11. A wave $$y = a\sin \left( {\omega t - kx} \right)$$    on a string meets with another wave producing a node at $$x = 0.$$  Then the equation of the unknown wave is

A $$y = a\sin \left( {\omega t + kx} \right)$$
B $$y = - a\sin \left( {\omega t + kx} \right)$$
C $$y = a\sin \left( {\omega t - kx} \right)$$
D $$y = - a\sin \left( {\omega t - kx} \right)$$
Answer :   $$y = - a\sin \left( {\omega t + kx} \right)$$
Discuss Question

12. A standing wave having $$3$$ node and $$2$$ antinode is formed between two atoms having a distance $$1.21\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$  between them. The wavelength of the standing wave is

A $$1.21\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
B $$1.42\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
C $$6.05\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
D $$3.63\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
Answer :   $$1.21\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
Discuss Question

13. A transverse sinusoidal wave moves along a string in the positive $$x$$ - direction at a speed of $$10\,cm/s.$$  The wavelength of the wave is $$0.5\,m$$  and its amplitude is $$10\,cm.$$  At a particular time $$t,$$ the snap-shot of the wave is shown in figure. The velocity of point $$P$$ when its displacement is $$5\,cm$$  is —
Waves mcq question image

A $$\frac{{\sqrt 3 \pi }}{{50}}\,\hat j\,m/s$$
B $$ - \frac{{\sqrt 3 \pi }}{{50}}\,\hat j\,m/s$$
C $$\frac{{\sqrt 3 \pi }}{{50}}\,\hat i\,m/s$$
D $$ - \frac{{\sqrt 3 \pi }}{{50}}\,\hat i\,m/s$$
Answer :   $$\frac{{\sqrt 3 \pi }}{{50}}\,\hat j\,m/s$$
Discuss Question

14. A sonometer wire of length $$1.5\,m$$  is made of steel. The tension in it produces an elastic strain of $$1\% .$$  What is the fundamental frequency of steel if density and elasticity of steel are $$7.7 \times {10^3}\,kg/{m^3}$$   and $$2.2 \times {10^{11}}\,N/{m^2}$$   respectively ?

A $$188.5\,Hz$$
B $$178.2\,Hz$$
C $$200.5\,Hz$$
D $$770\,Hz$$
Answer :   $$178.2\,Hz$$
Discuss Question

15. A tuning fork of frequency $$512\,Hz$$  makes 4 beats per second with the vibrating string of a piano. The beat frequency decreases to $$2$$ beats per sec when the tension in the piano string is slightly increased. The frequency of the piano string before increasing the tension was

A $$510\,Hz$$
B $$514\,Hz$$
C $$516\,Hz$$
D $$508\,Hz$$
Answer :   $$508\,Hz$$
Discuss Question

16. Length of a string tied to two rigid supports is $$40\,cm.$$  Maximum length (wavelength in $$cm$$ ) of a stationary wave produced on it is

A 20
B 80
C 40
D 120
Answer :   80
Discuss Question

17. A heavy ball of mass $$M$$ is suspended from the ceiling of a car by a light string of mass $$m\left( {m \ll M} \right).$$   When the car is at rest, the speed of transverse waves in the string is $$60\,m{s^{ - 1}}.$$  When the car has acceleration $$a,$$ the wave-speed increases to $$60.5\,m{s^{ - 1}}.$$  The value of $$a,$$ in terms of gravitational acceleration $$g,$$ is closest to :

A $$\frac{g}{{30}}$$
B $$\frac{g}{{5}}$$
C $$\frac{g}{{10}}$$
D $$\frac{g}{{20}}$$
Answer :   $$\frac{g}{{5}}$$
Discuss Question

18. Two sound sources $${S_2}$$ and $${S_1}$$ emit pure sinusoidal coherent waves in phase. If the speed of sound is $$340\,m/s,$$  then find out the frequencies for which constructive interference occurs at $$P.$$
Waves mcq question image

A $$170\,Hz$$
B $$340\,Hz$$
C $$510\,Hz$$
D All of these
Answer :   All of these
Discuss Question

19. An open pipe is in resonance in $${2^{nd}}$$ harmonic with frequency $${f_1}.$$ Now one end of the tube is closed and frequency is increased to $${f_2}$$ such that the resonance again occurs in $${n^{th}}$$ harmonic. Choose the correct option

A $$n = 3,{f_2} = \frac{3}{4}{f_1}$$
B $$n = 3,{f_2} = \frac{5}{4}{f_1}$$
C $$n = 5,{f_2} = \frac{3}{4}{f_1}$$
D $$n = 5,{f_2} = \frac{5}{4}{f_1}$$
Answer :   $$n = 5,{f_2} = \frac{5}{4}{f_1}$$
Discuss Question

20. A composite string is made up by joining two strings of different masses per unit length $$\mu $$ and $$4\mu .$$ The composite string is under the same tension. A transverse wave pulse $$Y = \left( {6\,mm} \right)\sin \left( {5t + 40x} \right),$$      where $$'t'$$ is in seconds and $$'x'$$  is in metres, is sent along the lighter string towards the joint. The joint is at $$x = 0.$$  The equation of the wave pulse reflected from the joint is

A $$Y = \left( {2\,mm} \right)\sin \left( {5t - 40x} \right)$$
B $$Y = \left( {4\,mm} \right)\sin \left( {40x - 5t} \right)$$
C $$Y = - \left( {2\,mm} \right)\sin \left( {5t - 40x} \right)$$
D $$Y = \left( {2\,mm} \right)\sin \left( {5t - 10x} \right)$$
Answer :   $$Y = - \left( {2\,mm} \right)\sin \left( {5t - 40x} \right)$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section