}{{250}}s$$
C $$\frac{1}{{500}}s$$
D $$\frac{1}{{1000}}s$$
Answer :   $$\frac{1}{{1000}}s$$
Discuss Question

33. Equation of a progressive wave is given by
$$y = 4\sin \left[ {\pi \left( {\frac{t}{5} - \frac{x}{9}} \right) + \frac{\pi }{6}} \right]$$
Then which of the following is correct ?

A $$v = 5\,cm$$
B $$\lambda = 18\,cm$$
C $$a = 0.04\,cm$$
D $$f = 50\,Hz$$
Answer :   $$\lambda = 18\,cm$$
Discuss Question

34. A police car moving at $$22\,m/s,$$  chases a motorcyclist. The police man sounds his horn at $$176\,Hz,$$  while both of them move towards a stationary siren of frequency $$165\,Hz.$$  Calculate the speed of the motorcycle, if it is given that he does not observes any beats.
Waves mcq question image

A $$33\,m/s$$
B $$22\,m/s$$
C zero
D $$11\,m/s$$
Answer :   $$22\,m/s$$
Discuss Question

35. A wave travelling along the $$x$$ - axis is described by the equation $$y\left( {x,t} \right) = 0.005\cos \left( {\alpha x - \beta t} \right).$$      If the wavelength and the time period of the wave are $$0.08\,m$$  and $$2.0\,s,$$  respectively, then $$\alpha $$ and $$\beta $$ in appropriate units are

A $$\alpha = 25.00\,\pi ,\beta = \pi $$
B $$\alpha = \frac{{0.08}}{\pi },\beta = \frac{{2.0}}{\pi }$$
C $$\alpha = \frac{{0.04}}{\pi },\beta = \frac{{1.0}}{\pi }$$
D $$\alpha = 12.50\,\pi ,\beta = \frac{\pi }{{2.0}}$$
Answer :   $$\alpha = 25.00\,\pi ,\beta = \pi $$
Discuss Question

36. A cylindrical resonance tube open at both ends, has a fundamental frequency $$f,$$ in air. If half of the length is dipped vertically in water, the fundamental frequency of the air column will be

A $$2f$$
B $$\frac{{3f}}{2}$$
C $$f$$
D $$\frac{{f}}{2}$$
Answer :   $$f$$
Discuss Question

37. The two nearest harmonics of a tube closed at one end and open at other end are $$220\,Hz$$  and $$260\,Hz.$$  What is the fundamental frequency of the system?

A $$10\,Hz$$
B $$20\,Hz$$
C $$30\,Hz$$
D $$40\,Hz$$
Answer :   $$20\,Hz$$
Discuss Question

38. Standing waves are produced in a $$10\,m$$  long stretched string. If the string vibrates in 5 segments and the wave velocity is $$20\,m/s,$$  the frequency is

A $$10\,Hz$$
B $$5\,Hz$$
C $$4\,Hz$$
D $$2\,Hz$$
Answer :   $$5\,Hz$$
Discuss Question

39. A speeding motorcyclist sees traffic jam ahead of him. He slows down to $$36\,km/hour.$$   He finds that traffic has eased and a car moving ahead of him at $$18\,km/hour$$   is honking at a frequency of $$1392\,Hz.$$  If the speeds of sound is $$343\,m/s,$$  the frequency of the honk as heard by him will be :

A $$1332\,Hz$$
B $$1372\,Hz$$
C $$1412\,Hz$$
D $$1464\,Hz$$
Answer :   $$1412\,Hz$$
Discuss Question

40. A granite rod of $$60\,cm$$  length is clamped at its middle point and is set into longitudinal vibrations. The density of granite is $$2.7 \times {10^3}kg/{m^3}$$   and its Young's modulus is $$9.27 \times {10^{10}}Pa.$$   What will be the fundamental frequency of the longitudinal vibrations?

A $$5\,kHz$$
B $$2.5\,kHz$$
C $$10\,kHz$$
D $$7.5\,kHz$$
Answer :   $$5\,kHz$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section