21. A progressive wave is travelling in a medium such that frequency of oscillation and displacement amplitude of the particles of the medium are $$f$$ and $$A$$ respectively. The ratio of their acceleration amplitude and velocity amplitude is

A $$2\pi f$$
B $$\pi f$$
C $$\frac{{2\pi f}}{A}$$
D $$\frac{{\pi f}}{A}$$
Answer :   $$2\pi f$$
Discuss Question

22. The transverse wave represented by the equation $$y = 4\sin \frac{\pi }{6}\sin \left( {3\,x - 15\,t} \right)$$     has

A amplitude $$ = 4\,\pi $$
B wavelength $$ = \frac{{4\,\pi }}{3}$$
C speed of propagation = 5
D period $$ = \frac{\pi }{{15}}$$
Answer :   speed of propagation = 5
Discuss Question

23. A travelling wave in a stretched string is described by the equation $$y = A\sin \left( {kx - \omega\, t} \right).$$    The maximum particle velocity is

A $$A\,\omega $$
B $$\frac{\omega }{k}$$
C $$\frac{d\,\omega }{dk}$$
D $$\frac{x}{t}$$
Answer :   $$A\,\omega $$
Discuss Question

24. A source of unknown frequency gives 4 beat/s when sounded with a source of known frequency $$250\,Hz.$$  The second harmonic of the source of unknown frequency gives 5 beat/s when sounded with a source of frequency $$513\,Hz.$$  The unknown frequency is

A $$254\,Hz$$
B $$246\,Hz$$
C $$240\,Hz$$
D $$260\,Hz$$
Answer :   $$254\,Hz$$
Discuss Question

25. A source of sound $$S$$ emitting waves of frequency $$100\,Hz$$  and an observer $$O$$ are located at some distance from each other. The source is moving with a speed of $$19.4\,m{s^{ - 1}}$$  at an angle of $${60^ \circ }$$ with the source observer line as shown in the figure. The observer is at rest. The apparent frequency observed by the observer (velocity of sound in air is $$330\,m{s^{ - 1}}$$  ), is
Waves mcq question image

A $$100\,Hz$$
B $$103\,Hz$$
C $$106\,Hz$$
D $$97\,Hz$$
Answer :   $$103\,Hz$$
Discuss Question

26. A hospital uses an ultrasonic scanner to locate tumours in a tissue. The operating frequency of the scanner is $$4.2\,MHz.$$  The speed of sound in a tissue is $$1.7\,km/s.$$  The wavelength of sound in tissue is close to

A $$4 \times {10^{ - 4}}m$$
B $$8 \times {10^{ - 4}}m$$
C $$4 \times {10^{ - 3}}m$$
D $$8 \times {10^{ - 3}}m$$
Answer :   $$4 \times {10^{ - 4}}m$$
Discuss Question

27. Two factories are sounding their sirens at $$800\,Hz.$$  A man goes from one factory to other at a speed of $$2\,m/s.$$  The velocity of sound is $$320\,m/s.$$  The number of beats heard by the person in one second will be:

A 2
B 4
C 8
D 10
Answer :   10
Discuss Question

28. Two waves of wavelength $$50\,cm$$  and $$51\,cm$$  produce 12 beat/s. The speed of sound is

A $$306\,m/s$$
B $$331\,m/s$$
C $$340\,m/s$$
D $$360\,m/s$$
Answer :   $$306\,m/s$$
Discuss Question

29. If the length of a stretched string is shortened by $$40\% $$  and the tension increased by $$44\% $$  then the ratio of the final and initial fundamental frequencies is

A $$3 : 4$$
B $$4 : 3$$
C $$1 : 3$$
D $$2 : 1$$
Answer :   $$2 : 1$$
Discuss Question

30. Two sound waves with wavelengths $$5\,m$$  and $$5.5\,m$$  respectively, each propagate in a gas with velocity $$330\,m/s.$$  We expect the following number of beat per second

A 12
B zero
C 1
D 6
Answer :   6
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section