71. The total energy of a particle, executing simple harmonic motion is:
(Where $$x$$ is the displacement from the mean position, hence total energy is independent of $$x.$$)

A independent of $$x$$
B $$ \propto {x^2}$$
C $$ \propto x$$
D $$ \propto {x^{\frac{1}{2}}}$$
Answer :   independent of $$x$$
Discuss Question

72. The displacement of a particle in simple harmonic motion in one time period is
[$$A$$ = amplitude]

A $$A$$
B $$2\,A$$
C $$4\,A$$
D Zero
Answer :   Zero
Discuss Question

73. A simple harmonic motion has an amplitude $$A$$ and time period $$T.$$ The time required by it to travel from $$x = A$$  to $$x = \frac{A}{2}$$  is

A $$\frac{T}{6}$$
B $$\frac{T}{4}$$
C $$\frac{T}{3}$$
D $$\frac{T}{2}$$
Answer :   $$\frac{T}{6}$$
Discuss Question

74. The bob of a simple pendulum executes simple harmonic motion in water with a period $$t,$$ while the period of oscillation of the bob is $${t_0}$$ in air. Neglecting frictional force of water and given that the density of the bob is $$\left( {\frac{4}{3}} \right) \times 1000\,kg/{m^3}.$$    What relationship between $$t$$ and $${t_0}$$ is true?

A $$t = {t_0}$$
B $$t = \frac{{{t_0}}}{2}$$
C $$t = 2{t_0}$$
D $$t = 4{t_0}$$
Answer :   $$t = 2{t_0}$$
Discuss Question

75. The function $${\sin ^2}\left( {\omega t} \right)$$   represents

A a periodic, but not SHM with a period $$\frac{\pi }{\omega }$$
B a periodic, but not SHM with a period $$\frac{{2\pi }}{\omega }$$
C a SHM with a period $$\frac{\pi }{\omega }$$
D a SHM with a period $$\frac{{2\pi }}{\omega }$$
Answer :   a SHM with a period $$\frac{\pi }{\omega }$$
Discuss Question

76. The particle executing simple harmonic motion has a kinetic energy $${K_0}{\cos ^2}\omega t.$$   The maximum values of the potential energy and the total energy are respectively

A $$0\,\,{\text{and}}\,\,2{K_0}$$
B $$\frac{{{K_0}}}{2}\,\,{\text{and}}\,\,{K_0}$$
C $${K_0}\,\,{\text{and}}\,\,2{K_0}$$
D $${K_0}\,\,{\text{and}}\,\,{K_0}$$
Answer :   $${K_0}\,\,{\text{and}}\,\,{K_0}$$
Discuss Question

77. In case of a forced vibration, the resonance wave becomes very sharp when the

A quality factor is small
B damping force is small
C restoring force is small
D applied periodic force is small
Answer :   damping force is small
Discuss Question

78. A point mass is subjected to two simultaneous sinusoidal displacements in $$x$$-direction, $${x_1}\left( t \right) = A\sin \omega t$$    and $${x_2}\left( t \right) = A\sin \left( {\omega t + \frac{{2\pi }}{3}} \right).$$      Adding a third sinusoidal displacement $${x_3}\left( t \right) = B\sin \left( {\omega t + \phi } \right)$$     brings the mass to a complete rest. The values of $$B$$ and $$\phi $$ are

A $$\sqrt 2 A,\frac{{3p}}{4}$$
B $$A,\frac{{4p}}{3}$$
C $$\sqrt 3 A,\frac{{5p}}{6}$$
D $$A,\frac{p}{3}$$
Answer :   $$A,\frac{{4p}}{3}$$
Discuss Question

79. The angular velocity and the amplitude of a simple pendulum is $$\omega $$ and $$a$$ respectively. At a displacement $$x$$ from the mean position, if its kinetic energy is $$T$$ and potential energy is $$U,$$ then the ratio of $$T$$ to $$U$$ is

A $$\left( {\frac{{{a^2} - {x^2}{\omega ^2}}}{{{x^2}{\omega ^2}}}} \right)$$
B $$\frac{{{x^2}{\omega ^2}}}{{\left( {{a^2} - {x^2}{\omega ^2}} \right)}}$$
C $$\frac{{\left( {{a^2} - {x^2}} \right)}}{{{x^2}}}$$
D $$\frac{{{x^2}}}{{\left( {{a^2} - {x^2}} \right)}}$$
Answer :   $$\frac{{\left( {{a^2} - {x^2}} \right)}}{{{x^2}}}$$
Discuss Question

80. The $$x-t$$  graph of a particle undergoing simple harmonic motion is shown below. The acceleration of the particle at $$t = \frac{4}{3}s$$  is
Simple Harmonic Motion (SHM) mcq question image

A $$\frac{{\sqrt 3 }}{{32}}{\pi ^2}cm/{s^2}$$
B $$\frac{{ - {\pi ^2}}}{{32}}cm/{s^2}$$
C $$\frac{{{\pi ^2}}}{{32}}cm/{s^2}$$
D $$ - \frac{{\sqrt 3 }}{{32}}{\pi ^2}cm/{s^2}$$
Answer :   $$ - \frac{{\sqrt 3 }}{{32}}{\pi ^2}cm/{s^2}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section