81. If $$a$$ is the amplitude of $$SHM,$$  then $$K.E.$$  is equal to the $$P.E.$$  at ............ distance from the mean position.

A $$\frac{a}{{\sqrt 2 }}$$
B $$\frac{a}{2}$$
C $$\frac{a}{4}$$
D $$a$$
Answer :   $$\frac{a}{{\sqrt 2 }}$$
Discuss Question

82. The bob of a simple pendulum is a spherical hollow ball filled with water. A plugged hole near the bottom of the oscillating bob gets suddenly unplugged. During observation, till water is coming out, the time period of oscillation would

A first decrease and then increase to the original value
B first increase and then decrease to the original value
C increase towards a saturation value
D remain unchanged
Answer :   first increase and then decrease to the original value
Discuss Question

83. The length of a simple pendulum executing simple harmonic motion is increased by 21%. The percentage increase in the time period of the pendulum of increased length is

A 11%
B 21%
C 42%
D 10%
Answer :   10%
Discuss Question

84. The period of oscillation of a simple pendulum of length $$L$$ suspended from the roof of a vehicle which moves without friction down an inclined plane of inclination $$\alpha ,$$ is given by

A $$2\pi \sqrt {\frac{L}{{g\cos \alpha }}} $$
B $$2\pi \sqrt {\frac{L}{{g\sin \alpha }}} $$
C $$2\pi \sqrt {\frac{L}{g}} $$
D $$2\pi \sqrt {\frac{L}{{g\tan \alpha }}} $$
Answer :   $$2\pi \sqrt {\frac{L}{{g\cos \alpha }}} $$
Discuss Question

85. On earth, a body suspended on a spring of negligible mass causes extension $$L$$ and undergoes oscillations along length of the spring with frequency $$f.$$ On the Moon, the same quantities are $$\frac{L}{n}$$ and $$f'$$ respectively. The ratio $$\frac{{f'}}{f}$$ is

A $$n$$
B $$\frac{1}{n}$$
C $${n^{ - \frac{1}{2}}}$$
D 1
Answer :   1
Discuss Question

86. A particle, with restoring force proportional to displacement and resisting force proportional to velocity is subjected to a force $$F\sin \omega \,t.$$  If the amplitude of the particle is maximum for $$\omega = {\omega _1},$$  and the energy of the particle is maximum for $$\omega = {\omega _2},$$  then

A $${\omega _1} = {\omega _0}\,\,{\text{and}}\,\,{\omega _2} \ne {\omega _0}$$
B $${\omega _1} = {\omega _0}\,\,{\text{and}}\,\,{\omega _2} = {\omega _0}$$
C $${\omega _1} \ne {\omega _0}\,\,{\text{and}}\,\,{\omega _2} = {\omega _0}$$
D $${\omega _1} \ne {\omega _0}\,\,{\text{and}}\,\,{\omega _2} \ne {\omega _0}$$
Answer :   $${\omega _1} \ne {\omega _0}\,\,{\text{and}}\,\,{\omega _2} = {\omega _0}$$
Discuss Question

87. Starting from the origin a body oscillates simple harmonically with a period of $$2\,s.$$  After what time will its kinetic energy be $$75\% $$  of the total energy?

A $$\frac{1}{6}s$$
B $$\frac{1}{4}s$$
C $$\frac{1}{3}s$$
D $$\frac{1}{12}s$$
Answer :   $$\frac{1}{6}s$$
Discuss Question

88. The bob of a simple pendulum of mass $$m$$ and total energy $$E$$ will have maximum linear momentum equal to

A $$\sqrt {\frac{{2E}}{m}} $$
B $$\sqrt {2mE} $$
C $${2mE}$$
D $$m{E^2}$$
Answer :   $$\sqrt {2mE} $$
Discuss Question

89. Which one of the following equations of motion represents simple harmonic motion ?
(where, $$k,{k_0},{k_1}$$  and $$a$$ are all positive.)

A Acceleration $$ = - {k_0}x + {k_1}{x^2}$$
B Acceleration $$ = - k\left( {x + a} \right)$$
C Acceleration $$ = k\left( {x + a} \right)$$
D Acceleration $$ = kx$$
Answer :   Acceleration $$ = - k\left( {x + a} \right)$$
Discuss Question

90. If a body oscillates at the angular frequency $${\omega _d}$$ of the driving force, then the oscillations are called

A free oscillations
B coupled oscillations
C forced oscillations
D maintained oscillations
Answer :   forced oscillations
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section